Hlavní navigace

Časté močení: kdy je vše v normě a kdy už se jedná o problém?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Častější odbíhání na toaletu není na první pohled nic, co by vypadalo jako závažný problém. Tím také být nemusí, ale může jít i o signál vážnějšího onemocnění. Jak časté močení se ještě považuje za normální a kdy je třeba zpozornět a vyhledat lékařskou pomoc?

Časté močení vypadá zdánlivě jako banální problém. Nepříznivě však ovlivňuje kvalitu života, například kvůli nočnímu probouzení, a může být příznakem závažnějších zdravotních obtíží. Stav, kdy člověk vyloučí více než tři litry moči denně, se označuje jako polyurie. V mnoha případech stojí za tímto problémem málo závažná příčina, a pokud dojde k jejímu odstranění, vymizí i časté močení. Ne vždy je to ale tak jednoduché.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdy se dá mluvit o častém močení
  2. Příčinou může být životní styl i nemoc
  3. Některé symptomy vyžadují zvýšenou pozornost
  4. Co čekat u lékaře
  5. Léčba závisí na příčině problému
  6. K prevenci i léčbě je vhodná úprava životního stylu

Kdy se dá mluvit o častém močení

Močení je způsob, kterým se tělo zbavuje odpadních tekutin. Moč obsahuje vodu, kyselinu močovou, močovinu a toxiny i odpadní látky, které se přefiltrovaly z krve.

Klíčovou roli v tomto procesu sehrávají ledviny. Moč se shromažďuje v močovém měchýři, který se postupně plní až do chvíle, kdy dosáhne určité hranice a přichází nucení na močení.

Časté močení se definuje jako stav, kdy člověk potřebuje močit častěji než sedmkrát za den při vypití okolo dvou litrů tekutin.

Časté močení: více než 7× za 24 hodin při 2 l tekutin

Příčinou může být životní styl i nemoc

Močení je složitý proces, na kterém se podílejí různé tělesné systémy. Následkem řady změn může být močový systém aktivnější.

Mezi příčiny, založené na životním stylu, patří pití velkého množství tekutin, zejména obsahujících kofein nebo alkohol.

V jiných případech může jít o problémy s ledvinami, močovodem, močovým měchýřem anebo zcela jiné onemocnění či stav, jako je třeba cukrovka, těhotenství nebo problémy s prostatou.

Další příčiny častého močení

  • úzkost
  • užívání diuretik (léků pomáhajících odstranit vodu, která se při některých onemocněních nadměrně zadržuje v těle)
  • pití nápojů, které mají diuretické účinky
  • onemocnění nervové soustavy
  • syndrom hyperaktivního močového měchýře
  • ledvinové kameny nebo kameny v močovém měchýři
  • striktura (zúžení) močové trubice
  • infekce močových cest
  • nádory v malé pánvi
  • intersticiální cystitida (typ zánětu stěny močového měchýře)
  • sexuálně přenosné choroby
  • a mnohé další

Některé symptomy vyžadují zvýšenou pozornost

Jde například o potřebu chodit močit během noci, což může být příznakem diabetes insipidus nebo diabetes mellitus.

Mezi další symptomy, které vyžadují pozornost, patří bolest nebo nepohodlí při močení, krvavá nebo zakalená moč, postupná ztráta kontroly nad močovým měchýřem, močová inkontinence, výtok z pochvy nebo z penisu, zvýšená chuť k jídlu nebo žízeň, horečka, zimnice, nevolnost, bolesti v dolní části zad nebo v boku.

Časté močení může být také prvním signálem infekce močových cest nebo zánětu ledvin.

Co čekat u lékaře

Základním krokem je důkladná anamnéza a prohlídka, lékař se také zeptá na frekvenci močení a další příznaky, které jsou s ním u konkrétního pacienta spojeny. Budou ho zajímat léky, které užívá, kolik tekutin denně pacient vypije i to, zda nedošlo ke změně barvy, konzistence nebo zápachu moči.

Podle situace bude provedeno vyšetření moči, ultrazvukové vyšetření a mohou přijít na řadu i jiné zobrazovací metody, odběr krve a další vyšetření, například neurologické nebo u žen gynekologické.

Léčba závisí na příčině problému

Léčba je závislá na základní příčině. Pokud jde například o cukrovku, bude cílem léčby udržet pod kontrolou hladinu cukru v krvi.

U bakteriální infekce ledvin je typickým postupem léčba antibiotiky a léky proti bolesti.

Pokud je příčinou častého močení hyperaktivní močový měchýř, pacient dostane léky ze skupiny anticholinergik (léky snižující dráždění močového měchýře na základě snížení kontrakcí svalu musculus detrusor vesicae, zodpovědného za stahování stěn močového měchýře a vypuzování moči). Může být doporučena kontrola příjmu tekutin i některé podpůrné cviky na posílení pánevního dna a fyzioterapie.

Galerie: 3 metody na posílení pánevního dna

K prevenci i léčbě je vhodná úprava životního stylu

Vyvážená strava a aktivní životní styl mohou rovněž pomoci s problémem častého močení. To zahrnuje omezení alkoholu a kofeinu, rovněž vyloučení jídel, která mohou dráždit močový měchýř nebo mít diuretické účinky. Patří sem například čokoláda, kořeněná jídla nebo umělá sladidla.

Doporučuje se jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny k předcházení zácpy, protože tento stav může způsobovat tlak na močový měchýř i močovou trubici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).