Hlavní navigace

Domácí pelmeně překvapí jednoduchou přípravou

10. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Snadné na přípravu podle ověřeného receptu, nenáročné na suroviny a možnost téměř nekonečného množství variant – tak lze stručně charakterizovat pelmeně, hlavní pokrm či přílohu, kterou si může prakticky každý připravit sám doma.

Pelmeně patří mezi národní pokrmy v Rusku, ale také v řadě jiných zemí na východ od té naší. Jde v zásadě o těstové knedlíčky ve tvaru měsíčku, z nudlového těsta a s libovolnou náplní.

Co se dozvíte v článku
  1. Domácí pelmeně i do zásoby
  2. Kolik mouky na těsto, tolik masa do náplně
  3. Galerie: Pelmeně krok za krokem
  4. Recept na masové pelmeně
  5. Pelmeně jako hlavní jídlo i příloha

Domácí pelmeně i do zásoby

V současné době lze pelmeně koupit i v tuzemských maloobchodech, jak už to ale bývá, není nad to připravit si pokrm vlastníma rukama. A navíc s takovou náplní, která každému individuálně vyhovuje.

I když je nejčastější náplní mleté maso, zvolit je možné i varianty veganské, kdy je maso nahrazeno rostlinnou složkou, ať již je to ovoce, zelenina nebo naložené bylinky, nebo lze maso kombinovat s dalšími složkami.

Další výhodou domácí přípravy pelmení je možnost vytvořit si několik variant tohoto pokrmu do zásoby, uskladnit v ledničce, a mít tak možnost připravit z nich při nedostatku času operativně pokrm prakticky za chvilku – stačí jen uskladněné pelmeně ohřát – a konzumovat.

Z půl kilogramu mouky je totiž množné připravit zhruba stovku kusů pelmení, podle toho, jak velká kolečka vykrajujeme z připraveného a rozváleného těsta. A sto kusů málokdo na posezení sní…

Kolik mouky na těsto, tolik masa do náplně

Jak již bylo řečeno, nejčastější náplní pelmení je mleté maso a z toho také vychází následující recept. Obecnou zásadou v takovém případě je, že kolik použijeme mouky, tolik je také zapotřebí masa.

Uvedený recept také počítá s tím, že část uvařených pelmení bude použita do zásoby, pokud si ale chce někdo udělat jen jednu večeři nebo oběd, měl by si váhu použitých surovin adekvátně snížit.

K přípravě dle receptu není potřeba speciální forma, vystačíme si s kulatým vykrajovátkem či třeba jen skleničkou. S formou si ale lze ulehčit práci, prodává se buď přímo na pelmeně, někdy také jako tvořítko na pelmeně a ravioly nebo coby forma na knedlíky.

Galerie: Pelmeně krok za krokem

Recept na masové pelmeně

Suroviny:

  • na těsto – 1 kg hladké mouky, 2 vejce, studená voda cca 400 ml, lžička soli
  • na náplň – 1 kg mletého vepřového masa, pepř, sůl, cibule, česnek (asi dva stroužky)

Vypracujeme těsto a necháme asi půl hodiny odležet. Mezitím smícháme maso s nastrouhanou cibulí, česnekem, solí a pepřem a přidáme trochu vody, aby bylo šťavnaté.

Z těsta vyválíme placku cca 1–2 mm silnou. V ní vykrajujeme kolečka o průměru cca 4,5 cm, do kterých zabalíme mleté maso tak, že kolečko přeložíme na polovinu, okraje přitiskneme k sobě a stočíme za pravý a levý kraj k sobě a přitiskneme (výsledný tvar připomíná létající talíř, klobouček nebo v mezistadiu měsíček).

Připravené pelmeně vkládáme do vařicí osolené vody. Vaříme celkově asi 10–12 minut včetně času, kdy pelmeně vyplavou na hladinu. Poté necháme ještě chvilku dojít a ochutnáme, zda je pokrm hotový.

Hotové pelmeně můžeme na talíři polít máslem nebo zakysanou smetanou, chutné jsou ale i jen samotné.

Pelmeně jako hlavní jídlo i příloha

Pelmeně si vystačí samostatně, je ovšem také možné konzumovat je v podstatě jako přílohu s některou z běžných omáček, například s rajskou nebo houbovou, i tady je ale variant bezpočet.

K nim můžeme také použít dušený špenát nebo cibulku osmaženou na sádle se zelím a podobně.

Pelmeně lze ale rovněž přidat do polévky – vývaru. Jedna z gurmánských variant je také omáčka ze směsi maggi, sójové omáčky a česneku, v níž lze pelmeně namáčet, nebo s ní konzumovat pelmeně na talíři polité kysanou smetanou. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).