Hlavní navigace

Nejste jediní… Co pomůže na letní opruzeniny?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Opruzeniny dokážou hlavně v létě potrápit nejenom miminka, ale i dospělé. U malých dětí bývají hlavně v tříslech a na zadečku, mohou se objevit v okolí konečníku, v podpaží a podobně, u žen také pod prsy. Pomohou vhodné masti, zásypy a krémy, ale zásadní je udržet pokožku v suchu.

Málokdo se v průběhu života nesetkal s kožním problémem zvaným opruzení nebo též intertrigo. Netýká se zdaleka jen malých pacientů, tedy hlavně miminek, ale dokáže pořádně znepříjemnit život i dospělým. A právě léto je obdobím, kdy je šance na jeho výskyt zvýšená kvůli horkému počasí a nadměrnému pocení.

Co se dozvíte v článku
  1. Opruzeniny bývají v tříslech i pod prsy u žen a u konečníku
  2. Jak se pozná opruzenina? Může jít až do krve
  3. Opruzená kůže u dospělých lidí
  4. Opruzeniny u miminek a malých dětí
  5. Většina opruzenin se dá zvládnout bez lékaře, pomohou masti i obklady
  6. Jak předcházet vzniku opruzenin? Trik, který udrží pokožku v suchu

Opruzeniny bývají v tříslech i pod prsy u žen a u konečníku

Opruzeniny se objevují hlavně v místech, která se snadno zapaří, a tam, kde se o sebe třou dvě kožní plochy, tedy v kožních záhybech. Místa, kde se vyskytují, se liší podle věku.

U dětí je to hlavně zadeček, třísla, genitálie anebo oblast za ušima, rizikové jsou také další kožní záhyby, kde se může držet vlhkost.

U dospělých se opruzeniny objevují zejména v oblasti třísel, na hýždích, genitáliích, pod prsy (zejména u žen s větším poprsím), v okolí konečníku, v podpaží, na stehnech anebo dokonce mezi prsty na nohou. Vzniknout mohou i pod převislým břichem, zkrátka všude tam, kde se udržuje teplo a vlhko. Obézní lidé mají podobných rizikových míst více než lidé se zdravou váhou.

Ale i když se jedná o problém velmi nepříjemný, není třeba hned uhánět k lékaři. Důležité je zaměřit se na prevenci a třeba nejprve sáhnout po volně dostupných prostředcích anebo bylinné léčbě.

Jak se pozná opruzenina? Může jít až do krve

Jde o zarudlá místa v kožních záhybech nebo jiných citlivých místech, zejména s jemnou pokožkou, která svědí a pálí. V takzvaných místech vlhké zapářky může také kůže mokvat, což se může stát branou k dalším nepříjemným komplikacím, například ke vzniku prasklin či puchýřů někdy až do krve, nezřídka se přidá také infekce.

Jindy bývá pokožka pro změnu suchá a olupuje se. Poškozená kůže se pak stává vhodným prostředím pro množení mikroorganismů.

Opruzená kůže u dospělých lidí

Jednou z nejčastějších příčin vzniku opruzenin u dospělých lidí je zvýšené pocení, a tak se tento problém objevuje především v letních měsících. Trpí jím však zcela nezávisle na ročním období také sportovci, kteří se při sportu samozřejmě více zapotí.

Mezi pohlavími jsou na tom hůře muži, u kterých jsou opruzeniny častější než u žen, a to zejména v rozkroku. Ženy naopak mnohdy trápí zarudlá a podrážděná pokožka při menstruaci kvůli používání vložek a opruzeniny pod prsy. 

Vzniku opruzenin pomáhá těsné oblečení, zejména z neprodyšných materiálů, i dlouhé sezení, například během cestování.

Opruzeniny u miminek a malých dětí

U novorozenců, kojenců a batolat má vznik opruzenin souvislost zejména s nošením plenek. V takovém případě se objevují typicky v rozkroku, v tříslech a na hýždích. Jejich výskyt podporují dlouho nevyměněné pleny i jejich nevhodně zvolená velikost.

Vzniku opruzenin nahrává také používání látkových plen, u některých dětí je může způsobit také alergická reakce na materiál, ze kterého jsou jednorázové pleny vyrobeny, na prací prostředek v případě látkových plen anebo na používanou dětskou kosmetiku (krémy, mýdlo).

Většina opruzenin se dá zvládnout bez lékaře, pomohou masti i obklady

Jak u dospělých, tak i u dětí může opruzeniny zkomplikovat infekce. Tu způsobují různé plísně, kvasinky nebo bakterie, kterým se daří v zapařené oblasti. V takovém případě bývá na místě návštěva lékaře a použití léků na předpis. U nekomplikovaných opruzenin ale lze léčbu zvládnout i bez toho.

Základem je omezení dalšího podráždění pokožky, což u dětí znamená častější přebalování nebo ponechání bez plenky, aby se na zarudlá místa mohl volně dostávat vzduch. Postižená místa se omývají mýdlem šetrným k pokožce, ideálně bez parfemace, poté je nutné pokožku dosucha vytřít. Následuje nanesení volně prodejných přípravků ve formě zásypu, pudru nebo krému.

Podobné je to u dospělých, také pro ně lékárny nabízejí dostatek prostředků k ošetření, které se dají koupit bez lékařského předpisu. Lidové léčitelství doporučuje na tento kožní problém obklady z odvaru měsíčku nebo řepíku lékařského i heřmánku. Pomoci může také šalvěj, levandule, přeslička i aloe vera.

Během několika dnů by opruzeniny měly ustupovat a postupně vymizet.

Pokud samoléčba nepomáhá, pokožka je stále zarudlá a zanícená či se přidá mokvání, je třeba se obrátit na lékaře, který po vyšetření předepíše vhodnou léčbu.

Jak předcházet vzniku opruzenin? Trik, který udrží pokožku v suchu

I když je léčba nekomplikovaných opruzenin poměrně snadnou záležitostí, je dobré jejich vzniku předcházet vhodnou prevencí. Hlavní zásadou je, aby pokožka mohla volně dýchat.

K tomu je zapotřebí nošení dostatečně volného oblečení z přírodních materiálů, zejména co se týká spodního prádla, jeho praní v prostředcích pro citlivou pleť, důsledné dodržování osobní hygieny, ošetřování citlivé pokožky vhodnými krémy, při cestování nebo při pobytu v práci se osvědčuje ošetřit místa vlhké zapářky ubrousky s desinfekčními látkami anebo bylinnými výtažky. Po omytí vodou je důležité pokožku pořádně vysušit.

To se týká i malých dětí, u kterých se při každém přebalování vyplatí ponechat zadeček chvíli volně bez pleny, důležité je i mazání jemné pokožky speciálními přípravky, sloužícími jako prevence proti opruzeninám, a pravidelná výměna plen. Při hygieně je však třeba dát si pozor i na přílišné mytí, které pokožku vysušuje a narušuje její ochranný film.

Při delším cestování nebo pobytu v práci odborníci doporučují používat mezi dvě vrstvy kůže, které se o sebe třou, záložku z gázy, ideálně prosypanou zásypem, která udržuje toto prostředí suché. Dá se použít i jako podložka pod podprsenku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).