Hlavní navigace

Děti nechtěně snědly „cukrovinku“ s THC, vypadala jako kinder čokoláda

31. 8. 2023

Sdílet

 Autor: PČR/KŘP Ústeckého kraje
Dávejte si pozor, co jí vaše děti. Takový vzkaz vyslala rodičům policie. Na Mostecku totiž řeší případ, kdy děti venku našly cukrovinku připomínající oblíbenou čokoládu. Jenže šlo o drogu.

Nedávno jsme na Vitalia.cz popisovali fenomén nazvaný edibles. Tedy produkty, které se tváří jako potraviny, ve skutečnosti jsou ale drogami. Jde třeba o želé bonbóny, čokoládu, ale i kávu nebo alkohol s obsahem zakázaného THC či zatím legálních HHCkratomu.

Už v tomto textu zaznělo varování, aby si rodiče všímali toho, co jedí jejich děti. Nyní stejný apel vyslali k veřejnosti mostečtí policisté. Ti totiž řeší případ, kdy kvůli edibles s obsahem kanabinoidu THC skončily v nemocnici dvě děti.

Jako kinderčokoláda 

Na případ nechtěného požití drogy dětmi upozornili policisté na webu, kde zveřejnili i fotografii obalu. Nápadně připomíná oblíbenou čokoládu Kinder Surprise. Oproti originální čokoládě je na něm ale obrázek konopné rostliny a nápis upozorňující na to, že výrobek obsahuje THC, tedy v ČR nelegální kanabinoid.

„Je zřejmé, že se rozhodně nejedná o originální výrobek známého výrobce. Podle kriminalistů se toto zboží nedá v ČR zakoupit legálně a muselo být dovezeno ze zahraničí. Policisté proto zjišťují původ výrobku,“ uvádí Václav Krieger z oddělení tisku a prevence policejního ředitelství Ústeckého kraje.

Galerie: Edibles: návykové látky připomínající potraviny

Podobné sladkosti nejezte a volejte policii

Bonbóny v pytlíku měly děti najít venku minulý týden. Když jejich matka zjistila, co snědly, okamžitě je vezla do nemocnice. „Vyšetření potvrdilo přítomnost THC v jejich tělech. Naštěstí jsou ratolesti v pořádku a nedošlo k žádnému ohrožení zdraví, podotýká Václava Krieger.

Policisté apelují na veřejnost, aby je v případě, že se s tímto druhem bonbónů setká, kontaktovala. „A to na lince 158 nebo na nejbližší policejní stanici. Rozhodně nedoporučujeme výrobek rozbalovat a konzumovat,“ dodává policejní mluvčí.

Rodiče by si měli dávat pozor na to, co jí jejich děti. Stejně tak by měli být opatrní i dospělí. Za redakci pak dodáváme, že je také vhodné, aby rodiče děti poučili o tom, že od cizích lidí, včetně dospívajících, si nemají brát bez svolení žádné potraviny ani nápoje a nemají jíst a pít to, co najdou venku.

V poslední době se nejedná o jediný případ požití drogy dětmi. Lékaři z nemocnice v Novém Jičíně informovali nedávno o tom, že museli ošetřit teprve tříleté dítě kvůli úrazu a otravě návykovou látkou známou pod zkratkou HHC. Vypilo aromatickou náplň do elektronické cigarety.

Slyšeli jste někdy o edibles?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).