Hlavní navigace

Superpotraviny mají i mnohem levnější alternativy, nenechte se zmást reklamou

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Termín superpotravina naznačuje, že můžete očekávat výjimečnou nutriční hodnotu a spoustu zdraví prospěšných vlastností. Toto označení však není oficiální, podložené studiemi. I když některé takzvané superpotraviny jsou skutečně mimořádné, jiné lze nahradit levnějšími a dostupnějšími alternativami.

Žádná potravina v sobě neobsahuje všechny potřebné živiny v ideálním poměru a množství, ale je samozřejmé, že některé jsou v tomto ohledu hodnotnější než jiné.

Zeleninový salát je zdravější než talíř hranolků, rybí maso předčí hamburger a jogurt dá tělu větší porci zdraví prospěšných látek než smetana. A dokonce i mezi zdravými potravinami některé vyčnívají. Zvykli jsme si je označovat jako superpotraviny.

Co se dozvíte v článku
  1. Co patří mezi superpotraviny?
  2. Obvyklé složení superpotravin
  3. Najděte si vhodné alternativy
  4. Zpracování škodí i superpotravinám
  5. Nic se nemá přehánět, tvrdí odborníci

Co patří mezi superpotraviny?

Superpotraviny však nejsou vědecky uznávaný termín a nejsou stanovena kritéria, která by určila, co je a co není superpotravina. Obvykle však jde o přírodní potraviny, které jsou mimořádně bohaté na živiny. Superpotraviny jsou zdravé, ale ne každé zdravé jídlo je superpotravina. 

Většinou jde o rostlinné potraviny, ale také o některé ryby a mléčné výrobky, které mají vysokou nutriční hustotu a obsahují velké množství cenných látek. Každá superpotravina má odlišné přínosy, ale celkově jsou spojovány se zdravím kardiovaskulárního systému, dobrou imunitou, prevencí řady onemocnění včetně rakoviny, snižování zánětů v těle a nižší hladinou cholesterolu.

Obvyklé složení superpotravin

Takzvané superpotraviny jsou bohaté především na antioxidanty, minerály a vitamíny. Antioxidanty jsou přírodní sloučeniny, které chrání buňky před poškozením a mohou snížit riziko vzniku řady onemocnění. Minerály, tedy například vápník, draslík, hořčík, železo a další, pomáhají organismu dobře fungovat po všech stránkách a to samé platí o vitamínech. 

Víte, co jíst? Otestujte svoje znalosti o zdravém jídle

Obojí je samozřejmě lepší získávat z přírodních zdrojů než z doplňků stravy. Superpotraviny mohou mít také vysoký obsah vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, předcházet srdečním onemocněním a kontrolovat hladinu cukru v krvi u pacientů s diabetem 2. typu. 

Dále se v nich často nacházejí flavonoidy s protizánětlivými a protirakovinnými vlastnostmi i mononenasycené a polynenasycené zdravé tuky, pomáhající snižovat hladinu cholesterolu a eliminovat tak nebezpečí mrtvice i kardiovaskulárních chorob.

Najděte si vhodné alternativy

Existují některé známé superpotraviny. Patří mezi ně například:

  • avokádo, borůvky, česnek, červená řepa, tmavá listová zelenina, zázvor, skořice, čočka, fazole, dýně, batáty, ořechy a semena
  • některé druhy ryb (například makrela, losos, sardinky a další tučné ryby)
  • jogurt nebo kefír
  • nemělo by se ale zapomínat ani na pohanku, quinou, hrách, sóju, cizrnu, brokolici i různé druhy ředkví a samozřejmě na celozrnné potraviny. 

Je třeba si však vždy uvědomit, že používání termínu „superpotravina“ je do značné míry marketingový nástroj, který nemá podklad ve vědeckém výzkumu. Většina exotických superpotravin, až na některé výjimky, má náhradu v dostupnějších, a tudíž levnějších variantách, které poskytují obdobné nutriční benefity. 

Příkladem může být granátové jablko, které obsahuje kyselinu ellagovou (druh polyfenolu s protinádorovými a antioxidačními vlastnostmi) a další látky, které mohou mít protirakovinné vlastnosti. 

Ale červené maliny, které jsou stejně chutné jako semena granátového jablka, také obsahují ceněnou kyselinu ellagovou. Stejně tak ji v sobě mají třeba i jahody nebo brusinky.

Zpracování škodí i superpotravinám

Další kritika používání názvu superpotravina se vztahuje k faktu, že zatímco samotná potravina je sice zdraví prospěšná, ve zpracované formě už tomu tak být nemusí. Například doma uvařený zelený čaj obsahuje řadu antioxidantů, ale pro komerčně vyráběné zelené čaje v lahvích jsou často používány méně kvalitní druhy čaje a jsou do nich přidávány konzervanty a velké množství cukru. 

Kde je vláknina? Zelenina a ovoce jako její zdroj většinou nestačí Přečtěte si také:

Kde je vláknina? Zelenina a ovoce jako její zdroj většinou nestačí

Mnoho druhů šťáv, vyrobených ze „superovoce“, může také obsahovat podobné nežádoucí látky. Nejde však jen o nápoje, například některé instantní celozrnné kaše rychle zvyšují hladinu cukru v krevním řečišti, což podporuje inzulínovou rezistenci, obezitu a cukrovku, podobně jako konzumace silně zpracovaného bílého chleba.

Nic se nemá přehánět, tvrdí odborníci

A co o konzumaci superpotravin říkají odborníci? Vzhledem k tomu, že termín superpotravina není oficiálním označením, může spotřebitele uvádět v omyl a přimět je, aby upřednostňovali některé druhy potravin na úkor jiných. Ani takto označené potraviny navíc nelze jíst v neomezeném množství, protože z velkých porcí některých zdravých potravin lze načerpat nadměrné množství kalorií. 

Výzkum ukázal, že ideální strava je taková, který je z velké části rostlinná, obsahující pestrou škálu ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a zdravých živočišných produktů. Zařazení superpotravin do jídelníčku může být dobrým prvním krokem směrem ke zdravému stravování, ale existuje řada podobně kvalitních a cenově dostupných potravin, se kterými je třeba také počítat, i když je nikdo jako superpotraviny nenazývá. 

Je proto dobré při plánování nákupů a stanovení stravovacího plánu prozkoumat nutriční hodnoty různých potravin a srovnat je, než se bezhlavě pustit do nákupů drahých a reklamou propagovaných potravin.

Zdroje:

Live Science: What are superfoods?

Harvard Edu: Superfoods or Superhype?

Medical news Today: What are superfoods and why should you eat them?

Wikipedia: Superfood

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).