Hlavní navigace

Jak snadno umýt použité formičky

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Čas pečení cukroví se přiblížil a s ním i přemýšlení nad tím, jak si ušetřit čas s následným odmýváním formiček a vykrajovátek. Jak efektivně a takřka bez práce docílit vycíděných formiček, které nepáchnou a neobsahují zbytky těsta? A smí vánoční vykrajovátka do myčky?

Co se může na Vánoce pokazit a s námi se vám to nestane...

I letos pro vás připravujeme vánoční seriál. Po již osvědčeném adventním kalendáři je to tentokrát něco nového. Zaměřujeme se na typické trable provázející vánoční přípravy v kuchyni. A vyzvídáme u odborníků, kteří vědí, jak na to. 

Povedené Vánoce přeje redakce Vitalia.cz

Je na čase oprášit krabice s formičkami a vykrajovátky, doba pečení cukroví je tu. Už to zase bude ve všech kuchyních vonět; máslo, ořechy, skořice, badyán, k tomu nějaký pěkný vánoční film nebo písničky… Dokonalá atmosféra. Nenechme si ji zkazit úklidem po pečení, který zahrnuje i mytí formiček. A to asi nikdo z nás nemá rád. Těsto je ve všech záhybech, jsou mastné a je jich prostě strašně moc.

Přiznám se, že když má dojít na pečení pracen nebo košíčků plněných ořechovou nádivkou, vůbec se mi do přípravy nechce; právě proto, že se děsím následné očisty té spousty formiček. Brát každou zvlášť do ruky, cídit ji kartáčkem (a to opatrně, neb mnohé mají ostré hrany), a pak ještě důkladně sušit ubrouskem… To mě skutečně neláká. Dá se nekonečná práce s mytím nějak zkrátit? Hledali jsme rady u domácích pekařek i výrobce formiček.

Co se dozvíte v článku
  1. Různé materiály, různé přístupy k mytí
  2. Plastové a silikonové formičky
  3. Kovové, pocínované, nerez
  4. Aby vám formičky nezrezavěly
  5. Žádná voda, žádná vada
  6. Vymazáváte? Přiděláváte si práci

Různé materiály, různé přístupy k mytí

Na trhu se dnes dají sehnat formičky a vykrajovátka různých rozměrů, tvarů, hloubek, ale i materiálů. Máte vykrajovátka domácí výroby, kdy šikovný kutil naohýbá plech dle preferencí pekařky, na tržišti jsou obvykle k mání formičky z pocínovaného nebo nerezového plechu. Jejich škála je tak pestrá, až oči přecházejí, seženete všechno od maličké hvězdy přes kometu, kapra, anděla až po velkého Santa Clause.

Formičky zas ctí tradici malých jemně vlnitých tvarů, od ořechů, košíčků až po pracičky a minibábovičky. V běžných domácích potřebách pak hodně letí plastová vykrajovátka nebo silikonové formičky. Silikonové formy, pokud se bavíme o těch na vánoční cukroví, jsou obvykle ve tvaru velkého „plechu“ s předpřipravenými prohlubněmi ve tvaru rohlíčků, pracen, ořechů…

Jaký je rozdíl v mytí kovových a plastových formiček? Záleží, jak se k tomu postavíte a jaké máte doma vymoženosti, které vám s mytím pomohou.

Plastové a silikonové formičky

Někdo zapojí potomky, kterým formičky naloží do lavoru s vodou a děti mají u pohádek „zábavu“. Tohle funguje skvěle hlavně u plastových a silikonových pomůcek, o které se děti nemají šanci zranit (tedy pokud nejsou až přehnaně aktivní).

Často se pekařky na internetu přou o to, zda do vody, v níž se myjí silikonové formy, patří saponát. Podle výrobců těchto forem se nemusíte bát ani saponátu, ba dokonce ani myčky.

Těsně před dalším použitím pak stačí formu vystříkat olejem ve spreji, nebo ji jen lehce vytřít olejem, čímž o její nepřilnavost nepřijdete.

