Hlavní navigace

Bylinky pomohou podpořit imunitu. Které si ale vybrat?

17. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Echinacea, kustovnice nebo ženšen? Bylinek na podporu imunity je hodně, jak se v nich vyznat? Zvlášť teď, když se střídají teploty ze dne na den, je dobré vědět, čím podpořit tělo.

Jak jste na tom s imunitou? Také uvažujete o zakoupení nějakého všeléku či elixíru v lékárně či bylinkářství? A víte, že existují léčivky, které se s oblibou využívají na posílení imunitního systému? Většina z nich ještě navíc obsahuje řadu prospěšných vitamínů a minerálů a má nepřeberné množství léčebných účinků.

Nemůžeme si však myslet, že těmito zázraky vyléčíme vše, a že jsou vhodné pro každého. Mezi nejznámější a nejprodávanější bylinky na podporu imunity patří echinacea, rakytník, kustovnice a ženšen, rovněž také houbičky čaga, reishi a hlíva ústřičná (o houbičkách více jindy). Pojďme si jednotlivé bylinné zázraky přírody podrobněji představit.

Echinacea ničí viry

Třapatka nachová, známější pod svým latinským názvem echinacea, bývá spojována především s obranyschopností organismu a imunitou. Málokdo ale ví, jaké další léčebné účinky rostlina vlastně má. Kromě výrazného působení na imunitní systém, echinacea účinně hubí viry, některé bakterie i plísně a také je znám její léčebný účinek při nádorových onemocněních.

Užívá se při nachlazení, chřipce a kašli, zánětech močových cest, chronických zánětech kloubů, bércových vředech, kožních potížích od akné až po lupenku, zevně dezinfikuje a hojí, příznivě působí při jakémkoli fyzickém i psychickém oslabení organismu, výrazným způsobem podporuje imunitu, čistí krev, tiší bolest, pomáhá při otravách potravinami a rovněž jsou prokázány pozitivní účinky při léčbě nádorových onemocnění. Její velké plus spočívá v podpoře tvorby T – lymfocytů a buněk, které jsou schopny zabíjet nádorové buňky a buňky napadené viry.

Využívají se všechny části rostliny, ale nejúčinnější je kořen. Kromě klasické tinktury nebo sirupu bývá echinacea přidávána do nejrůznějších čajů, vitamínů, cukrovinek, kloktadel či zubních past.

Nedoporučuje se v těhotenství a období kojení, neměla by se dávat malým dětem do tří let. V případě některých závažných onemocnění jako je leukémie, tuberkulóza, roztroušená skleróza nebo AIDS se užívání echinacey nedoporučuje.

Rakytník je vynikající antioxidant

Další oblíbenou bylinkou, která se užívá na podporu imunitního systému, je rakytník řešetlákový. Využívanou částí rostliny jsou především plody, které se mohou užívat jak v čerstvém tak i sušeném stavu a semena, ze kterých se lisuje olej. Z plodů a dužniny se vyrábějí marmelády, džemy a sirupy, které jsou ceněny pro svůj vysoký obsah vitamínů. Rakytník je cenným antioxidantem, obsahuje nejvíce vitamínu C, A a E, dále také D, K, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, esenciální mastné kyseliny, rutin, flavonoidy a alkaloid hippophein, který se v těle přeměňuje na velmi žádaný serotonin odstraňující deprese a podporující dobrou náladu.

Po rakytníku v jakékoli podobě můžete sáhnout v případě chřipky, nachlazení, psychického i fyzického oslabení organismu, snížené imunity a nedostatku vitamínů, poruchy metabolismu, trávících obtíží, infekcí i v podstatě všech závažných nemocí. Rakytník má výrazné biostimulační a detoxikační účinky, podporuje tvorbu červených krvinek, působí jako přírodní antibiotikum, zlepšuje vylučování žluči a enzymů potřebných ke trávení, posiluje játra, kardiovaskulární systém a má příznivý vliv na pokožku.

Rakytník je dobrý jako marmeláda či džus

Olej lisovaný ze semen má vynikající léčebné účinky, používá se jak vnitřně, tak zevně, k regeneraci pokožky a léčbě zánětů, ekzémů, proleženin, popálenin, bércových vředů, křečových žil a podobně. Kromě výrazných antibiotických, hojivých a dezinfekčních účinků má schopnost regenerace tkání a sliznic.

