Hlavní navigace

3 metody na posílení pánevního dna

26. 4. 2016

Sdílet

 Autor: BodyBody
Ochablé svalstvo pánevního dna je problém, který znají ženy po porodu. S přibývajícím věkem postihuje většinu žen, ale také mužů. Přitom cviky na posílení pánevního dna mohou řadě problémů předejít nebo je oddálit.

Většina lidí si začne uvědomovat existenci pánevního dna až ve chvíli, kdy se u nich projeví první příznaky a bolesti spojené s jeho ochabnutím.

Příznaky ochablého pánevního dna

Pokud není svalstvo pánevního dna žen v dobré kondici, může docházet například k nekontrolovatelnému úniku moči, tedy k inkontinenci. Více k tématu: Inkontinence prvního stupně: všechny možnosti léčby 

K oslabenému pánevnímu dnu ale patří také bolestivý pohlavní styk, nedostatečné sexuální uspokojení i riziko předčasného porodu nebo potratu v těhotenství.

U mužů má snížená funkčnost pánevního dna často za následek potíže s prostatou, erekcí a předčasnou ejakulací.

Pánevní dno by se mělo pravidelně posilovat i kvůli tomu, že s přibývajícím věkem jeho svalstvo přirozeně ochabuje a může mít za následek bolesti zad.

Cviky na posílení pánevního dna

Pokles pánevního dna lze řešit v krajním případě operativně, ale nejlepší řešení vždy představuje včasná prevence. Existují různá opatření, kterými je možné příznaky a potíže zmírnit, popřípadě jejich vzniku úplně předejít.

Důležité je například vyvarovat se nošení těžkých břemen. Pokud není zbytí, je dobré dát si pozor na svaly, které při uvedených činnostech zapojujeme. Hlavní nápor břemena má spočívat na svalech horních končetin, nikoliv břišních nebo zádových. Roli při poklesu pánevního dna může hrát i kouření, jelikož kuřácký kašel zvyšuje nitrobřišní tlak, a tak se pokles dělohy vyskytuje častěji u kuřaček.

Pánevní dno by se mělo cvičit každý den po celý život. Metod existuje více a vždy záleží na tom, jaká dotyčnému člověku nejlépe vyhovuje. K řešením patří praktikování tzv. Kegelových cviků, posilování s vaginálními kuličkami a také moderní metoda cvičení pomocí elektrické stimulace svalů.

Galerie: Cviky na posílení pánevního dna

1. Kegelovy cviky

Dají se provádět téměř kdekoliv a stačí jim věnovat pár minut denně. Zprvu, pro správnou identifikaci svalů, je dobré začínat na toaletě a pokoušet se několikrát po sobě plynule zadržovat a upouštět moč. Jakmile máme jasnou představu, která skupina svalů se při této činnosti zapojuje, můžeme navázat cviky vleže: vědomé zatnutí svalů na tři vteřiny a následné uvolnění. Toto cvičení se opakuje přibližně desetkrát v řadě. Po nějaké době tréninku lze Kegelovy cviky využívat téměř kdykoliv a kdekoliv – ať už vsedě, vestoje, v autě nebo v kanceláři. Metoda je vhodná pro obě pohlaví a ženám kromě jiného pomáhá zlepšovat sexuální prožitek, mužům zase zlepší erekci a oddálí ejakulaci.

2. Posilování s vaginálními kuličkami

Zmíněné vybavení již dávno nepatří pouze do kategorie „erotické pomůcky“ (podívejte se na 10 nejprodávanějších „pomocníků při sexu“), ale díky svým prokazatelným zdravotním účinkům jej zakoupíte i v lékárnách, zdravotních potřebách nebo drogeriích. Pokud se stydíte, můžete si Venušiny kuličky vybrat a objednat online, nabízeny jsou pod různým označením, např. vkládací kuličky apod. (například Medilady nebo Lelo Luna).

Pomůcka sestává ze dvou spojených plastových kuliček, které si ženy zavádějí přímo do pochvy. Kuličky v sobě obsahují další dvě menší kovové kuličky, jejichž pohybem vyvolané chvění prostupuje přes vnější plastové kuličky až do vagíny. Jemné vibrace v důsledku pohybu stimulují vnitřní svaly a prokrvují je. I když jsou kuličky tvarované tak, aby z pochvy nevypadly, žena má pocit, že je v sobě musí zadržovat, a tím velmi účinně posiluje pánevní dno. Kuličky lze vybírat v různých barvách, provedeních, velikostech i hmotnostech. Čím jsou kuličky těžší, tím je cvičení namáhavější. Začátečnice by si měly vybrat lehčí modely a zavádět je pouze na pár minut denně. S postupem času lze kuličky používat v průběhu celého dne, dokonce i při sportu.

3. Cvičení pomocí elektrické stimulace svalů

U tradičního cvičení dává mozek prostřednictvím elektrických signálů podnět svalům, aby se stáhly a způsobily pohyb. Stejným způsobem kontrakci svalů aktivuje elektrická stimulace, pouze mnohem efektivněji prostřednictvím vnějších impulsů. Sval rozdíl nepozná, ale posiluje účinněji. Díky synchronnímu rozložení zátěže dokáže elektrická stimulace souběžně aktivovat v jediném cviku více svalů najednou a velice účinně pracuje i s hlubokými vnitřními svaly, pomáhá k posílení pánevního dna po porodu i k prevenci a také spolehlivě redukuje bolesti zad. Trénink pomocí elektrické stimulace svalů lze v České republice vyzkoušet např. ve specializovaných studiích BodyBody. Různé elektrostimulátory si lze zakoupit také pro domácí cvičení.

Použité zdroje: TZ BodyBody, www.bodybody.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).