Hlavní navigace

Plenková dermatitida aneb opruzený zadeček

9. 9. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/renesansyork
Jedním z nejčastějších kožních problémů kojenců je plenková dermatitida. Jak o pokožku miminka pečovat preventivně a čím podrážděný zadeček léčit?

Plenková dermatitida

Je běžnou formou opruzenin u kojenců a batolat. Vzniká třením plen a kalhotek a chemických látek z moče a stolice. Místo poté začínají osidlovat plísně a bakterie. Postižená místa zarudnou a tvoří se na nich drobné puchýře. Takto narušená pokožka potřebuje pravidelnou péči a citlivé ošetření.

Jak pečovat o kojeneckou pokožku preventivně?

Citlivá dětská kůže vyžaduje speciální péči, která spočívá zejména v dodržování hygienických návyků a pravidelném preventivním mazání oblastí v okolí zadečku kvalitní dětskou kosmetikou.

Hygienická opatření:

  • Výběr plenkových kalhot správné velikosti nebo o jedno číslo větší.
  • Častá výměna plenkových kalhot bez ohledu na znečištění.
  • Výměna plenek vždy co nejdříve po stolici, která je největším dráždidlem.
  • Po každé výměně plenky opláchněte zadeček teplou vodou.
  • Pokud to jen lze, nechte dítě „rozbalené“, tedy bez plen. Pro lepší hygienu můžete použít dětskou přebalovací podložku.
  • V případě používání látkových plen používejte pouze prací prášky pro dětskou citlivou kůži a dbejte na dostatečné vymáchání.
  • Používejte pouze nedráždivé mycí prostředky vhodné pro dětskou kůži.
  • Po omytí místo šetrně vysušte jemným přikládáním ručníku či pleny, nikoli třením.
  • Po vysušení ložiska je při každé výměně pleny nezbytně nutné mazat místo ochranným bariérovým krémem. Například Bepanthen Care (cena od 100 Kč/30 ml), Rybilka (cena od 90 Kč/100 ml), Sudocrem (cena od 90 Kč/60 g) a další.

Čím léčit, když už je problém?

Každou opruzeninu je třeba začít léčit už v počátečním stadiu. „Nejúčinnější ochrannou látkou na kůži je oxid zinečnatý v koncentraci od 4 do 10 procent. Bariérový krém s obsahem oxidu zinečnatého je nutné nanášet jen v tzv. ultratenké vrstvě. Chybně se totiž stává, že maminky aplikují ochranný krém v silné vrstvě v domnění, že dítěti víc pomohou. Opak je však pravdou, protože tím způsobí jeho nechtěný okluzivní efekt a stav se může naopak zhoršit. Pod silnou neprodyšnou vrstvou se totiž mohou rozmnožit patogeny,“ varuje dermatolog Pavel Konrád z kožní ambulance Dobřichovice.

  • Např. Zitenax obsahuje látky (chlorhexidin a zinek), které mají ochranné, antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Navíc podporují hojivé procesy v kůži, která mokvá a je neustále vystavena vlhkosti. Cena 120 Kč/50 ml.

Základním předpokladem pro zdárnou léčbu jsou zmíněná hygienická a režimová opatření.

V první řadě je nutné snížit vlhkost kůže a zamezit tření v postižené oblasti. Přípustné je i vysušení ložiska proudem teplého vzduchu – pomocí fénu.

Pokud však problém přetrvává, zánět se rozšiřuje nebo zhoršuje, raději jděte k lékaři, který určí nejvhodnější léčbu. Podle toho, zda se do porušené kůže nastěhovaly bakterie, nebo kvasinky, vám předepíše buď antibakteriální, nebo antikvasinkový preparát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).