Hlavní navigace

Šťáva z červené řepy: skvělý přírodní lék dočasně obarví moč

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Červená řepa má vynikající nutriční vlastnosti, zahrnuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Konzumace má velký přínos pro lidské zdraví a stále populárnější se stává šťáva z červené řepy. Nadměrná konzumace červené řepy i řepného džusu představuje riziko, a to zejména pro lidi s ledvinovými kameny a dalšími problémy s ledvinami.

Řepa je sladká kořenová zelenina, kterou většina lidí buď miluje, nebo nenávidí. Kvůli vysokému obsahu živin je řazena mezi takzvané superpotraviny. Pravidelné pití šťávy z ní může pomoci předcházet nedostatku mnohých vitamínů i minerálů a má na lidský organismus řadu kladných účinků. Jaké jsou její zdravotní benefity a na co je třeba dát pozor?

Co se dozvíte v článku
  1. Co lze najít v řepné šťávě
  2. Šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak
  3. Působí proti rakovině a zánětům
  4. Chrání játra a zvyšuje výkonnost
  5. Řepná šťáva může podpořit mozkové funkce i snížit cholesterol
  6. Jak si připravit domácí šťávu z červené řepy
  7. Rizika pití šťávy z červené řepy: kdo by si měl dát pozor?

Co lze najít v řepné šťávě

100 mililitrů, tedy malá porce šťávy z červené řepy, obsahuje pouhých 29 kalorií, žádný tuk a následující živiny:

Živiny v červené řepě

obsah ve 100 ml řepné šťávy:

  • 0,42 g bílkovin
  • 7,50 g sacharidů
  • 5,42 g cukru
  • 0,40 g vlákniny

Šťáva z červené řepy obsahuje také antioxidanty. Tyto látky snižují oxidační stres, který výzkum spojuje se vznikem a rozvojem rakoviny, zánětlivých stavů a srdečních onemocnění.

Červená řepa je bohatým zdrojem základních vitamínů a minerálů. Obsahuje kromě jiného:

Vitamíny a minerály v červené řepě

  • folát, důležitý pro zdraví DNA a buněk
  • vitamín B6, který podporuje metabolismus a tvorbu červených krvinek
  • vápník, základní minerál pro růst a sílu kostí
  • železo, umožňující červeným krvinkám přenášet kyslík
  • hořčík, důležitý pro imunitu, srdce, svaly a nervy
  • mangan, který přispívá k regulaci metabolismu a hladiny cukru v krvi
  • fosfor, základní živinu pro zdraví zubů, kostí a buněk
  • měď, hrající roli při tvorbě kolagenu, udržování dobrého stavu kostí a cév a při podpoře imunity
  • zinek, který podporuje hojení ran, imunitní systém a normální růst

Má v sobě také další užitečné látky:

Fytochemikálie dodávají rostlinám jejich barvu a chuť, stimulují také imunitní systém, minimalizují zánět a snižují oxidační stres.

Betalainy jsou zodpovědné za tmavě červenou barvu řepy. Tyto pigmenty mají slibné antioxidační, protizánětlivé a antitoxické vlastnosti.

Dusičnany označují skupinu organických sloučenin, které zlepšují průtok krve a podporují zdraví srdce.

Šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak

Rostoucí počet výzkumů naznačuje, že červená řepa může pomoci snížit krevní tlak. Vědci se domnívají, že je to způsobeno obsahem dusičnanů, kterých řepa přirozeně obsahuje velké množství a tělo je přeměňuje na oxid dusnatý. Ten rozšiřuje krevní cévy, což zlepšuje průtok krve a snižuje celkový krevní tlak. 

V nedávné studii podávali vědci účastníkům 70 ml šťávy z červené řepy bohaté na dusičnany nebo šťávy bez dusičnanů. Krevní tlak u dobrovolníků, kteří pili klasickou šťávu z červené řepy, se hodnota krevního tlaku snížila o 5,2 milimetru rtuti (mm Hg) po pouhých 30 minutách. Účinek koncentrované šťávy z červené řepy však ustoupil do 24 hodin.

V další studii se ukázalo, že pití 250 ml šťávy z červené řepy každý den po dobu čtyř týdnů snížilo krevní tlak u lidí s hypertenzí. Lidé, kteří již užívají léky ke snížení krevního tlaku, si však nemusí všimnout stejných účinků.

