Hlavní navigace

Jak se správně opalovat? Ke spálení stačí čtvrt hodiny

18. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Photo by Etienne Girardet on Unsplash, podle licence: Public domain
Bez správného opalovacího krému se lidé se světlejší pletí mohou spálit už do patnácti minut na přímém slunci. Který opalovací přípravek opravdu chrání?

Stále pokračuje počasí s vysokými teplotami. Zástupce primářky Kožního oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě Radek Litvik při té příležitosti připomíná rizika pobytu na sluníčku. Upozorňuje, že bez ochranného přípravku se světlejší typy pleti mohou spálit už do patnácti minut pobytu na přímém slunci.

Proto je vhodné se před sluncem chránit. Zejména aktivně vyhledat stín, dodržovat zákon 3K při pobytu na slunci (Košile, Kalhoty, Klobouk) a aplikovat na kůži ochranný přípravek (sunscreen). Jednoduchý návod, jak si vybrat ochranný faktor, najdete v článku Opalovací krémy podle typu pleti.

Který opalovací krém opravdu chrání?

Ochranný přípravek by ale měl mít takové složení, aby chránil před UVB i UVA spektrem ultrafialové radiace.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

„UVB způsobí spálení s následnou pigmentací a tento stupeň ochrany před UVB zářením nám ukazuje SPF faktor. Je propočítán na 2 miligramy na centimetr čtvereční, což je velmi důležitý poznatek. Pokud si aplikujeme přípravku méně, klesne ochrana přípravku na jednu třetinu udávané hodnoty. Pokud si tedy aplikujeme přípravek s faktorem SPF 30 ve velmi tenké vrstvě, tak v podstatě používáme přípravek s hodnotou faktoru SPF 10. A abychom docílili hodnoty SPF 30, měli bychom za jeden den aplikovat na celou naši kůži 200–250mililitrové balení přípravku,“ vysvětluje Radek Litvik význam SPF faktoru a dodává, že zmíněné UVA záření působí kožní sluneční alergie a stárnutí kůže.

Jak se chránit před sluncem

  • vyhledávejte stín,
  • při pobytu na slunci dodržujte zákon 3K (Košile, Kalhoty, Klobouk),
  • aplikujte na kůži vhodný ochranný přípravek, nejvhodnější je krém,
  • přípravek by měl mít na obalu označení UVA v kolečku a hodnotu SPF min. 30, lépe 50,
  • namísto označení SPF (Sun/burn Protection Factor, faktor ochrany před sluncem, před spálením sluncem) je někdy uváděno jako FPS (Facteur de Protection Solaire), OF (ochranný faktor) ap.

Opravdu funkční ochranný přípravek by tedy měl mít na svém obalu označení UVA v kolečku, což dokládá jeho účinnost proti UVA spektru ultrafialové radiace, a hodnotu SPF, který udává ochranu před UVB spektrem ultrafialového záření.

Smyslem je ochrana, ne opálení

„Smyslem je mít přípravek ne na opalování, ale k ochraně kůže, a to s číslem, které je vyšší než 6–10. Při teplotách kolem 30 stupňů Celsia by to tedy měly být přípravky s hodnotou SPF 30 a vyšší, v tropickém pásmu faktor SPF 50 nebo padesát plus,“ doplňuje lékař praktické rady pro koupi ochranného opalovacího prostředku.

A přidává ještě jednu důležitou informaci. Čím je struktura opalovacích přípravků vodnatější, tím méně nás tyto přípravky chrání. Nejvíce tedy kůži chrání krém. Důležitý je také údaj o voděodolnosti přípravku. „Ale hlavně, po každém vykoupání jak v moři, tak i v přírodních koupalištích nebo bazénu, bychom měli sunscreen opět aplikovat. Pokud se naše kůže již spálí,  je vhodné vyhledat stín a na kůži aplikovat chladivá, protizánětlivá mléka nebo krémy,“ říká Radek Litvik. Podrobněji v článku Rychlá pomoc na spálená záda.

Na závěr lékař připomíná, že kůže, která je v dětství často spálená až do puchýřů, má v dospělosti mnohem větší předpoklad k získání kožních nádorů než kůže, která byla před sluncem chráněná. Více v článku Když se v dětství 6× spálíte, 2× tím zvýšíte riziko melanomu.

Galerie: Ozonová vrstva slábne a rakovina kůže sílí

Odborná spolupráce:

MUDr. Radek Litvik

Zástupce primářky Kožního oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).