Hlavní navigace

Vlasy v létě: chceme jim pomoci, místo toho škodíme

21. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Slunce, chlorovaná či slaná voda, pocení… vlasy a pokožka hlavy dostávají v teplém počasí pěkně zabrat. Vlasy je potřeba udržovat, ale příliš časté mytí nevhodnými šampony vysušuje pokožku a vede i ke kožním problémům.

V létě jsme zvyklí chránit svoji pokožku před slunečními paprsky a dávat pozor, abychom se nespálili. Často ale zapomínáme na to, že i naše vlasy potřebují v horkém počasí speciální péči.

Během letního období jsou vlasy vystaveny mnoha nepříznivým vlivům, které ohrožují jejich zdravý vzhled a kondici. Sluneční záření, chlorovaná voda v bazénech a nadměrné pocení jsou ty nejčastější důvody, proč jsou naše vlasy v létě zplihlé, křehké a proč mají jinou barvu, než bychom si přáli.

Suchý šampon si poradí se zpocenými vlasy

V teplém počasí se pochopitelně potíme víc, než jsme zvyklí. Zvýšená produkce potu v oblasti vlasové pokožky vede ke zplihlosti vlasů. Mnoho z nás má potom potřebu si vlasy mýt klidně i každý den. Filip KonečnýAkademie Inhair ovšem radí snažit se v takové situaci hledat jiné cesty než klasické mokré mytí vlasů. „Klientům doporučuji v létě používat suché šampony nebo objemové vlasové pudry, které dokáží velmi dobře absorbovat nejen nadbytečný maz, ale také pot.“

Intenzivnější pocení během léta ale podle Filipa Konečného není důvod, proč vlasy mýt častěji. „Zvýšená produkce potu může do jisté míry nabourat lipidickou bariéru, která funguje jako přirozená ochrana vlasové pokožky. V důsledku takového narušení je kůže v oblasti hlavy náchylnější na svědění, podráždění a vznik lupů. Tento problém se vyskytuje především v souvislosti s onemocněním nazývaným hyperhidróza. Silnější letní pocení ale nemá takto zásadní dopad na vlasovou pokožku, a tak není nutné se ho obávat.“

Příliš moc šamponu škodí

Běžně se doporučuje vlasy umývat dvakrát až třikrát týdně. Častější mytí vlasů klasickou mokrou cestou vlasovou pokožku nadměrně vysušuje. To vede ke zvýšené produkci mazu a pokožka potom nepříjemně svědí, mohou se objevit i problémy s růstem a vypadáváním vlasů.


Autor: Photo by Ryan Moreno on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0

Naše vlasy dostávají v horkém počasí pořádně zabrat a potřebují speciální péči

„Ten, kdo se bez každodenního mytí vlasů nedokáže obejít, by si měl vybírat šampony bez obsahu průmyslově vyráběných sulfátů, jako je SLS nebo SLE,“ radí Filip Konečný a vysvětluje: „Tyto sulfáty jsou silné čisticí tenzidy a jejich časté použití může narušovat hydrolipidický plášť vlasové pokožky. Existují také šampony se sníženým obsahem těchto agresivních látek, které jsou pro každodenní mytí přímo určeny.“

V létě ale nastávají i situace, kdy je nezbytné si vlasy klasickým šamponem a vodou umýt. Jana Fabryová z internetové poradny Vlasy.cz doporučuje vlasy umýt po koupání v bazénu nebo po pobytu na pláži. „Problém je v přehnaně chlorované vodě, slané mořské vodě a v písku. To vše nám po koupání zůstává ve vlasech a vysušuje pokožku i samotné vlasy.“

Nepřátelské sluneční paprsky

Dalším negativním faktorem, který má na naše vlasy v létě nepříznivý vliv, je slunce. UV záření narušuje vnější ochrannou vrstvu vlasu kutikulu a uvnitř vlasu ničí pigment melanin. Po pobytu na slunci jsou tak vlasy vysušené, křehké, bez lesku, vybledlé a mají roztřepené konečky.

Nejúčinnější ochrana, jak se vyvarovat nepříznivému vlivu slunečních paprsků, je pořídit si pokrývku hlavy. Slušivý slamák, šátek nebo slunečník dokáží vlasy před sluncem nejlépe ochránit.

Těm, kdo nejsou schopní si na nošení klobouku zvyknout a ve stínu také dlouho nevydrží, Filip Konečný z Akademie Inhair doporučuje používat bezoplachové přípravky obsahující solární filtr. V poslední době se totiž ukazuje, že šampony s UV ochranou se z vlasů rychle vymývají. Mnohem efektivnější tak jsou přípravky s UV filtrem, které není nutné oplachovat a sluneční ochrana tak na vlasy může působit déle.

Pozor na zbytečné vysoušení

Z výše uvedeného vyplývá, že vlasy v létě trpí především vysoušením. Není proto dobré je ještě více vystavovat tomuto škodlivému procesu. Jako prevence před zbytečným poškozením pomůže, když během letních měsíců zapomeneme na žehlení, kulmování a fénování vlasů. Vlasům nejvíce prospěje, když je po umytí necháme pouze přirozeně oschnout a nebudeme je trápit horkým vzduchem.

Další úpravou vlasů, kterou je v létě lepší vynechat, je také melírování a zesvětlování. K těmto úpravám se používá peroxid, který strukturu vlasů vždy značně naruší. Vlas, který prošel takovou razantní procedurou, potřebuje určitý čas na svoji regeneraci. Vzhledem ke všem negativním vlivům, které na naše vlasy v létě útočí, tato rekonvalescence není možná a čerstvě melírované vlasy tak trpí ještě víc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).