Působí proti rakovině a zánětům

Betalainy, protizánětlivé sloučeniny obsažené v červené řepě, inhibují specifické signální dráhy, hrající roli při zánětlivých onemocněních. Betalain zvaný fenethylamin-betaxanthin snížil aktivitu zánětlivého enzymu o celých 32 procent.

Betalainy, patřící do skupiny antioxidantů rozpustných ve vodě, mají také schopnost bojovat proti některým rakovinným buňkám. Jsou považovány za jakési „lapače“ volných radikálů, které pomáhají najít a zničit nestabilní buňky v těle.

Chrání játra a zvyšuje výkonnost

Látky obsažené v červené řepě mají potenciál chránit játra před zánětem a oxidačním stresem a zvyšují jejich schopnost odstraňovat toxiny z těla. Nedávná studie na zvířatech totiž prokázala, že hlodavci, kteří dostali extrakt z červené řepy, vykazovali minimální poškození jater ve srovnání s těmi, kteří ho neměli.

Kromě toho může šťáva z červené řepy zlepšit výkonnost u sportovců. Dusičnany mohou zvýšit výdrž zvýšením průtoku krve a kyslíku do svalů, tento účinek potvrdila studie, které se účastnili dobrovolníci z řad cyklistů. Během ní ti, kteří vypili denně 2 šálky řepné šťávy, vylepšili svůj čas na desetikilometrové trati přibližně o 12 sekund.

Řepná šťáva může podpořit mozkové funkce i snížit cholesterol

Osoby s vysokou hladinou cholesterolu v krvi by měly zvážit zařazení šťávy z červené řepy do svého jídelníčku. U studií na zvířatech bylo zjištěno, že červená řepa snížila celkový cholesterol i triglyceridy a zvýšila hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu. Vědci se domnívají, že je to pravděpodobně způsobeno fytonutrienty, jako jsou flavonoidy.

Podle nového výzkumu, vedeného vědci z britské University of Exeter, pití šťávy z červené řepy, která je bohatá na anorganické dusičnany, podporuje společenství orálních bakterií spojených se zdravějšími krevními cévami a mozkovou funkcí.

Jak si připravit domácí šťávu z červené řepy

Dá se bez nadsázky říct, že červená řepa je zdravá bez ohledu na to, jak ji připravíte. Odšťavňování řepy je však vynikající způsob, jak si na ní pochutnat, protože její vaření snižuje nutriční hodnotu.

I když se dá koupit šťáva z červené řepy už připravená, nejlepším způsobem, jak získat čerstvou šťávu, je vyrobit si ji doma pomocí odšťavňovače.

Pokud se rozhodnete přidat do svého jídelníčku řepný „džus“, je dobré udělat to pozvolna. Vhodné je začít třeba odšťavněním půlky malé řepy, abyste zjistili, jak vaše tělo zareaguje. Jakmile se organismus přizpůsobí, můžete začít s pomalým zvyšováním porcí.

Pokud máte obavy z typické zemité chuti, lze červenou řepu kombinovat s další zeleninou, ovocem i bylinkami. Dobře chutná například s mrkví, celerem, zázvorem, jablky nebo pomeranči, okurkou, mátou i bazalkou.

Pokud nemáte odšťavňovač, můžete použít i mixér. Při tomto zpracování se vyplatí přidat trochu vody. Z dohladka vymixované směsi pak odstraňte větší kousky pomocí tenkého plátna anebo sítka s jemnými očky.

Pokud se přece jenom rozhodnete pro koupi už hotového výrobku, je dobré si zkontrolovat, zda neobsahuje konzervační prostředky anebo přidaný cukr.

Galerie: 10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam

Rizika pití šťávy z červené řepy: kdo by si měl dát pozor?

V současné době neexistuje doporučené denní množství šťávy z červené řepy. Většina zdravých lidí si ji však může vychutnat bez nežádoucích vedlejších účinků.

Někteří jedinci ale mohou i po vypití malého množství zaznamenat načervenalé zbarvení moči, které zmizí, jakmile řepu přestanete konzumovat.

Pozor nejen při pití šťávy z červené řepy, ale i při její konzumaci by si měli dát lidé s ledvinovými kameny a dalšími problémy s ledvinami, protože obsahuje vysokou míru oxalátů. Obezřetné by měly být také osoby, které užívají léky na snížení vysokého tlaku. Řepa obsahuje vysoké množství cukru, proto opatrní by měli být i diabetici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).