Nikdy ale formy nevymazávejte po umytí a usušení, tuk na vzduchu zoxiduje a formičky budou opravdu nevábně žlukle páchnout.

Kovové, pocínované, nerez

Kovové formičky nebo vykrajovátka bývají tím nejhezčím, co zdědíme po babičce; i když to na první pohled může vypadat jen jako krabice černého šrotu. Takové formičky rozhodně nevyhazujte, zašlou slávu jim vrátíte zalitím vroucí vodou s jedlou sodou. Funguje to naprosto bezvadně a bezpracně. Podívejte se, jak na to.

Galerie: Zbavte se rzi na formičkách. Rychle a snadno

Máte-li ale formičky a vykrajovátka jako nová a jen nevíte, jak je šetrně vyčistit po použití, vězte, že je to skoro stejně snadné jako u těch plastových. Nedávejte je ale umývat dětem, mívají velice ostré hrany a pořezání od nich je skoro tak nepříjemné jako od papíru.

Aby vám formičky nezrezavěly

V domácnostech panují různé zvyky, někdo napustí plný dřez a formičky v něm nechá odmočit. Připečené těsto odstraňuje starým zubním kartáčkem. Pak už je nechá jen na utěrce oschnout. Tady ale velice riskuje, že formičky zrezaví – a to i ty, co se prodávají jako nerez.

Další do vody bez okolků přidávají jar a myjí je jako běžné nádobí. Utírají je do papírového ubrousku. Na internetu jsem dokonce dostala doporučení, ať použité formičky vložím do sáčku na jemné prádlo a spustím nejkratší program. Opláchnu a nechám dosušit v troubě.

„My preferujeme mytí v jarové vodě,“ říká Martin PešavaKovovýroby Jeníkov. Tato česká firma nabízí široké portfolio pocínovaných formiček. Přestože mytí kovových formiček v myčce oficiálně nedoporučuje, pokud zachováte správný postup a nenecháte všechno jen na myčce, klidně ji použijte. „Máme vyzkoušeno, že když dáte formičky do myčky a ihned po umytí je dáte dosušit do trouby, tak s nimi není žádný problém,“ vysvětluje osvědčený postup při umývání v myčce Martin Pešava.

Pokud byste však na formičky zapomněli a vyndali je z myčky například až druhý den ráno, můžete z ní vysypat jen hromadu rzi. „Pocínovaný plech, z něhož formičky vyrábíme, je totiž poměrně náchylný na odmaštění a na ponechání ve vlhku nebo ve vodě,“ vysvětluje Martin Pešava.

Žádná voda, žádná vada

Je poměrně rozšířený zvyk, že se formičky a vykrajovátka vůbec nemyjí, ale v rámci zachování nepřilnavosti se jen vytírají papírovou utěrkou.

„S tím se poměrně často setkáváme u svých zákazníků, já s tím vůbec nemám problém, ale někdo může namítnout, že prostě nejsou umyté; a když pak tyto formičky na rok zavřou do krabice, mohou začít zapáchat,“ naráží na možné nedostatečné vytření a následné žluknutí zbylého tuku Martin Pešava.

Vymazáváte? Přiděláváte si práci

Docela dost záleží na tom, zda formičky před použitím vymazáváte tukem, nebo nikoliv. Je to zhruba půl na půl, někdo je před použitím vymazává, někdo dává těsto rovnou bez vymazání. „My doma formičky nevymašťujeme nikdy a nikdy jsme s vyklopením neměli problém,“ podotýká Martin Pešava. Pak je jejich údržba přece jen trochu snazší než u formiček, které se vymazávají a v některých domácnostech ještě vysypávají moukou.

Ať už jsou ale formičky a vykrajovátka špinavá jakkoliv, je důležité vědět, že jim nevadí žádný ze způsobu vymytí. Avšak jen za předpokladu, že je nenecháte ve vlhku, ale dopřejete jim vysušení, ať už v troubě, nebo na topení. Nebo že je opravdu důkladně vytřete, aby vás za rok jejich odér neporazil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).