Hlavní navigace

Co potřebují vlasy v létě? Konopné semínko a olej

12. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by averie woodard on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Stejně jako naše pokožka, tak i vlasy si v létě zaslouží trochu jinou péči než v průběhu dalších období. Zkuste několik tipů, jak vlasy ochránit u moře, před sluncem i zregenerovat po dovolené.

Vlasy jsou v létě vystavovány různým faktorům, které je mohou poškodit, jako jsou například chlór na koupališti, mořská sůl nebo prahnoucí slunce. Příliš jim neprospívá ani když se do nich na pláži dostane písek nebo když se kůže na hlavě v parném létě příliš zpotí.

Zejména lidé s barvenými vlasy by jim v létě měli věnovat pozornost. Vlasy jsou z chemického hlediska tvořeny různými prvky, jako je například uhlík, vodík, kyslík, dusík, železo, měď, zinek a jód. Obsahují také aminokyseliny, proteiny (keratin), lipidy a vodu. Pro správnou funkci je potřeba vlasům pravidelně dodávat vitamíny A a B a také zinek. Vitamín A najdete například v brokolici nebo mrkvi, pro doplnění vitamínu B jsou ideální pivovarské kvasnice a spoustu zinku obsahují fazole, ořechy a dýňová semínka.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Skvělým zdrojem vitamínů A a B i zinku je konopné semínko, které je nejen skvělým potravinovým doplňkem, ale i chutnou přísadou do pokrmů studené kuchyně. Konopné semínko má regenerační účinky na vlasy i pokožku.

Regenerace vlasů po dovolené

Pokud se chystáte nabarvit či odbarvit si vlasy těsně před dovolenou u moře, raději to ještě zvažte. Po každém takovém zásahu jsou vlasy oslabené, pokud je pak potrápíte ještě nadměrným sluněním a slanou vodou, vděčné vám určitě nebudou. Navíc je dost možné, že na slunci barva vybledne nebo úplně změní svůj odstín. Odsuňte proto jakékoliv chemické zásahy až nějakou dobu po dovolené, určitě uděláte lépe. Místo toho si před dovolenou nechte jen zastřihnout konečky.

Vlasy, stejně jako pokožku, je vhodné chránit s pomocí přípravků s ochranným filtrem, které dnes najdete v každé drogerii. Většinou bývají ve formě spreje, který stačí na vlasy před sluněním jen nastříkat a máte vystaráno. I tak ale nepodceňujte ani péči po opalování.

Také zde existují nejrůznější přípravky a zábaly na vlasy, které vaši kštici dokážou dát po dovolené do kupy. Dobře poslouží také tělový a pleťový konopný olej, který se hodí kdykoliv, kdy vaše vlasy projdou neobvyklou zátěží. Aplikovat jej můžete přímo ke kořínkům vlasů jako zábal minimálně na třicet minut, ale nebojte se jej nechat působit i celou noc. Ráno pak stačí vlasy umýt běžným šamponem. Takováto kúra dokáže skvěle regenerovat vlasy po dovolené u moře, kdy jsou dlouhou dobu vystaveny slunečnímu záření a slané nebo chlorované vodě.

S mytím ani fénováním to nepřehánějte

Ideální je mýt si vlasy dvakrát až třikrát týdně. Během léta se však pokožka hlavy více potí, a tak je možné, že se vám vlasy rychleji mastí. A mastná hlava rozhodně není nic příjemného. Vlasy si tedy můžete umývat častěji než v zimě, ale rozhodně to nepřehánějte. Pokud si zvyknete na každodenní a častější mytí, těžko se vám pak bude odvykat a příliš časté mytí nejen že není pohodlné, ale také může vlasy vysušovat.

Co se týče fénování, základní rada je: pokud nemusíte, nefénujte. Nechávejte raději vlasy uschnout přirozeně a jestli už vážně musíte, použijte studený vzduch místo toho horkého. Fénování je proces, který opět vlasy velmi vysušuje, což v období léta potřebujete nejméně. Stejně tak se vyhněte žehlení a celkově všem tepelným úpravám.

Proto nezapomínejte ani na pokrývku hlavy, nejen z důvodu předcházení úpalu, ale také kvůli vlasům. Slunce je opravdu vysušuje a schováte-li je pod kloboukem, kšiltovkou nebo šátkem, určitě jim to prospěje. Vlasy, na které silně působí UV záření, ztrácejí na kvalitě, krepatí a třepí se.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).