Hlavní navigace

Diagnóza: leukémie

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Rizikovým faktorem tohoto nádorového onemocnění je mimo jiné věk nad 50 let, zejména u chronické formy nemoci. Postihla i pana Igora, kterého tak čekala všechna nutná vyšetření a terapie.

„Leukémie je nádorové onemocnění krvetvorby, které se vyznačuje zmnožením bílých krvinek. Onemocnění má dva typy. Akutní leukémie může postihnout lidi bez rozdílu věku a chronická, kterou zaznamenáváme především u pacientů starších 55 let,“ konstatuje MUDr. Jan Straub, hematolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Co předchází vyřčení této diagnózy?

Začalo to únavou


Archív Vitalia.cz

Pan Igor před osmi lety prodělal těžkou virózu s vysokými teplotami a užíval několik dávek silných antibiotik. Po odeznění nemoci se cítil velmi unavený a usínal i v průběhu dne. Zprvu tyto příznaky považoval za následky choroby, ale po několika týdnech cítil tlak v tříslech, zduřel mu krk a ráno se probouzel mokrý potem. Velmi špatně se mu hojilo i obyčejné štípnutí od komára nebo škrábnutí při práci na zahradě.

Praktická lékařka ho okamžitě odeslala na odborné pracoviště do pražského IKEMu. Následovalo klasické ambulantní vyšetření: Lékař zjistil bilaterální zvětšení krčních uzlin a uzlin v tříslech. Krevní obraz, průtoková cytometrie a sono, CT hrudníku a krku, všechno bezbolestné.

Závěr již tak optimistický nebyl: chronická lymfatická leukémie a objednání na trepanobiopsii, čili odběr kostní dřeně.

Čtěte téma: Jak se hledá dárce kostní dřeně?

V unikátní laboratoři z pár kapek krve zjistí, jestli zrovna vy nemůžete někomu zachránit život…

Zákrok je rychlý

„Měl jsem opravdu strach, v čekárně jsem vyslechl přímo hororové historky o tom, jak se odběr nemusí povést na první pokus, jak pacienti křičí bolestí, nemohou dýchat a někdy i omdlívají,“ popisuje své pocity pan Igor.


Autor: Isifa.cz

Při prvním odběru, na jehož základě se stanovuje přesná diagnóza a postup léčby, dostane pacient buď utišující lék, nebo je mu zavedena lokální anestézie. Cítí se otupělý, leží svlečený na břiše a sestřička podává lékaři nástroje: kostní váleček, který je dlouhý asi jeden a půl centimetru a na jeho konci je tenoučká trepanobiotická jehla.

Jehlu lékař vpíchl panu Igorovi do kosti nad kostrčí. „Pacient cítí nepříjemný podtlak a i při utlumení zákrok bolí. Naštěstí trvá velmi krátce,“ říká MUDr. Straub. „Jehlou se vypíchne malý kousek kostní dřeně, vše je hotovo během několika minut. Bázlivější pacienty se snaží trochu rozptýlit sestřička, klidně ji mohou držet i za ruku.“

Katalog nemocí: Leukémie

Na řadu přišla chemoterapie

Předepsanou tříměsíční chemoterapii absolvoval pacient při běžném denním režimu. Chodil do zaměstnání, jen z množství polykaných pilulek ho často bolel žaludek. Vlasy mu nevypadaly, jen byl často unavený a trpěl změnami nálad.

„Nemocným, i když se cítí relativně dobře, nedoporučujeme žádnou zvýšenou námahu ani sport, a zejména by se měli vyhýbat místům, kde se vyskytuje více lidí: kino, divadlo a vůbec už ne veřejné plovárny. Tady všude by mohl oslabený organismus chytit infekci, která by průběh léčby narušila,“ doplňuje MUDr. Straub.

„Na kontrolu po třech měsících jsem šel spíše s obavou z výsledku než se strachem, že to bude bolet,“ přiznává pacient. Tentokrát mu odebírali kostní dřeň z hrudní kosti. Při vyšetření ležel na boku, pouze ve slipech, a protože odběr probíhal bez umrtvení, bolelo to prý dost. Po skončení musel asi hodinu sedět v klidu v čekárně.

Výsledek – uspokojivý

Když se posléze dozvěděl výsledek, zapomněl na bolest. Chemoterapie zabrala hned napoprvé, což není tak běžné, množství bílých krvinek výrazně kleslo a zmenšily se i uzliny.

Na další odběr byl pan Igor pozván opět za tři měsíce. Tentokrát už věděl, do čeho jde. Trepanobiopsie probíhala stejným způsobem jako při prvním vyšetření. Chvilka nepříjemné bolesti se dala vydržet, byť se zaťatými zuby, ale výsledek byl uspokojivý. Transplantace mu nehrozí.

Postihla leukémie vás nebo někoho ve vašem okolí ? Jaké jsou vaše zkušenosti s průběhem léčby? Napište nám.

Čtěte téma: Registrujte se, zachráníte někoho s leukemií

Nechat si jednou odebrat krev a dát naději na přežití někomu s leukemií je přinejmenším výhodný obchod pro naše svědomí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Snažím se mít radost z maličkostí, škarohlídi mi ubírají energii. Ráda cestuji, po Čechách a zemích blízkých i dalekých. Udržuji se sportem a jsem filmový fanoušek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).