Hlavní navigace

Alergie se dají léčit a právě teď je nejlepší s tím začít

6. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
„V případě pylové alergie je vhodné testování a krevní odběry na podzim,“ říká alergoložka a popisuje, co obnáší imunoterapie, která zbaví pacienty příznaků. Vhodná je i pro děti.

S babím létem si mnozí oddechnou. Nebo si spíš dovolí opět se pořádně zhluboka nadechnout. Ačkoli nyní, na sklonku léta, respektive během časného podzimu, ještě poletuje vzduchem pyl různých plevelných bylin, jako jsou třeba pelyněk nebo ambrozie, dalo by se říct, že hlavní pylovou sezonu máme již za sebou.

Co se dozvíte v článku
  1. Léčbu alergie je nutné zahájit s předstihem
  2. U alergologa: jaká vyšetření vás čekají?
  3. Jak se alergie léčí
  4. Imunoterapie vytváří toleranci na alergen
  5. Antihistaminika také pomáhají, ale nejsou řešením

Léčbu alergie je nutné zahájit s předstihem

Paměť je krátká a teď s úlevou jako bychom zapomněli, že za půl roku opět rozkvetou třeba olše nebo břízy a s nimi se naše problémy opět vrátí.

Přitom právě nyní je ta nejvhodnější doba k objednání na alergologické vyšetření a následný začátek léčby. U sezonních alergenů je totiž nutné zahájit léčbu s předstihem, dříve, než se objeví první příznaky alergie. Lékař dle výsledků určí optimální průběh léčby.

U alergologa: jaká vyšetření vás čekají?

První návštěva u alergologa je velmi důležitá a trvá většinou delší dobu než následná kontrolní vyšetření. „Je to tím, že lékař specialista musí velmi pečlivě, snad více než v jiných oborech, zjistit anamnézu, je provedeno objektivní fyzikální vyšetření, kožní testy, spirometrie, odběr krve na laboratorní vyšetření a další eventuální doplňující vyšetření,“ popisuje Iva Pončáková z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.

Stran anamnézy zajímá lékaře výskyt různých typů nemocí v rodině, zvláště pak výskyt alergií, dále prodělaná onemocnění včetně úrazů a operací, užívané léky, podrobný popis příznaků a okolností, za kterých vznikají – kdy a kde, výživové zvyky, prostředí, v němž člověk žije a pracuje, kontakt se zvířaty, zvyky, záliby, zlozvyky apod.

„Alergie na pyly stromů nejsou jedinou alergií, se kterou se může člověk potkat. Například s alergií na roztoče (prach) se můžete setkat během celého roku a není radno ji podcenit. V případě pylové alergie je vhodné testování a krevní odběry na podzim,“ doplňuje alergoložka.

Galerie: Alergie na roztoče – věčný boj proti prachu

Jak se alergie léčí

„Včasnou diagnostikou a vhodnou léčbou alergie už v dětském věku umíme snížit či dokonce vyléčit alergii, a s tím spojené riziko astmatu. Dítěti léčbou zlepšíme kvalitu života v dospělosti,“ říká Iva Pončáková. Doplňuje, že projevy alergie jsou nebezpečné i u neléčených dospělých, například oči plné slz či kýchání při řízení vozidla můžou vést až k fatálním následkům.

„Jedinou léčbou alergie je alergenová imunoterapie, antihistaminika symptomy pouze potlačují,“ říká rozhodně lékařka. Při této léčbě je pacientovi v nízkých dávkách podáván alergen, na který je alergický.

Cílem je naučit imunitní systém organismu daný alergen tolerovat a nereagovat přehnanou reakcí. „V podstatě jde o malou, rychle rozpustnou tabletku, kterou ale musíte užívat dlouhodobě,“ vysvětluje alergoložka. Vždy je ale žádoucí, aby se dětský či dospělý pacient svěřil do rukou odborníků, v tomto případě alergologů.

Imunoterapie vytváří toleranci na alergen

Zatím není k dispozici taková léčba, která by všechny alergiky zbavila trvale problémů, respektive je vyléčila. Cílem SAIT (specifické alergenové imunoterapie) je dopřát pacientům bezpříznakové období a ulevit jim od obtíží.

Imunoterapie je vhodná i pro předškolní děti. „SAIT je indikována už i pro děti od pěti let věku,“ potvrzuje Iva Pončáková. U malých dětí se před injekční formou podávání léku upřednostňuje tabletová a kapková forma. „Účinek jednotlivých forem SAIT je srovnatelný. Tabletová forma se užívá denně šest měsíců v případě trávových tabletových forem, nebo celoročně denně v případě roztočových tabletových forem,“ doplňuje lékařka.

Rozdíl mezi potlačováním symptomů a léčbou SAIT je, že alergenová imunoterapie vytváří toleranci na alergen a léčí hlavní a původní příčinu nemoci, nikoli pouze příznaky.
„Při alergenové imunoterapii se do organismu dodává přesně ten alergen, na který je pacient alergický. Imunitní systém pomalu mění typ reakce a konkrétní původce alergie mu přestává způsobovat potíže,“ vysvětluje Iva Pončáková.

Galerie: Pod mikroskopem – co všechno nám doma létá vzduchem 

Antihistaminika také pomáhají, ale nejsou řešením

Alergie je přehnanou reakcí těla na látky, které se kolem nás běžně vyskytují, a v extrémních případech může ohrozit náš život. Správná léčba může jednotlivé příznaky zmírnit a zásadně tak zlepšit alergikovi kritické jarní i letní měsíce.

V případě akutních problémů užívá mnoho nemocných volně prodejná antihistaminika od tablet přes kapky do nosu až po různé mastičky. Ta ale bohužel přinášejí jen krátkodobou úlevu a rozhodně nejsou řešením.

„Při podezření na alergii doporučuji vždy návštěvu alergologa, aby udělal patřičné testy a provedl i profylaxi vzniku alergie, což se u nás v ambulanci praktických lékařů nedělá,“ říká i Ludmila Mazylkinová, praktická lékařka z Moje ambulance.

Odborná spolupráce:

MUDr. Iva Pončáková

Alergoložka z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).