Hlavní navigace

13 tipů, jak nahradit cukr

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Sacharóza. Mnozí jí říkají bílý jed. Odvádí z těla minerální látky, oslabuje imunitu a způsobuje řadu civilizačních onemocnění. Víte, jak bílý cukr nahradit? 13 tipů má svá pro i proti.

Agávový sirup

Použití: Vaření, pečení, příprava nápojů

Výhody: Nízký glykemický index, vysoká sladivost, je sladší než řepný cukr nebo med. Dobře se rozpouští.

Nevýhody: Vysoký obsah fruktózy (75 %), která podporuje chuť k jídlu a zatěžuje játra. Fruktóza zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Podle některých odborníků je proto jeho používání zcela nevhodné.

Cena: 65–119 Kč/350 g

Datle/ Datlový sirup

Použití: Namočené a rozmixované datle nebo datlový sirup se používají do pečiva, dezertů, kaší, raw dezertů

Výhody: Kromě ovocných cukrů obsahuje i minerální látky a vlákninu

Cena: Datle 40–70 Kč/200 g, Datlový sirup 52–70 Kč/350 g

Javorový sirup

Použití: Vaření, pečení, slazení nápojů a dezertů

Výhody: Nižší glykemický index a nízký obsah fruktózy, obsahuje mangan, železo a vápník

Cena: 105–170 Kč/350 g

Další sirupy

(švestkový, kukuřičný, rýžový, špaldový…)

Použití: Jako náhrada klasického cukru kdekoli

Nevýhody: Všechny sirupy mají vysokou kalorickou hodnotu, je třeba si hlídat množství.

Cena: dle druhu 55–120 Kč/350 g

Kokosový a palmový cukr

Použití: Vaření, pečení…

Výhody: Obsahují inulin, který zpomaluje přechod cukrů do krve.

Nevýhody: Kalorická hodnota srovnatelná s řepným cukrem, při nadměrné konzumaci může způsobit stejná zdravotní rizika. Mají nízkou sladivost.

Cena: Kokosový cukr 96–170 Kč/250 g, palmový cukr 90–179 Kč/250 g

Med

Použití: Jako sladidlo do studených i teplých nápojů, při vaření, slazení kaší a dezertů

Výhody: Nepasterizovaný má glykemický index kolem třiceti, pasterizovaný kolem pětasedmdesáti. Obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, selen.

Nevýhody: Při teplotách nad čtyřicet stupňů ztrácí minerální látky.

Cena: kolem 120 Kč/1 kg

Čtěte dále k tématu: Med

Melasa

(vedlejší produkt z výroby cukrové třtiny)

Použití: Slazení nápojů, dezertů

Výhody: Obsahuje vitaminy B1, B2 a B6, kyselinu pantotenovou , železo, vápník, chrom, draslík, hořčík, zinek.

Nevýhody: Nízký obsah glukózy a fruktózy (kolem dvaceti procent), nižší sladivost, typická sladová chuť ovlivňuje ostatní potraviny.

Cena: 195–248 Kč/680 g

Obilné slady

(např. Sladěnka), získávají se z ječmene, mají konzistenci hustého sirupu

Použití: Nápoje, dezerty…

Výhody: Kromě glukózy a fruktózy obsahují minerální látky – železo, vápník, draslík, měď, zinek, fosfor.

Nevýhody: Mají menší sladivost.

Cena: 108–131 Kč/410 g

Ovoce


Autor: Pixabay.com / Romanov, podle licence: Public domain

Použití: Samotné nebo do studené i teplé kuchyně

Výhody: Obsahuje fruktózu, vlákninu, vitaminy i minerály.

Nevýhody: Některé druhy (např. banán) zvyšují hladinu krevního cukru, určitě ale méně než ostatní sladidla.

Cena: dle druhu

Stévie

(sladké listy rostliny stévie, má podobné vlastnosti jako umělá sladidla)


Autor: Isifa.cz

Použití: Především slazení nápojů

Výhody: Bez kalorií, bez cukru, extrémně vysoká sladivost.

Nevýhody: Konzumací dochází k poklesu cukru v krvi (hypoglykémii). Tělo bere cukr „ze zásob“, z jater nebo tkání. Může oslabovat imunitu nebo nadměrnou funkci štítné žlázy. Průmyslově zpracované výrobky ze stévie mohou obsahovat aditiva.

Cena: listy kolem 90 Kč/16 g, tablety kolem 130 Kč/300 tbl.

Čtěte více k tématu: Stévie

Umělá sladidla

Použití: Slazení potravin a nápojů

Výhody: Sladká chuť, minimum kalorií.

Nevýhody: Mají podobné negativní účinky jako stévie. Poškozují střevní mikroflóru, zvyšují inzulinovou rezistenci nebo cukrovku druhého typu. Při tepelné úpravě vzrůstá riziko karcinogenity.

Cena: dle druhu kolem 50 Kč/650 tbl.

Sušené ovoce


Autor: Pixabay.com, podle licence: Public domain

Použití: Namočené a rozmixované ovoce je vhodné na slazení dezertů, kaší nebo některých druhů pečiva

Výhody: Kromě ovocných cukrů i vláknina, vitaminy a minerály.

Nevýhody: „Kupované“ ovoce je často sířené.

Cena: dle druhu

Xylitol

(alkoholický cukr z kukuřice nebo březové šťávy)

Použití: Náhrada klasických žvýkaček, slazení, vaření, pečení

Výhody: Omezuje tvorbu zubního plaku a snižuje kazivost zubů, nižší kalorická hodnota.

Nevýhody: Ve vyšším množství může způsobovat trávicí obtíže, jeho konzumace není vyzkoušena u těhotných a kojících žen.

Cena: 106–145 Kč/250 g

13 tipů, jak nahradit cukr:

Zdroje použité v článku: Margit Slimáková: Cukr a jeho „zdravé“ alternativy (konzultováno s autorkou), www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy, srovnávání cen na Country Life a Zboží.cz, ceny vycházejí z aktuální nabídky u obvyklých velikostí balení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).