Hlavní navigace

Jak nosit pití při běhu? Nejhorší řešení je láhev v ruce

4. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Během horkých letních dnů je pro běžce aktuální otázka, zda, jak a co pít při běhání, před ním nebo po něm. Jak s sebou na výběh vzít vodu, aby co nejméně překážela, přitom negativně neovlivnila techniku a člověk si spíše neškodil?

Pokud v létě vybíháte pravidelně s lahvičkou či ledvinkou s pitím, skutečně se to může značně podepsat na držení těla, které následně přechází až v bolest. Vybrat správný hydratační systém je zkrátka stejně důležité jako výběr bot.

Obecně lze říci, že to, jak vzít vodu s sebou, je třeba řešit na běhy delší jak hodinu. Na kratší běhy bude bohatě stačit dostatečná hydratace během dne. Správný pitný režim probíhá po malých doušcích rozložených do celého dne. Vypít před tréninkem nebo po něm litr vody naráz jen zatíží ledviny a neposkytne žádné zavodnění svalům a dalším tkáním.

Podíváme se nyní, jaké jsou dostupné pomůcky, které může běžec využit pro hydrataci při běhu, a jaký dopad mají na náš pohybový systém. Obecně platí, že správnou volbu šitou na míru vám nejlépe poradí fyzioterapeut na diagnostice běhu, kde zhodnotí vaše držení těla, techniku běhu, povrch a další parametry a na základě nich poradí, jak hydratovat, aniž byste si způsobili úraz či přetížení.

Co se dozvíte v článku
  1. Láhev v ruce
  2. Ledvinka s jednou láhví
  3. Pás s lahvičkami rozloženými po celém obvodu
  4. Vesta
  5. Batůžek s vakem na vodu
  6. Diagnostika běhu předejde zranění

Láhev v ruce

Na krátké běhy se zdá být nejlepší láhev do ruky. O co jednodušší se to zdá, o to horší dopad to má na vaši techniku. Láhev v jedné ruce způsobí přetáčení trupu. Rameno se bude rotovat dovnitř a tím hrozí i nahrbení v hrudní páteři. Celé přetáčení způsobí, že se nebudete pohybovat nejvýhodněji, jak je to možné, ale budete se přetěžovat. Přetížíte si tak zejména bedra a dané rameno. Přetočení se může přenášet až do kyčle, kolene či kotníku.

Částečným řešením by mohlo být vzít si do každé ruky jednu láhev. Pokud byste udrželi pohyb paží tak, jako byste drželi hole na nordic walking, tzn. lokty u těla, pohyb vycházející z ramen a žádné pohyby hrudníku do rotací, mohl by takový hydratační systém vaší technice dokonce prospět. Nutil by vás do celkového napřímení a souměrného pohybu rukou. Ovšem otázka je, jak dlouho byste toto ideální nastavení udrželi. Pravděpodobně byste si do běhu po chvíli beztak začali sedat, hrbit se a předklánět v pase.

Suma sumárum, lahvičky do ruky nejsou dobré řešení. Protože dříve nebo později i více disciplinovaným běžcům zhorší techniku. Následně mohou způsobit hlavně bolesti ramen, krční páteře, kyčlí a beder.

Ledvinka s jednou láhví

Ledvinky jsou o něco symetričtějším řešením, pomineme-li jejich složitý výběr. Najít ledvinku, která se nebude pohybovat nahoru a dolů či se točit okolo pasu, je celkem oříšek.


Autor: Depositphotos.com

Kam dát pití při běhání? K vidění jsou nejrůznější varianty, od prosté láhve v ruce přes ledvinky, pásy až po vesty a baťůžky

Nicméně pokud ledvinka dobře drží, nemusí techniku tolik ovlivnit. Je uložená blízko těžiště a uprostřed zad. Pokud udržíte neutrální nastavení pánve – lehce podsazenou, může to být dobrá varianta pro kratší běhy.

Pro optimální techniku běhu doporučuji nepřetáčet se v pase ani v pánvi. Tak pracuje střed těla a chráníte si všechny velké klouby. Ledvinka by vám mohla pomoci si připomínat, že se v pase nemáte přetáčet. Pohyb ledvinky, či jen přítomnost jejího pásu v úrovni kyčlí, je dobrá příležitost, jak si tento pohyb kontrolovat.

