Celá rodina či blízcí se sešli u slavnostní večeře. Možná si zapálí svíčku, pustí koledy, jaké víno ale otevřít, aby vynikla chuť rybí polévky a následných pokrmů slavnostní hostiny?
Celá rodina či blízcí se sešli u slavnostní večeře. Možná si zapálí svíčku, pustí koledy, jaké víno ale otevřít, aby vynikla chuť rybí polévky a následných pokrmů slavnostní hostiny?
Vše prý začalo strachem z otrávení ve starověkém Řecku. V tehdejší době nebylo neobvyklé „dochutit“ nápoj protivníka jedem. Proto se časem vyvinula tradice „ťukání“ se sklenicemi, která měla deklarovat dobré úmysly účastníků hostiny.
Číše se na znamení štědrosti hostitele dolévaly plné, a když si všichni společně přiťukli, tekutiny z pohárů se promísily. Otrávení nápoje nepřítele by tedy nakonec mohlo ohrozit každého z přítomných.
Zdroj: Bohemia Sekt
Rybí polévka i tradiční smažený kapr s bramborovým salátem mají samy o sobě velmi zajímavou chuť, kterou můžete lehce zjemnit správně zvoleným vínem.
K jedinečné příležitosti, jakou Štědrý večer bezpochyby je, se hodí slavnostní šumivé víno z kategorie brut. Důvodem je jeho výrazná chuť po citrusech, intenzivní šumivost a fakt, že není tak sladké.
Dokáže zjemnit jinak už poměrně výraznou chuť rybí polévky a následných pokrmů. Skvěle se hodí například i k bramborovému salátu.
Sušší sekty jsou obecně vhodné k tučnějším rybám, pomáhají totiž tělu odbourat tuk, který je v nich obsažený. „Na Štědrý večer tak můžete ke kaprovi servírovat třeba Bohemia Sekt Prestige brut. Pokud to jinak s jídlem nepřeženete, napomůže sekt tomu, abyste se cítili méně plní,“ říká sommelier David Král ze společnosti Bohemia Sekt. Sekty s označením brut v sobě nemají více než dvanáct gramů zbytkového cukru na litr.
Nemáte rádi šampaňské? „K tradičním štědrovečerním jídlům se může podávat i nějaké svěží bílé víno. Například Rulandské bílé nebo Ryzlink Vlašský,“ doplňuje Vlasta Svatý z Restaurace a vinotéky Zlatý Had.
Na Boží hod se často rozmazlujeme svíčkovou na smetaně. Mnozí upřednostní spíše pivo, ale i správně zvoleným vínem mohou uspokojit svoje chuťové buňky. „Se sladkokyselou chutí svíčkové na smetaně se skloubí spíše plnější víno s výraznější kyselinkou,“ doporučuje Vlasta Svatý. Například tedy Cabernet Sauvignon.
K pečené huse nebo kachně se podávají jak červená (např. starší ročník Frankovky nebo Svatovavřineckého), tak i svěží, lehce barikovaná bílá vína.
První, co nás napadne, je určitě jahoda zavěšená na sklenici, nebo ponořená na dně. Jahoda musí být zralá, čistá a celá.
Pokud už vás nebaví jahody, vyzkoušejte tančící brusinky:
Sušené brusinky propláchněte vlažnou vodou, aby se zbavily mastného povlaku. Ten sice zabraňuje jejich slepení, ale mohl by ulpět na povrchu skleničky a pokazit tak výsledný vizuální efekt. Poté nalijte do sklenky typu flétna sekt a postupně do něj vhazujte brusinky, aby vám tolik nepěnil.
Na závěr se můžete kochat krásným tanečním představením výsledného drinku.
Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK