Čtvrtý týden bez alkoholu. Udělejte si malý test, který ukáže, zda víte, jak pít

21. 2. 2025

Sdílet

Dvě sklenice s vodou a citrony ozdobené mátou
Autor: Depositphotos
Problémem alkoholických nápojů není jen alkohol jako takový, ale také to, že často obsahují spoustu cukru. Má proto smysl přemýšlet i o něm, a to v momentě, kdy si místo piva či vína chcete dát něco jiného.

Kromě tradičních limonád je potřeba vnímat množství cukru také například v drincích z nápojových automatů, ledových kávách, populárních kuličkových nápojích, alko i nealko ochuceném pivu nebo v mléčných nápojích s ovocnou složkou, u nichž je množství cukru reprezentováno také přirozeně se vyskytující laktózou, vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Pokud jde o Suchej únor, pokud jste se do něj letos dali, máte před sebou poslední týden. A možná už zvažujete, že si období bez alkoholu prodloužíte. 

4. týden bez alkoholu den po dni

Sobota 22. února: Pitný minitest

1. Kolik by měl dospělý člověk vypít tekutin?

  • a) alespoň 20 ml/kg/den
  • b) alespoň 35 ml/kg/den 
  • c) alespoň 50 ml/kg/den

2. Z čeho přijímá lidské tělo nejvíc tekutin?

  • a) z metabolických procesů, tj. tělo si je tvoří samo 
  • b) z jídla 
  • c) z pití 

3. Která kombinace nápojů je nejméně vhodná k hrazení pitného režimu? 

  • a) minerálky, pitná voda, džusy
  • b) šťávy, čaj, káva 
  • c) energetické nápoje, limonády, mléko

Správná je vždy jen jedna odpověď, řešení najdete na konci článku. 

Neděle 23. února: Míchané nealkoholické nápoje

Zpříjemněte si neděli a zpestřete si pitný režim chutným nealkoholickým nápojem. 

  • 100% pomerančový džus ředěný přírodní minerální vodou v poměru 1 : 3, na ozdobu kolečko pomeranče a limetky. Tip: když použijete úzkou sklenici, nalijete jako první džus a pak pomalu po stěně sklenky přilíváte perlivou minerálku, obě tekutiny zůstanou ve sklenici oddělené a nápoj vypadá více efektně
  • 100% ananasový džus, kokosové mléko a slabě mineralizovaná voda v poměru 1 : 1 : 3, kostky ledu, na ozdobu kousky ananasu. Tip: můžete dát džus a kokosové mléko i s ledy do šejkru, pořádně protřepat, nalít do sklenice a pak dolít minerálkou
  • směs podušeného mraženého lesního ovoce zalitá středně mineralizovanou vodou, malé množství medu. Tip: můžete udělat i tak, že dušené ovoce necháte zmrazit ve tvořítku na led a ovocné kostky pak vložíte do sklenky s minerálkou

Pondělí 24. února: Cukr v pitném režimu

Riziková pro zdraví může být i přemíra slazených nápojů. Pokud volíte v rámci pitného režimu přednostně slazené nápoje, můžete díky nim přijmout i více než 250 g cukru denně. A je mnoho takových, co to „dokážou“. 

Ty mohou jen pitným režimem až pětinásobně překročit doporučený limit přidaných cukrů na den. Nadměrný příjem cukru přitom vede k neúměrnému zvyšování příjmu energie, k následnému zvyšování tělesné hmotnosti a s tím spojeným zdravotním komplikacím. Sladké nápoje by proto neměly být běžnou součástí pitného režimu, ale jen „svátečním“ doplňkem pro zpestření ke kvalitní vodě v čele s minerálkami.

Úterý 25. února: Sladké nápoje

Kromě tradičních limonád je potřeba vnímat množství cukru také například v drincích z nápojových automatů, ledových kávách, populárních kuličkových nápojích, alko i nealko ochuceném pivu nebo v mléčných nápojích s ovocnou složkou, u nichž je množství cukru reprezentováno také přirozeně se vyskytující laktózou. 

Poměrně dost cukru (až 10 g na 100 ml) obsahují rovněž 100% ovocné džusy, i když je to přirozeně obsažený cukr z ovoce. Proto je vhodné i kvalitní 100% džusy ředit vodou.

Středa 26. února: Pití k jídlu

Téma pitného režimu je opředeno řadou mýtů, které už byly dávno vyvráceny, nicméně se s nimi stále můžete setkat. Jedním z nich je, že se k jídlu nemá pít. Není to tak! Pro optimální zpracování jídla je potřeba dostatek tekutin jak před jídlem, tak během něj a případně i po něm. 

Dostatek tekutin před jídlem zajistí dostatek slin, které jsou potřeba při kousání a rozžvýkání soust. Tím startují první kroky úspěšného trávení. Průběžné zapíjení soust pak zajistí žádoucí řidší konzistenci rozžvýkané potravy. Jen tak ji žaludek dokáže úspěšně promísit s žaludeční šťávou a dostatečně řídkou pak odesílat k dalšímu trávení do střeva.

KVÍZ: Vyznáte se v lécích a víte, jak je správně užívat?

Zatímco část lidí se snaží zvládnout všechny potíže a zdravotní neduhy pokud možno bez léků, někteří jedinci naopak sahají po lécích poněkud bez rozmyslu. A užívají je buď na každou drobnost, nebo v situacích, kdy by naopak už byl čas zajít k lékaři.

Čtvrtek 27. února: Zapíjení léků

Užíváte léky a příliš si nelámete hlavu, čím je zapíjíte? Jenže jedním z hlavních faktorů správného fungování léků je právě to, jak se zapíjí. Zásadní roli hraje množství a druh tekutiny, která léky dopraví do žaludku a střev. U všech léků jde totiž o to, aby se předvídatelně vstřebaly, tedy aby při opakovaném podání účinkovaly při stejné dávce stejně. 

Když tomu tak není, efekt léku může být příliš malý, nebo naopak příliš velký a ani velice účinný lék nemusí fungovat. Chybu neuděláte a svému zdraví prospějete, když jakýkoli lék zapijete pár deci neperlivé vody nebo přírodní minerálky.

Pátek 28. února: Na zdraví!

Jste na konci Suchýho února. Svoje putování pitným kalendářem pro únorové abstinenty můžete zakončit přípitkem, samozřejmě bez alkoholu:

Čajový nápoj s malinami

Do karafy nalijte přírodní minerální vodu (0,5 l) a ledový černý čaj s citrónem (0,3 l), přidejte sáček čaje Earl Grey a nechte 20 minut louhovat (za studena). Pomeranč nakrájejte na plátky a vložte do karafy (6 plátků). Přidejte celé maliny, klidně i mražené (10 kusů). Při servírování do skleničky můžete přidat na ozdobu maliny a pomeranč.

Prodloužíte si Suchej únor a budete v abstinování od alkoholu pokračovat i další dny, týdny nebo měsíce? Jakkoli dlouhá abstinence je vždy výhodnější než konzumace alkoholických nápojů, v jejichž případě vždy platilo, platí a bude platit, že méně je více.

To naopak neplatí o pití čisté vody v čele s přírodními minerálkami, které by měly tvořit základ pitného režimu a zdravého životního stylu každého člověka.

Správné odpovědi na otázky v minitestu: 1b, 2c, 3c

Odborná spolupráce: Věra Boháčová, DiS.

Věra Boháčová,

Věra Boháčová

Autor: AquaLife Institute

Nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění,
spolupracovnice AquaLife Institute

AquaLife Institute sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organismu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim. Podporuje také vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.

Seriál: Suchej únor
Sklenice s vodou, jahodami a bazalkou

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.


Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).