Hlavní navigace

Cukrovka nevzniká slazením. Jak jí předcházet?

17. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Příčinou cukrovky není přílišná konzumace sladkého, jak si mnozí myslí, ale nevhodný životní styl, tedy přejídání a nedostatek pohybu. Devadesát procent diabetiků 2. typu je obézních.

Pokud onemocníte cukrovkou, můžete oslepnout, hrozí vám poškození tepen, onemocnění ledvin a někdy její následky sahají až k amputaci končetin. Cukrovka nebolí, postižený člověk o ní tedy nemusí dlouhou dobu vůbec vědět. Na diabetes se často přijde náhodně a nezřídka v již dost pokročilém stadiu.

Diabetes 1. a 2. typu jsou zcela rozdílné nemoci

Cukrovka má dva typy. Diabetes mellitus 1. a 2. typu mají sice podobný název, ale jde o dvě naprosto rozdílné nemoci. Mají však jeden společný rys, a tím je zvýšená hladina cukru v krvi.

Diabetes 1. typu se může objevit v kterémkoli věku, ale nejčastěji postihuje děti a mladé dospělé. Podstatou je nedostatek inzulínu, a to následkem zničení takzvaných B buněk slinivky břišní, které inzulín produkují. Nemocný je již celoživotně odkázaný na aplikaci inzulínu. Součástí léčby jsou samozřejmě i režimová opatření, hlavně dostatečná pohybová aktivita a zdravá, vyvážená strava.

Diabetes 2. typu je v dospělé populaci velice rozšířený a platí, že čím je člověk starší, tím je riziko vzniku tohoto onemocnění vyšší. Rozlišují se dva typy této nemoci. Diabetes spojený s obezitou (60 až 90 % pacientů s diabetem 2. typu je obézních) a diabetes bez obezity.

Podstata nemoci a její příčiny

Podstatou nemoci není nedostatek inzulínu, ale snížená citlivost tkání vůči jeho účinku, takzvaná inzulínová rezistence. Tento stav se dá dobře zvládnout úpravou stravovacího režimu, zejména pak snížením energetického příjmu, jelikož úbytek tělesné hmotnosti zvyšuje citlivost tkání na účinek inzulínu. Stejný efekt má také pohybová aktivita, která je pro pacienty velmi žádoucí. Pokud režimová opatření nestačí, přidávají se k léčbě tablety. S postupem času však může dojít k vyčerpání slinivky a pacient se stává závislý na aplikaci inzulínu.

Diabetes může vznikat z nejrůznějších příčin, například v rámci těhotenství, po podání některých léků nebo jako reakce na stres. Coby prevence před diabetem 2. typu je důležitý zdravý životní styl. Snězte denně dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny, dvě porce mléčných výrobků, vybírejte si libové maso, celozrnné pečivo a tuky i sladkosti jezte umírněně. Nezapomínejte také na dostatek pohybu.

Roční přírůstek pacientů s diabetem je v České republice 25 až 30 tisíc nemocných ročně. V dalších dvaceti letech bude každý desátý Čech trpět touto chorobou. Podle lékařů máme co do činění s neinfekční epidemií. Cukrovce lze přitom snadno předcházet.

Jak předcházet vzniku cukrovky:

  • Dodržujte správnou konzumaci potravin.
  • Denně snězte dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny a dvě porce mléčných výrobků.
  • Vybírejte si libové maso, celozrnné pečivo a tuky, sladkosti jezte umírněně.
  • Žádoucí je pohybová aktivita.

Sledujte, co jíte. Přestože nemlsáte sladkosti, tušíte například, kolik energie a tuku obsahuje deset deka suchého salámu? Je to 2000 kJ a 40 g tuku, což představuje jednu čtvrtinu celkového denního příjmu energie. Více:

Pomoc s výběrem nutričně hodnotných potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).