Hlavní navigace

Vánoční formičky si můžete vytisknout. Trvá to dvě hodiny

10. 12. 2013

Sdílet

 Autor: be3D.cz
Zatím je to spíše kuriozita, ale prvním mobilům v kufru jsme se taky smáli. Technologie 3D tisku umožní vytisknout třeba vykrajovátko podle vlastního návrhu.

O 3D tiskárnách se mluví především v souvislosti s využitím v medicíně, zkouší se tisk kmenových buněk, ale i potravin, Japonci tisknou 3D modely ještě nenarozených miminek:

Nenarozené dítě z 3D tiskárny upoutává pozornost k nové technologii

Mají – nebo spíše časem možná budou mít – i praktické využití v domácnosti. Vytisknout se dá ledacos, třeba vánoční formičky. Model vykrajovátka si jednoduše stáhnete z internetu, nebo vymodelujete vlastní na počítači. Tisk vánoční formičky pak trvá zhruba dvě hodiny.

Doba tisku se odvíjí od velikosti a složitosti modelu, říká český výrobce 3D tiskáren be3D.cz a cena vytištěného modelu se pohybuje v řádu několika málo korun, maximálně desetikorun. „Vánoční vykrajovátka jsou pouhou ukázkou možností z široké škály využití. Budoucnost 3D tisku není jenom v hračkách a módních doplňcích. Jednou, až se nám rozbije třeba madlo od ledničky, koupíme si od výrobce ledničky počítačový model a sami si součástku vytiskneme z pohodlí domova. 3D tiskárny v nynějším pojetí nabízí domácnostem cestu, jak se odlišit a vyrábět si originální doplňky,“ říká David Miklas, zakladatel společnosti.

Vytištěná formička vypadá méně dokonale než ta vyrobená tradičně a zakoupená v obchodě, ale jde spíš o vadu na kráse než funkčnosti. Je to dáno technologií. „Tiskárna postupně nanáší velmi tenké vrstvy plastu, které velmi rychle chladnou. Na již ztuhnutý plast následně skládá další vrstvu, přičemž se řídí předlohou z počítače. Princip je tak stejný jako u klasické laserové tiskárny, jenom 3D tiskárna nezůstává u jedné vrstvy a zároveň místo barvy používá speciální materiály,“ vysvětluje výrobce.

Nejdostupnější tiskárny pro domácnosti v současné době tisknou z plastu, a to především z materiálu ABS, který máme všude kolem sebe. Z ABS je například lego, hrany stolů nebo počítačové monitory. Druhým materiálem je ekologicky odbouratelný materiál PLA, který se vyrábí z kukuřičného škrobu.

Pokud byste chtěli kovové formičky, jaké používala už vaše babička, máte zatím u 3D tiskáren smůlu. „Tisk z kovu či jiných materiálů bude pro domácnosti nedostupný ještě léta, protože tyto technologie jsou drahé a pořizovací ceny tiskáren přesahují milionové částky,“ říká David Miklas.

A kdyby se cukroví náhodou nepovedlo a chroupání kamenných perníčků by skončilo kalamitou, není vyloučeno, že na záchraně by se opět podílela 3D tiskárna. Čeští vědci totiž již nyní testují její využití při modelaci čelistních kloubů: Na bolest čelistního kloubu s 3D tiskárnou.

Použité zdroje: TZ be3d.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).