Hlavní navigace

Homeopatika při porodu

24. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Jsem fanouškem konvenční medicíny,“ říká zkušená porodní asistentka. Dobré zkušenosti má ale i s homeopatií. Porod provázejí obavy, bolesti i radost. Jaká homeopatika je vhodné mít po ruce?

První zkušenost s homeopatiky, které mnohdy vyvolávají bouřlivé diskuse, přichází právě v těhotenství, kdy nastávající matka nemůže užívat běžné léky. To byl i můj případ.

Tenkrát v roce 2010 jsem již v pokročilém těhotenství navštívila lékárnu v Praze na Vinohradské ulici s velkými bolestmi v krku a celkovým oslabením organismu. Lékárnice mi nabídla cucací tablety Paragrippe s tím, že je to ale homeopatie. Trochu skepticky jsem je přijala, protože nebylo příliš z čeho vybírat, a k mému překvapení jsem se již druhý den cítila skvěle.

TIP: Léky v těhotenství

I během těhotenství můžete onemocnět: jaké léky lze bezpečně užívat?

A co když přijde chřipka: které léky smí těhotné ženy a jakým by se měly vyhnout?

Farmaceutka Romana Vraspírová ze Svitav k tomu říká: „Homeopatická léčba je účinná, dokáže velmi rychle přinést úlevu od potíží, když je správně vybrán příslušný lék. To je pro mě právě rozhodující faktor při výběru, protože pacienti očekávají rychlý efekt a úlevu od svých potíží. Mnohokrát mě samotnou efekt a rychlost léčby překvapí. Například nepříjemná tepavá bolest zubu zklidněná dvěma dávkami Belladonny 9 CH zaskočila svým efektem i mého manžela.“

Porod s homeopatií

Vysoká poptávka po homeopatii v období těhotenství, při porodu a v šestinedělí přiměla porodní asistentky, aby se vzdělaly i v tomto oboru. V sousedním Německu s ní mají dlouhodobější zkušenost.

„Jsem fanouškem konvenční medicíny,“ říká úvodem Antje Völschová, porodní asistentka, která působí v německé nemocnici ve Frankenbergu. Přesto byla vždy otevřena metodám homeopatické léčby, protože se přesvědčila o pozitivním účinku malých kuliček.

„S homeopatií lze v zásadě ovlivnit všechny stavy: od poruch nálady během těhotenství přes bolest při porodu až po koliku u kojenců. Využití je obrovské,“ říká Antje Völschová a jako další příklady, kdy homeopatie přináší úlevu, uvádí problémy s kojením nebo potíže s hojením ran.

Správná kombinace účinných látek podporuje vyvolání porodu. Dobrých výsledků léčby lze dosáhnout také homeopatickými metodami během porodu. „K velkým výhodám patří, že se účinek dostaví rychle. To je skvělé zejména v akutních stavech, a právě při porodu se zdravotní stav velmi často mění,“ dodala Antje Völschová.

Konkrétní doporučení

Lékař a homeopat Jaroslav Čupera připravil malou homeopatickou lékárničku pro nastávající matky.

Těhotenství:

  • Pocit těžkých nohou v těhotenství: Pulsatilla 9 CH, dávkování dvakrát denně po pěti granulích.
  • Strach z porodu: Gelsemium sempervirens 15 CH, dávkování jednou denně pět granulí, v případě potřeby můžete dávku i několikrát zopakovat. 
  • Emoční výkyvy: Ignatia amara 15 CH, dávkování jednou denně pět granulí.
  • Špatný spánek: Úzkost a nervozita vám nedovolí propadnout se do hloubek spánku. Často se budíte a nemůžete znovu usnout. Nic nepomáhá, tak chodíte po bytě a z okna třeba pozorujete noc. Všichni spí, jen vy nemůžete. V tuto chvíli zkuste pět granulí Arsenicum album 9 CH.

Před porodem:

  • Zhruba dva týdny před předpokládaným termínem porodu je vhodné začít užívat homeopatické léky, které podpoří následné účinky léků během porodu. Jde o kombinaci těchto tří: Actaea racemosa 9 CH, Caulophyllum 9 CH a Arnica montana 9 CH. Užívejte jednou denně pět granulí od každého zmíněného léku.

Porod:

  • Proti bolestem během kontrakcí nebo po odtoku plodové vody je vhodné užít současně homeopatické léky Caulophyllum 9 CH a Actaea racemosa 9 CH. Dávkování každých dvacet až třicet minut po pěti granulích od každého léku.
  • Krevní ztráty, poporodní hojení a blues: Základním lékem při hojení je Arnica montana 15 CH. Na anémii a ztrátu krve homeopat doporučuje China rubra 9 CH, jednou denně pět granulí. U poporodního blues je jedním z možných léků, který v praxi funguje nejčastěji, Sepia officinalis 15 CH. Užívejte dvakrát až třikrát denně pět granulí, ideálně po dobu celého šestinedělí.
  • Ať už jde o jizvu po císařském řezu, nebo po nástřihu hráze, jejich zhojení podpoří pět granulí homeopatického léku Staphysagria 9 CH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).