Hlavní navigace

Chcete přestat kouřit? Kolik a kdy vám přispěje zdravotní pojišťovna

25. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Závislosti na nikotinu pomáhají zbavovat různé přípravky. Většina z nich je volně prodejná v lékárnách, vydáme za ně ale dost peněz. Pokud se ovšem rozhodneme zatočit se závislostí pod odborným dohledem, může nám přispět zdravotní pojišťovna.

Z prostředků veřejného zdravotního pojištění nejsou hrazeny žádné přípravky k léčbě závislosti na nikotinu. Existuje jich však řada, většina je volně prodejná, je ale také lék na předpis. Kolik za ně v lékárně vydáme, záleží i na tom, zda je kupujeme sami od sebe, nebo přestáváme kouřit s odborníkem. Jeho doporučení znamená příspěvky – třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna přidává z fondu prevence až 2500 korun, Oborová zdravotní pojišťovna až 4000 korun.

Volně prodejné přípravky k odvykání

Léčivé přípravky s obsahem nikotinu existují ve formě pastilek, náplastí, žvýkaček či inhalátorů. Jsou volně prodejné v lékárnách a utrácíme za ně tisíce korun. Obsahují různě vysokou dávku nikotinu, která se podává podle toho, jak silný je kuřák nebo v jaké fázi odvykání se nachází. Používají se k odvykání kouření, ale některé z nich (třeba žvýkačky) využívají i kuřáci v době, kdy kouřit nemohou – například během pracovní doby.

Lék na předpis

Další možností je léčivý přípravek Champix s účinnou látkou vareniklin. Ten je k dispozici ve formě tablet, určených k odvykání kouření a je pouze na lékařský předpis. 

„Tento léčivý přípravek nemá od Státního ústavu pro kontrolu léčiv stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění, takže ho pojišťovny nehradí. Jeho cena ani není regulovaná a může se v jednotlivých lékárnách lišit,“ vysvětluje tiskový mluvčí VZP Vlastimil Sršeň s tím, že léčba přípravkem Champix trvá obvykle dvanáct týdnů, eventuálně i déle podle výsledků. A levná léčba to není, jedna dvanáctitýdenní kúra stojí asi šest tisíc korun.

Co a za kolik může pomoci, když chceme přestat kouřit

  • Ústní sprej – jedna dávka by měla snižovat chuť na cigaretu už po jedné minutě, 150 dávek stojí asi 400 Kč.
  • Pastilky – pastilka se rozpouští v ústech a dodává nikotin, uvolňuje také mátovou chladivou příchuť, 20 kusů vyjde asi na 200 Kč.
  • Žvýkačky – klasika v odvykání nikotinu, 100 kusů stojí asi 700 Kč.
  • Náplasti – postupně uvolňují nikotin až po dobu 16 hodin, za 7 kusů zaplatíme asi 500 Kč.

Kdy přispěje pojišťovna

Pokud chce někdo příspěvky na žvýkačky, ústní spreje či léky od zdravotní pojišťovny, musí si odvykat od cigaret pod odborným dohledem. Jednou z možností je doporučení od ošetřujícího lékaře Centra pro závislé na tabáku.

„K žádosti o příspěvek na odvykání kouření je pak třeba předložit nejen platební doklad, ale i originál doporučení léčby závislosti na tabáku, které je potvrzeno razítkem a podpisem lékaře,“ doplňuje Vlastimil Sršeň. 

S odvykáním mohou pomoci i odborní konzultanti z České lékárnické komory. Zkušení odborníci fungují v lékárnách po celé republice a poradí i s užíváním volně prodejných léků. A v takovém případě je podle Vlastimila Sršně také možné čerpat příspěvky.

„O příspěvek na odvykání kouření lze požádat jednou za tři kalendářní roky, což znamená, že pokud ho někdo čerpal už v roce 2018 nebo 2019, nemůže o něj žádat v roce 2020,“ doplňuje Vlastimil Sršeň.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).