Hlavní navigace

Herbafabrica – továrna na čerstvé bylinky: rostou bez hlíny jen pod dozorem počítače

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/ Karel Choc
Pěstují bylinky i saláty ve speciálních kontejnerech, které sami vymysleli. Trojice nadšenců ze startupu GreeenTech tím šetří vodu, zkracuje cestu zeleniny k zákazníkovi a umožňuje pěstování ve městech i na malých plochách. Prakticky kdykoli a kdekoli.

V červenci roku 2020 založili Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček hydroponický startup GreeenTech zabývající se hlavně vývojem a výrobou hydroponických kontejnerů. Tento projekt vznikl s cílem umožnit lokální pěstování zeleniny, mikrobylinek a drobného ovoce kdekoliv na světě. Jeden takový hydroponický kontejner jsme si prohlédli i v Praze Holešovicích. A od autorů projektu jsme se dozvěděli, jak se zde bylinky pěstují a v čem rostou, když ne v hlíně.

Jedna firma, trojí zaměření

GreeenTech má celkem tři okruhy, kterým se věnuje. Základem je vývoj hydroponie – technologie, která umožňuje pěstování rostlin v kontrolovaných podmínkách. Dále se zabývají výrobou hydroponických kontejnerů, které se mohou používat kdekoliv na světě. Klidně i v poušti.

A třetím okruhem zájmu je zakládání městských farem, zaměřených na lokální produkci zeleniny nebo bylin. Říkají jim Herbafabrica. Jedna je od dubna 2021 v pražském kulturním centru Vnitroblock v Holešovicích, kde se pěstují bylinky, a druhá je v Hostivaři v Praze. Zde ve třech patrech pěstují bylinky, listovou zeleninu, saláty, ale již i jahody.

V třetí Herbafabrice v pořadí bude možno nakupovat v nové pražské tržnici Manifesto Market na Smíchově, která právě otevřela.

Výhody hydroponie souvisí s názvem

Tato technologie je vhodná především pro pěstování uvnitř budov, tam, kde není dostatek pěstební plochy. Takže ve městech. Díky takovému pěstování lze podle majitelů společnosti GreeenTech ušetřit 95 % vody, protože živný roztok cirkuluje u kořenového systému rostlin.

Ale to není jediná výhoda městského pěstování: výrazně se zkrátí dopravní vzdálenosti při převozu zeleniny. Podle Karolíny Pumprové jde až o 99 %, tím pádem je produkce u zákazníka dřív a čerstvější. „Výsledkem takového pěstování je, a to si myslíme, že je nejdůležitější, absence používání pesticidů. Máme tak zeleninu vhodnou pro alergiky, která je srovnatelná s bio produkcí, její kvalita můžete být přitom mnohem vyšší než v konvenčním zemědělství,“ vysvětluje.

Hydroponie je pěstování bez zeminy

Hydroponické pěstování probíhá ve sklepě Vnitroblocku, kde jsme se byli podívat, a to v kontejneru. Zjednodušeně řečeno se jedná o speciální, na míru vyrobenou menší místnost, opatřenou regály, v nichž jsou pěstební vany s rostlinkami. Teplota i vlhkost, ale i světelné podmínky jsou v kontejneru řízené přes centrální panel – počítač. Proces je tu zautomatizovaný. Dá se říct, že tam můžete jen chodit sklízet úrodu.

V hydroponii nepotřebují rostliny k životu zeminu, ale potřebují do něčeho zakořenit. V Herbafabrice používají tzv. rockwoolové sadbovací kostky z minerálních vláken, které jsou pro hydroponické pěstování nejvhodnější. Umístí je spolu s rostlinkou do košíčku ve vaně, v níž cirkuluje voda s organickými živinami.

Bylinky z hydroponie se uchovávají i v lednici

Když bylinky vyrostou, v rockwoolových kostkách se rozdělí do recyklovaných krabiček, takzvaných HerbaBoxů, a distribuují se restauracím, bistrům, ale můžete si je koupit i vy v rámci HerbaShare – výdejních míst. Krabička se svěžími bylinkami vám doma vydrží minimálně sedm dní. Uchovávat ji můžete jak na lince, kde je občas ráda pokropena rozprašovačem, tak i v lednici, kde se o ni nemusíte nijak starat. Stačí jen uždibovat.

Krabička s bylinkami vyjde například ve Vnitroblocku na sedmdesát devět korun, ale po Praze je koupíte i za cenu výrazně vyšší.

Kontejnery na pěstování bylinek míří do světa

Láká vás takové pěstování, kdy je celý proces centrálně řízen a vy můžete klidně jen sbírat bylinky a prodávat je? Pěstební kontejner, jaký vidíte v galerii, avšak o rozměrech 13×3×3 metry, si bude moct pořídit každý; respektive každý, kdo na něj bude mít. Vyjde totiž na sto třicet tisíc euro.

Aktuálně už má GreeenTech zakázku na kontejner do Číny. „Nachází se tam celá řada restaurací západního typu, ale bylinky, jako jsou máta, bazalka, rukola, tam nepěstují. Za velmi vysoké částky je pak dovážejí, takhle budou moci postavit náš kontejner na kraj Šanghaje a zásobovat jimi celou oblast,“ říká Dmitrij Lipovskij.

Velkou devizou celého kontejneru je vzdálená správa, kterou si majitel kontejneru bude moci zaplatit. Díky ní mohou v GreeenTechu ovládat na dálku topení, čerpadlo, ventilátory, světlo i vzduchotechniku. V plánu je ovládání kontejneru a jeho systémů pomocí aplikace v telefonu. V praxi by to znamenalo, že z New Yorku budete moci přitopit bylinkám, které si pěstujete na Sahaře.

GreeenTech by chtěl prodávat své kontejnery na pěstování i v Česku, ale tady se bylinkám docela často dobře daří i bez většího přičinění, cílí proto spíše na vzdálenější trhy, kde pěstování bylinek nemá takovou tradici, nebo jejich pěstování není tak snadné. Aktuálně se chystají do Dubaje na kvůli covidu odložené Expo 2020, kde od 1. října budou své kontejnery představovat světu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).