Při užívání rakytníku nebyly zjištěny žádné vedlejší nežádoucí účinky, je vhodný i pro malé děti, pouze v případě vnitřního užívání oleje se doporučuje opatrnosti. Při nadměrném užívání kyselých plodů může také dojít k překyselení žaludku a pálení žáhy.

Kustovnice čínská je bohatá na aminokyseliny

Kustovnice čínská neboli goji je nejen velmi zdravá, ale i velmi chutná.
Autor: SXC

Kustovnice čínská neboli goji je nejen velmi zdravá, ale i velmi chutná.

Dalším výborným antioxidantem je kustovnice čínská neboli goji. Červené sušené plody, které můžeme vzhledem a chutí přirovnat k našim šípkům a obsahem i léčebnými účinky k rakytníku, jsou určeny k přímé konzumaci nebo k přípravě čaje. Z čerstvých plodů, které při kontaktu s pokožkou oxidují a černají, je pak možno připravit například chutný džem.

Plody kustovnice obsahují 18 druhů aminokyselin, 21stopových prvků a obrovské množství beta-karotenu, také vitamínů C a E i vitamínů skupiny B. Po obsahové stránce je kustovnice naprostou nutriční, detoxikační a antioxidační bombou. Navíc se může také pyšnit obsahem specifické skupiny polysacharidů, které neutralizují volné radikály.

Doporučuje se konzumovat je jako elixír života, při jakémkoli onemocnění či oslabení organismu, rovněž preventivně. Působí proti stárnutí, posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá při alergiích a astmatu, odbourává alkohol z těla, posiluje činnost jater a ledvin, povzbuzuje sexualitu, podporuje tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak, doporučuje se také při nádorovém onemocnění. Kromě zcela ojedinělých alergických reakcí u potravinových alergiků nebyly při užívání zaznamenány žádné nežádoucí účinky.

Recept na čaj z goji:

3 – 4 čajové lžičky sušených plodů kustovnice zakoupené ve zdravé výživě nebo lékárně přelijeme litrem vařící vody a ještě 3 minuty povaříme. Poté necháme chvíli vyluhovat, čaj scedíme a popíjíme. Zbylé plody můžeme klidně sníst. Pozor! Při přípravě čaje nepoužíváme kovové nádobí, vhodné je použít také například plastovou nebo dřevěnou lžičku.

Ženšen není všelék bez následků

Ženšen je sice považován za výborný stimulant, ale nehodí se pro každého.
Autor: SXC

Ženšen je sice považován za výborný stimulant, ale nehodí se pro každého.

Nemůžeme zapomenout na ženšen, který bývá považován za elixír života. Působí značně antioxidačně, detoxikačně a stimulačně, nastartovává veškeré funkce organismu včetně imunitního systému. Látky obsažené v ženšenu podporují aktivitu přirozených zabíječů rakovinou či viry napadených buněk.

Používá se extrakt z kořene, který rovněž výrazně podporuje sexuální i mozkové funkce, ač se někdy zdá, že obojí dohromady není možné. V neposlední řadě ženšen zpomaluje stárnutí tkání a posiluje jakýmkoliv způsobem oslabený organismus.

Tento zdánlivý všelék ale není tak dokonalý, jak se zdá. Dnes je již známa řada možných interakcí s jinými léčivy a také nežádoucích účinků, proto je potřeba s ženšenem zacházet velmi opatrně.

Rozhodně se nesmí užívat v době těhotenství a v období kojení, vůbec není vhodný pro děti a osoby s vysokým nebo kolísavým krevním tlakem a kardiovaskulárním onemocněním, nedoporučuje se psychiatrickým pacientům, diabetikům, není vhodné kombinovat ho s kofeinem, s léky na ředění krve a s léky ovlivňujícími činnost mozku a nervové soustavy. U některých osob dochází po požití k výrazné excitaci, bušení srdce a nespavosti, v těchto případech je tedy lepší se ženšenu raději vyhýbat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).