Pás s lahvičkami rozloženými po celém obvodu

Jedna láhev na ledvince může působit nesymetricky, kdežto více lahviček po celém obvodu zajistí, že zátěž bude po obvodu rovnoměrná. Pás se proto zdá lepším řešením než ledvinka, pokud dobře sedí.

Vesta

Na delší běhy si ale potřebujete vzít víc vody. Vesta má lahvičky vepředu, sedí pevně na těle. Zde by neměl být, z pohledu techniky, žádný problém.

Samozřejmě i vesta může špatně sedět. Doporučuji při výběru a pak jejím nastavování na těle dát pozor hlavně na to, aby nebyla úzká v ramenou a nevtáčela ramena a hrudník dovnitř. Či aby vás nesváděla k tomu, že budete ramenní popruhy fixovat zvednutím ramen ke krku. To by mohlo vést k bolestem okolo krční páteře či lopatek.

Batůžek s vakem na vodu

Někdy je třeba toho na běh vzít mnohem víc, ať už proto, že běháte do práce, či v drsných horských podmínkách. Pak není na výběr nic jiného než batůžek.

Špatně sedící batoh může udělat pěknou neplechu. Měl by co nejvíc přilnout k tělu, neskákat, neputovat po obvodu zad a hrudníku. Zároveň by neměl překážet ve volném plném nádechu. Samozřejmě nesmí nikde tlačit, abyste tomuto nepohodlí neměli tendenci uhýbat a kazit si tak techniku či měnit držení těla.

Je třeba pohlídat, aby vás batoh neovládal, ale abyste vy ovládali batoh. To znamená: neprohýbat se v bedrech, nehrbit se, „nesedět v tom“ a netahat si ramena k uším. Také vás nesmí svazovat přes prsa, došlo by k přílišnému namáhání prsních svalů a hrbili byste se.

Já sama na běh v létě a do práce využívám batoh, který má dolní zapínání v úrovni pasu. To je dobré pro kontrolu pohybu trupu a dechu. Snažím se dýchat do tohoto pásu, proti jeho odporu, rozšířit se v pase a držet. Tak si zajišťuji dobrou oporu pro bedra, zapojím hluboký stabilizační systém a celkově se zpevním a napřímím.

Batoh by neměl být na těle moc utažený ani po něm cestovat. Měl by umožňovat ramenům volný předozadní pohyb s lokty u těla. Aby vám nekazil techniku, měli byste nejdřív na kratších vzdálenostech trénovat napřímené držení a postupně je prodlužovat.

Skutečně se soustřeďte, zda neměníte postavení těla, kadenci či došlap. Pokud toto natrénujete, batoh či vesta se jeví jako nejlepší řešení s minimálním dopadem na techniku celkově.

Diagnostika běhu předejde zranění

Velmi doporučuji zkonzultovat techniku běhu s batůžkem, ledvinkou či jakoukoliv jinou pomůckou s fyzioterapeutem na diagnostice běhu. Tu můžeme udělat přímo v obchodě s běžeckými potřebami a vyzkoušet tak všechny zmíněné varianty. Občas pořádáme i ukázkové diagnostiky běhu zdarma. Existuje totiž spoustu malých odchylek (mohou to být klíče v ruce, mobil na paži, ponožky atd.), které vám nevědomky ovlivní držení těla. Pak stačí malá korekce a vy díky ní předejdete zranění nebo vyřešíte stávající nevysvětlitelnou bolest.

Na závěr ještě připojím ájurvédské doporučení k tomu, co pít. Pro udržení dobrého trávicího ohně jej nesmíme hasit vodou s ledem ani perlivými nápoji. Ideální je se chladit mátou, koriandrem, koprem a dalšími ochlazujícími bylinkami a vodu pít minimálně pokojové teploty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Klára Tuzarová

Fyzioterapeutka, celostní terapeutka. V centru Namao uplatňuje celostní, holistický přístup ke klientům; propojuje práci fyzioterapeuta s prací psychoterapeuta či kouče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).