Hlavní navigace

Vánoční přípitek by měl vonět po citrusech

18. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / pixabay
Celá rodina či blízcí se sešli u slavnostní večeře. Možná si zapálí svíčku, pustí koledy, jaké víno ale otevřít, aby vynikla chuť rybí polévky a následných pokrmů slavnostní hostiny?

Historie přípitků

Vše prý začalo strachem z otrávení ve starověkém Řecku. V tehdejší době nebylo neobvyklé „dochutit“ nápoj protivníka jedem. Proto se časem vyvinula tradice „ťukání“ se sklenicemi, která měla deklarovat dobré úmysly účastníků hostiny.

Číše se na znamení štědrosti hostitele dolévaly plné, a když si všichni společně přiťukli, tekutiny z pohárů se promísily. Otrávení nápoje nepřítele by tedy nakonec mohlo ohrozit každého z přítomných.

Zdroj: Bohemia Sekt

Co pít, když podáváte klasiku – kapra se salátem 

Rybí polévka i tradiční smažený kapr s bramborovým salátem mají samy o sobě velmi zajímavou chuť, kterou můžete lehce zjemnit správně zvoleným vínem.

K jedinečné příležitosti, jakou Štědrý večer bezpochyby je, se hodí slavnostní šumivé víno z kategorie brut. Důvodem je jeho výrazná chuť po citrusech, intenzivní šumivost a fakt, že není tak sladké.

Dokáže zjemnit jinak už poměrně výraznou chuť rybí polévky a následných pokrmů. Skvěle se hodí například i k bramborovému salátu.

 

Sušší sekty jsou obecně vhodné k tučnějším rybám, pomáhají totiž tělu odbourat tuk, který je v nich obsažený. „Na Štědrý večer tak můžete ke kaprovi servírovat třeba Bohemia Sekt Prestige brut. Pokud to jinak s jídlem nepřeženete, napomůže sekt tomu, abyste se cítili méně plní,“ říká sommelier David Král ze společnosti Bohemia Sekt. Sekty s označením brut v sobě nemají více než dvanáct gramů zbytkového cukru na litr.

Nemáte rádi šampaňské? „K tradičním štědrovečerním jídlům se může podávat i nějaké svěží bílé víno. Například Rulandské bílé nebo Ryzlink Vlašský,“ doplňuje Vlasta Svatý z Restaurace a vinotéky Zlatý Had.

Svíčková nebo husa rovněž snese víno

Na Boží hod se často rozmazlujeme svíčkovou na smetaně. Mnozí upřednostní spíše pivo, ale i správně zvoleným vínem mohou uspokojit svoje chuťové buňky. „Se sladkokyselou chutí svíčkové na smetaně se skloubí spíše plnější víno s výraznější kyselinkou,“ doporučuje Vlasta Svatý. Například tedy Cabernet Sauvignon.

K pečené huse nebo kachně se podávají jak červená (např. starší ročník Frankovky nebo Svatovavřineckého), tak i svěží, lehce barikovaná bílá vína.

Pravidla přípitku:

  • Pokud máte něco na jazyku, můžete i u štědrovečerní tabule pronést krátký přípitek. Ujmout by se ho měl hostitel nebo čestný host.  
  • Ťukáme si pouze při prvním přípitku, při dalších už stačí pouze pozvednout sklenici.
  • Aby se sklenice rozezněla, držíme ji za nožičku a snažíme se nedotýkat kalichu.   
  • Pokud se vás u svátečního stolu sejde víc, ťukněte si pouze se svými „sousedy“.
  • Než se napijete, vyčkejte, dokud si všichni nepřiťuknou. První by se měl napít hostitel.

Čím nápoj oživit?

První, co nás napadne, je určitě jahoda zavěšená na sklenici, nebo ponořená na dně. Jahoda musí být zralá, čistá a celá.

Pokud už vás nebaví jahody, vyzkoušejte tančící brusinky:

Sušené brusinky propláchněte vlažnou vodou, aby se zbavily mastného povlaku. Ten sice zabraňuje jejich slepení, ale mohl by ulpět na povrchu skleničky a pokazit tak výsledný vizuální efekt. Poté nalijte do sklenky typu flétna sekt a postupně do něj vhazujte brusinky, aby vám tolik nepěnil.

Na závěr se můžete kochat krásným tanečním představením výsledného drinku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).