Hlavní navigace

Vakcíny na černý kašel jsou opět dostupné. Seznam očkovacích míst najdete na webu

7. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Neočkujeme, vakcíny došly. I takové zdůvodnění mohli v některých ordinacích slyšet zájemci a zájemkyně o přeočkování proti černému kašli. Jenže situace se změnila a zájemci si nově mohou online vyhledat, ve kterých ordinacích vakcíny mají a přeočkují je.

Dodávky vakcín sice vázly, neznamená to ale, že se proti černému kašli, který je letos na nebývalém vzestupu, nepřeočkovává. Vakcíny postupně přicházejí a jsou ordinace či očkovací centra, ve kterých můžete troj- či čtyřkombinaci v jedné dávce obdržet. Dospělého zájemce vyjde na částku kolem tisícikoruny.

Zásob je dostatek, tak neváhejte a přijďte k nám se poradit a nechat se naočkovat. Ochráníte tím sebe i své okolí, vyzývala třeba ve čtvrtek 6. června na sociálních sítích pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, v níž každý všední den dopoledne funguje očkovací centrum

Soupis očkujících nově online

Šanci na přeočkování ale máte nejen tady. Dobrovolníci už za covidu spustili online databázi, do které se hlásily ordinace, jež vakcínu mají a očkují. Nyní tato databáze nově obsahuje i údaje, kde je dostupné přeočkování proti černému kašli.

Databáze ordinací po celé ČR, kde očkují, je dostupná na adrese https://ockovani.o­pendatalab.cz/nabidky.

Cílem webu je podle praktiků informovat zejména ty, kteří jsou černým kašlem více ohroženi. Očkování doporučujeme zejména těhotným ženám ve třetím trimestru, ale také chronicky nemocným pacientům a seniorům, říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Nedostatek vakcín by již neměl být překážkou. V uplynulých měsících jsme se potýkali s nedostatkem očkovacích látek, ale podle mých informací už by v ordinacích praktiků vakcíny měly být opět dostupné, dodává lékařka.

Databáze otevřená všem praktikům

Přihlášení se do online databáze očkovacích míst je pro lékaře dobrovolné. Vstoupit do soupisu může jakákoliv ordinace. Stačí jen uvést, jaká očkování nabízí a jak se pacienti mohou přihlásit, podotýká Ludmila Bezdíčková. Lékaři také sdílí informaci, zda jsou ochotni očkovat i neregistrované pacienty.

Nenechte se odradit od očkování proti černému kašli, radí těhotným epidemiologové Přečtěte si také:

Nenechte se odradit od očkování proti černému kašli, radí těhotným epidemiologové

V tuto chvíli je zveřejněna nabídka očkování proti covidu-19 a černému kašli, ale do budoucna bude databáze rozšířená i na ostatní látky – například o očkování proti chřipce a pneumokokovým nákazám, klíšťové encefalitidě nebo cestovní očkování.

Do databáze se zatím zapsaly řádově desítky ordinací, číslo ale každým dnem roste.

Podívejte se, proč je dobré nechat se očkovat proti černému kašli

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).