Hlavní navigace

Budou v ČR další centra porodní asistence? Pro zdravou ženu je ideálním zdravotníkem porodní asistentka

23. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Nemocnice na Bulovce
První Centrum porodní asistence v České republice otevřelo v únoru v Nemocnici na Bulovce. Osm měsíců provozu ukázalo, kudy by mohla vést cesta českého porodnictví. Je to posilování kompetencí porodních asistentek a podpora pro jejich uplatnění. „Porodní asistentka je nejvhodnější zdravotnická profese v péči o zdravou ženu,“ říká náměstkyně ministra.

Centrum porodní asistence

O těhotnou a rodící ženu se zde stará porodní asistentka podle jasně definovaných pravidel, s okamžitou dostupností lékaře a potřebné techniky. Jedná se o přístup respektující (vyhovění představám a přáním těhotné a rodící ženy), ale zároveň maximálně bezpečný a odborný (vše probíhá v porodnici, lékař je okamžitě dostupný).

Centrum porodní asistence v Nemocnici Na Bulovce vzniklo 9. února 2019 jako přímá odpověď na společenskou poptávku po respektujícím porodnictví. Tento koncept posiluje roli porodních asistentek v péči o těhotné a rodící ženy, zároveň nabízí odbornost a bezpečí porodnice. Již první výsledky Centra ukazují, že jde o cestu správným směrem.

Naprostá většina porodů jen s porodní asistentkou

Za osm měsíců provozu v Centru porodilo přes dvě stě třicet žen, zhruba tři čtvrtiny z nich bez problémů zvládly porod pouze s porodní asistentkou. U dvaceti procent porodů byla využita konzultace či přítomnost lékaře.

„Centrum v Nemocnici Na Bulovce ověřilo životaschopnost konceptu naplnění a podpory kompetencí porodních asistentek jako nejvhodnější zdravotnické profese v péči o zdravou těhotnou a rodící ženu,“ hodnotí pro server Vitalia.cz dosavadní zkušenosti s Centrem Alena Šteflová, náměstkyně ministra zdravotnictví. „Potěšující je velký zájem porodních asistentek o samostatnou práci, a především další vzdělávání, které probíhá i ve spolupráci se zahraničními lektorkami.“

Centrum porodní asistence je podle náměstkyně způsob, jak poskytovat kompetentní a respektující péči v bezpečném prostředí.

S výsledky je spokojen také Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, kam Centrum spadá. „Vynikajících výsledků dosahujeme zejména v oblasti císařských řezů. V Centru porodní asistence skončilo císařským řezem jen deset procent porodů, přičemž průměr v ČR se pohybuje kolem čtyřiadvaceti procent,“ říká porodník.

O spokojenosti samotných maminek pak svědčí reakce na Facebooku porodnice.

Budou v ČR další centra porodní asistence?

Zájem o porod v Centru porodní asistence v Nemocnici Na Bulovce v tuto chvíli silně převyšuje kapacitní možnosti. Což spolu s dosavadními zkušenostmi jasně ukazuje na potřebu dalších podobných zařízení. Kdy se jich dočkáme?

Pod vedením Aleny Šteflové vzniká na ministerstvu metodický pokyn, který podporuje a motivuje další porodnice ke změně organizačních zvyklostí a postupů. Podle tohoto materiálu pak mohou vzniknout další centra porodní asistence v rámci celé České republiky. „Metodický pokyn je v rámci ministerstva připravován a je posuzován i z pohledu právních aspektů. Pokyn vychází ze zkušeností pracovišť, která se snaží naplnit kompetence porodních asistentek včetně Centra porodní asistence Nemocnice Na Bulovce. Jeho cílem je podpořit samostatnou roli porodních asistentek v péči o zdravou těhotnou a rodící ženu ve stávajících porodnicích. Pokyn vychází ze stávajících právních předpisů, poskytuje metodickou podporu pro jejich uplatnění,“ přibližuje náměstkyně.

Začátkem listopadu má být metodický pokyn předložen k připomínkám odborným společnostem. Jejich zástupci se průběžně podílejí již na přípravě materiálu, ministerstvo tedy předpokládá, že diskuse o znění bude věcná a rychlá.

Je to změna myšlení a organizace

V řadě porodnic již dnes vedou porody většinově porodní asistentky. Vznik metodického pokynu má tyto aktivity zasadit do bezpečného rámce z pohledu rodičky i dítěte. „Z tohoto pohledu musí být definovány požadavky na vzdělávání a vnitřní standardy jednotlivých pracovišť. Lze předpokládat, že pro mnoho porodnic bude existence metodického pokynu znamenat ulehčení a návod, jak realizovat změny, o nichž již delší dobu přemýšlejí,“ říká Alena Šteflová.

Podle ní centra porodní asistence znamenají především organizační změnu, lze je realizovat ve stávajících prostorách porodnic se stávajícím personálem. „Vyžadují však především změnu myšlení a kladou zvýšené nároky na spolupráci jednotlivých specializací – porodních asistentek, porodníků a neonatologů,“ komentuje náměstkyně.

Podobně vidí situaci prof. Zikán. „Centrum porodní asistence není budova nebo prostor, ale princip, koncepce. Centrum znamená změnu přístupu k těhotné a rodící ženě, podporu role porodní asistentky a jinou organizaci porodního sálu. Ve stávajících prostorách se stávajícím personálem jsme dokázali změnit organizaci a přístup tak, že jsme vytvořili prakticky porodní dům v porodnici,“ uzavírá s tím, že Centrum porodní asistence v Nemocnici Na Bulovce ukazuje cestu, jak se dá změnit organizace a přístup k budoucím maminkám ve všech porodnicích v České republice.

Galerie: Historie porodnictví – málokteré dítě přežilo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).