Hlavní navigace

Máma pije. Plod bojuje o život

23. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Fetální alkoholový syndrom označuje vady plodu. Zastavení růstu, poškození mozku, deformace obličeje. Je důsledkem pití alkoholu v těhotenství. Dopad na dítě je katastrofální.

Již staří Řekové? Inu, i ti měli, pokud se týče alkoholu konzumovaného v těhotenství, máslo na hlavě. Leč termín fetální alkoholový syndrom jim, ani jejich potomkům, po desítky generací nic neříkal. 

Mimino alkoholik

Vliv konzumace alkoholu matkou na doposud nenarozeného potomka byl po tisíciletí tabu. Ani relativně osvícené Rakousko-Uhersko se k němu neznalo.

Dítě postižené fetálním alkoholovým syndromem (FAT)
Autor: Wikipedia.org / Teresa Kellerman, podle licence: CC BY-SA 3.0

Dítě postižené fetálním alkoholovým syndromem (FAT)

V českých poměrech o problematice píše jako první v publikaci Alkohol a dítě primář Jaromír Jelínek, vydáno nákladem Moravsko-slezského abstinentního svazu v Brně roku 1922. Uvádí, že chce sledovati vztahy alkoholismu k individuu již počatému. Varuje před stavem kdy „alkohol přechází do krve jeho konzumentky, a takto jím upravenou krví matčinou je vyživována v placentě neboli lůžku (koláči) krev zárodku.“ Polemizuje s názory typu těhotná žena „má se posilovati pivem, vínem, neřku-li kořalkou“. Z dobového anglického pramene cituje zjištění z tamních věznic pro ženy: „Abstinence v těhotenství vynucená vazbou má tím příznivější vliv, čím déle trvala.“

Ani MUDr. Jelínek ještě neužívá pojem fetální alkoholický syndrom. Uvádí: „Děcko, jemuž se již na prahu jeho tělesné existence dostalo smutným údělem jako průvodčího alkoholu, vykazuje ovšem v té době (tj. coby novorozenec) hlavní tělesné známky alkoholismu. Tou měrou, jak se vyvíjí jeho duše, setkáváme se … s obdobou psychických poruch a nemocí pozorovaných u dospělých alkoholiků … vlivy, ty jsou mnohem hlubší, škody pak daleko trvalejší než ty, jež známe z alkoholismu dospělých.“

Kolik alkoholu vadí? Nevíme

Moderní pojem fetální alkoholový syndrom (FAS) byl před půlstoletím definován jako soubor tělesných a mentálních vývojových vad vznikajících u lidského plodu v důsledku nadměrné konzumace alkoholických nápojů v těhotenství. Co přesně obsahuje v dané souvislosti slovo „nadměrné“, jednoznačně určeno není. Mimo jiné to zřejmě souvisí i s tělesnou konstitucí a typem nápoje. Mnozí lékaři zaujímají rigidní a pochopitelný postoj: „Ani kapku. K těhotenství patří bezalkoholová dieta!“

Jiní připustí občas pro těhotnou (raději necelé) deci, nejlépe kvalitního, červeného vína. O víc než skleničku týdně by se jednat nemělo. Na průměr se tu nehraje. „Ušetřený materiál“ propadá.

Do rámce nových pověstí českých ovšem patří i příběhy o zdaleka ne pouhém jednom promile alkoholu v krvi matky, jež porodila zdravé dítě.

Jsme jedné krve, ty i já…

Názor, že pití je nebezpečné jen v prvním trimestru těhotenství, patří mezi překonané. To přinejmenším proto, že po celou dobu těhotenství dochází k vývoji mozku. Placenta coby ochranný obal či štít nestačí. Ethanol hravě projde placentální bariérou. Tím pronikne do těla vyvíjejícího se plodu. Důsledkem je například zpomalený růst plodu, menší porodní hmotnost, vývojové vady v obličeji, trvalé poškození centrální nervové soustavy. Nedozrálé mozkové buňky jsou křehké, dopad alkoholu na ně je katastrofální. Může nastat porucha, zpomalení nebo dokonce zastavení vývoje. Údaje o počtu postižených dětí se liší. Nejčastěji se pohybují kolem jednoho dítka z tisíce narozených.

Fetální alkoholový syndrom (FAS) – co hrozí:

  • nápadně malý vzrůst
  • deformovaná hlava
  • malé oči připomínající jen štěrbiny mezi víčky, plochý horní ret, ploché tváře
  • vrozené vady končetin
  • zvýšený neklid
  • problémy s usínáním, s kojením i s krmením, v podstatě s čímkoliv, co souvisí s denním režimem
  • problémy s učením, a to jak intelektové, tak i mimointelektové
  • poruchy motorických schopností, smyslové poruchy, špatná koordinace očí, rukou a nohou

Opilost v okamžiku oplodnění se nepočítá

Mezi špatnými alespoň jedna dobrá zpráva. Opilost v okamžiku oplodnění se nepočítá. Z ní sice mohou nastat nejrůznější komplikace, leč FAS ne. K ní je možno přidat ještě varování před zbrklým, víceméně laickým škatulkováním na základě malého množství vzájemně nesouvisejících příznaků. Mezi důsledky FAS bývá například uváděno snížení prostorové představivosti. Autor tohoto článku má právě onu představivost vpravdě mizernou. FAS postižen prokazatelně není. Prostě člověk nemůže mít všechno. Namátkou ani alkoholu, co hrdlo ráčí, v době těhotenství, byť by i připíjel na zdraví.

Dámě – rádoby altruistce, jež chce dopřát vlastní mírnou a veselou opičku i potomkovi v děloze, pak připomínáme okřídlené: „Když dva dělají totéž, není to totéž.“ Reakce na alkohol se i v rámci Kiplingem zmiňované „jedné krve“značně liší. Mámě může být docela uvolněně a dobře. Plod v té chvíli ovšem bojuje o život.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).