Hlavní navigace

Když kaki, tak správně zralé

12. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Titbit
Druh exotického ovoce kaki je výborné jako rychlý cukr, chutná sladce a posiluje imunitu. Jak vybrat kaki a jak se zbavit trpké chuti obsažených taninů?

Kaki neboli také tomel japonský originálně pochází z Japonska a Číny. Dnes už je rozšířený v subtropech celého světa – v Asii, Evropě i Americe. V Evropě se pěstuje hlavně ve Španělsku, Itálii a na pobřeží Černého moře. Jeho latinský název Diospyros kaki se překládá jako “ovoce boha Dia“. A na správně zralém kaki si opravdu pochutnáte jako bohové.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Kaki má být sladké

Tento zářivě oranžový plod si můžete vychutnat hlavně v podzimních měsících. Díky své vysoké oblibě se však začal dovážet i v jiných měsících. Tvarem kaki připomíná rajče a je jednoduše rozpoznatelné i díky čtyřem výrazným lístkům u stopky plodu. Dorůstá do velikosti kolem osmi centimetrů a může vážit až čtyři sta gramů.

Chuť kaki je sladká, šťavnatá připomínající broskev, jablko nebo i tóny meruňky. Slupka může mít trpkou chuť díky obsaženým taninům. V takovém případě můžete dužinu jednoduše vydlabat lžičkou nebo dát do chladu, čímž se taninů ze slupky zbavíte. Tuto metodu používají třeba v Rusku, kde je kaki velice oblíbeným ovocem.

Do Česka se dováží hlavně druh Kaki Churma, který se dělí na dvě podskupiny – Sharon a Persimmon.

Vliv na zdraví

Kaki je z šestašedesáti procent tvořeno vodou, dále obsahuje jednoduché sacharidy, které poslouží jako rychlý zdroj energie, a také vysoký podíl vlákniny. Z vitamínů obsahuje hlavně vitamín C a A. Z minerálních látek je pak zastoupen hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, měď a mangan.

Pravidelná konzumace kaki posiluje imunitní systém, ale také psychickou odolnost. To zejména díky vysokému obsahu hořčíku, který pomáhá při stresu. Doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Funguje také jako prevence sklerózy. Vysoce obsaženy jsou také antioxidanty, zejména pak lykopen, který zpomaluje procesy stárnutí v těle.

Jak vybrat kaki?

Zralé kaki poznáte hlavně na omak – musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné, až když se na nich objeví cukrové skvrny. Tyto tmavé skvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.

Naopak kaki z jižní Afriky, Sharon Triumph, je sladké, i když je úplně tvrdé, a dokonce i nazelenalé.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).