Agávový sirup

Použití: Vaření, pečení, příprava nápojů
Výhody: Nízký glykemický index, vysoká sladivost, je sladší než řepný cukr nebo med. Dobře se rozpouští.
Nevýhody: Vysoký obsah fruktózy (75 %), která podporuje chuť k jídlu a zatěžuje játra. Fruktóza zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Podle některých odborníků je proto jeho používání zcela nevhodné.
Cena: 65–119 Kč/350 g
Datle/ Datlový sirup

Použití: Namočené a rozmixované datle nebo datlový sirup se používají do pečiva, dezertů, kaší, raw dezertů
Výhody: Kromě ovocných cukrů obsahuje i minerální látky a vlákninu
Cena: Datle 40–70 Kč/200 g, Datlový sirup 52–70 Kč/350 g
Javorový sirup

Použití: Vaření, pečení, slazení nápojů a dezertů
Výhody: Nižší glykemický index a nízký obsah fruktózy, obsahuje mangan, železo a vápník
Cena: 105–170 Kč/350 g
Další sirupy
(švestkový, kukuřičný, rýžový, špaldový…)

Použití: Jako náhrada klasického cukru kdekoli
Nevýhody: Všechny sirupy mají vysokou kalorickou hodnotu, je třeba si hlídat množství.
Cena: dle druhu 55–120 Kč/350 g
Kokosový a palmový cukr

Použití: Vaření, pečení…
Výhody: Obsahují inulin, který zpomaluje přechod cukrů do krve.
Nevýhody: Kalorická hodnota srovnatelná s řepným cukrem, při nadměrné konzumaci může způsobit stejná zdravotní rizika. Mají nízkou sladivost.
Cena: Kokosový cukr 96–170 Kč/250 g, palmový cukr 90–179 Kč/250 g
Med

Použití: Jako sladidlo do studených i teplých nápojů, při vaření, slazení kaší a dezertů
Výhody: Nepasterizovaný má glykemický index kolem třiceti, pasterizovaný kolem pětasedmdesáti. Obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, selen.
Nevýhody: Při teplotách nad čtyřicet stupňů ztrácí minerální látky.
Cena: kolem 120 Kč/1 kg
Čtěte dále k tématu: Med
Melasa
(vedlejší produkt z výroby cukrové třtiny)

Použití: Slazení nápojů, dezertů
Výhody: Obsahuje vitaminy B1, B2 a B6, kyselinu pantotenovou , železo, vápník, chrom, draslík, hořčík, zinek.
Nevýhody: Nízký obsah glukózy a fruktózy (kolem dvaceti procent), nižší sladivost, typická sladová chuť ovlivňuje ostatní potraviny.
Cena: 195–248 Kč/680 g
Obilné slady
(např. Sladěnka), získávají se z ječmene, mají konzistenci hustého sirupu

Použití: Nápoje, dezerty…
Výhody: Kromě glukózy a fruktózy obsahují minerální látky – železo, vápník, draslík, měď, zinek, fosfor.
Nevýhody: Mají menší sladivost.
Cena: 108–131 Kč/410 g
Ovoce

Použití: Samotné nebo do studené i teplé kuchyně
Výhody: Obsahuje fruktózu, vlákninu, vitaminy i minerály.
Nevýhody: Některé druhy (např. banán) zvyšují hladinu krevního cukru, určitě ale méně než ostatní sladidla.
Cena: dle druhu
Stévie
(sladké listy rostliny stévie, má podobné vlastnosti jako umělá sladidla)

Použití: Především slazení nápojů
Výhody: Bez kalorií, bez cukru, extrémně vysoká sladivost.
Nevýhody: Konzumací dochází k poklesu cukru v krvi (hypoglykémii). Tělo bere cukr „ze zásob“, z jater nebo tkání. Může oslabovat imunitu nebo nadměrnou funkci štítné žlázy. Průmyslově zpracované výrobky ze stévie mohou obsahovat aditiva.
Cena: listy kolem 90 Kč/16 g, tablety kolem 130 Kč/300 tbl.
Čtěte více k tématu: Stévie
Umělá sladidla

Použití: Slazení potravin a nápojů
Výhody: Sladká chuť, minimum kalorií.
Nevýhody: Mají podobné negativní účinky jako stévie. Poškozují střevní mikroflóru, zvyšují inzulinovou rezistenci nebo cukrovku druhého typu. Při tepelné úpravě vzrůstá riziko karcinogenity.
Cena: dle druhu kolem 50 Kč/650 tbl.
Sušené ovoce

Použití: Namočené a rozmixované ovoce je vhodné na slazení dezertů, kaší nebo některých druhů pečiva
Výhody: Kromě ovocných cukrů i vláknina, vitaminy a minerály.
Nevýhody: „Kupované“ ovoce je často sířené.
Cena: dle druhu
Xylitol
(alkoholický cukr z kukuřice nebo březové šťávy)

Použití: Náhrada klasických žvýkaček, slazení, vaření, pečení
Výhody: Omezuje tvorbu zubního plaku a snižuje kazivost zubů, nižší kalorická hodnota.
Nevýhody: Ve vyšším množství může způsobovat trávicí obtíže, jeho konzumace není vyzkoušena u těhotných a kojících žen.
Cena: 106–145 Kč/250 g
13 tipů, jak nahradit cukr:
Zdroje použité v článku: Margit Slimáková: Cukr a jeho „zdravé“ alternativy (konzultováno s autorkou), www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy, srovnávání cen na Country Life a Zboží.cz, ceny vycházejí z aktuální nabídky u obvyklých velikostí balení.