Hlavní navigace

Bylinky po porodu a v období kojení

12. 6. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Máte za sebou těžký porod a potřebujete se znovu dostat do formy? Pomohou osvědčené bylinky, podporují hojení porodních zranění, růst vlasů, ale i tvorbu mateřského mléka.

Porod dítěte bývá nejsilnějším zážitkem v životě každé ženy. V době, kdy se propagují přirozené porody v porodních domech nebo domácím prostředí, se řada žen uchyluje k alternativním způsobům vedení porodu, alternativním metodám léčby a bylinkám namísto nepřirozeným a často zcela zbytečným rutinním zásahům lékařů. Jak si můžeme pomoci bylinkami v období po porodu a které bylinky jsou nejlepší na podporu tvorby mateřského mléka?

Kontryhel a maliník na vyčištění a zavinutí dělohy


Autor: Wikimedia / Jina Lee

Univerzální ženskou bylinkou je kontryhel

Univerzální ženskou bylinkou je kontryhel obecný. Používá se jak na podporu otěhotnění, tak při silné menstruaci, v těhotenství pro udržení plodu a také po porodu pro dezinfekci porodních cest a snadnější zavinutí dělohy. Má výrazné dezinfekční a protikřečové účinky, pomáhá při bolestech, podporuje snadnější hojení a čištění dělohy a dokonce i tvorbu mateřského mléka. Kontryhel je bylinkou, po které by měla v prvé řadě sáhnout každá žena, ať už nastávající nebo novopečená matka.

Čaj z maliníkového listí také spolehlivě čistí a dezinfikuje jak střeva, tak celou gynekologickou oblast. Používá se proti křečím a průjmu, při trávicích problémech i těhotenských nevolnostech. Je známou bylinkou pro usnadnění porodu a také po porodu napomáhá snadnějšímu vyčištění a zavinutí dělohy. Obě bylinky jsou bezpečné jak pro ženy, tak i pro děti, a při užívání v rozumné míře nemají žádné vedlejší účinky.

Třezalkový olej na poranění hráze

V případě nástřihu nebo porodního poranění hráze se výborně osvědčuje olej z třezalky tečkované, která se používá především při léčbě depresí, úzkostí a neuróz. Zevně bývá výborným lékem na nejrůznější ranky, oděrky, popáleniny, záněty pokožky, bodnutí hmyzem, hemoroidy, bolesti svalů i nervové bolesti a poranění nervů.

Třezalkový neboli Janův olej je možno použít na velmi citlivá místa i sliznice pohlavních orgánů, může se používat i na zklidnění při gynekologických zánětech nebo jako lubrikant. Rovněž je možné s ním natírat jizvu po císařském řezu.

Domácí výroba třezalkového oleje:

Do dobře uzavíratelné skleněné láhve napěchujeme čerstvé třezalkové květy sbírané za slunného poledne a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Uzavřenou láhev necháme stát na přímém slunci zhruba dva týdny, poté olej scedíme a přelijeme do tmavé skleněné nádoby a dobře ji uzavřeme. Skladujeme v chladu, suchu a temnu.

Měsíčková mast na rozpraskané bradavky nebo jizvu po císařském řezu

Na rozpraskané bradavky po kojení je potřeba používat bylinku, která děťátku neškodí. Lepší než třezalkový olej je v tomto případě heřmánková nebo měsíčková mast.

Obě mají vynikající hojivé a dezinfekční účinky. Měsíček lékařský hubí bakterie, viry i kvasinky, zevně se používá na ekzémy, popáleniny, špatně se hojící rány, záněty, opruzeniny, křečové žíly. Dezinfikuje a hojí celé okolí rány a podporuje růst nové tkáně. Je ideální ho používat na podporu hojení jizvy po císařském řezu, pupíku novorozence nebo případně i na opruzeniny v plenkové oblasti miminka.

Domácí výroba měsíčkové masti:

V lékárně zakoupenou čistou bílou vazelínu roztavíme ve vodní lázni a přimícháme čerstvé květy měsíčku lékařského, zhruba dvě napěchované hrsti květů na 200 g vazelíny. Množství lze libovolně upravit, čím více použijeme květů, tím bude mast silnější. Lépe je použít květy čerstvé, pokud máme k dispozici pouze sušené květy, zvýšíme jejich množství. Směs za stálého míchání necháme přejít varem a poté na mírném ohni vaříme co nejdelší dobu. Hotovou směs rychle scedíme přes čisté plátno, dokud je ještě v tekutém stavu a nalijeme do připravených čistých a dobře uzavíratelných nádob. Mast brzy zatuhne, takže počítejte s tím, že směs už pak těžko budete někam přelévat.

Kopřiva na podporu růstu vlasů i tvorby mateřského mléka

Pokud vám po porodu a během kojení začaly ve zvýšené míře padat vlasy, zkuste kromě pravidelného doplňování přírodních vitamínů popíjet slabý odvar z kopřivy nebo si připravte kopřivový špenát či polévku. Silným odvarem si můžete po každém umytí propláchnout vlasy.

Kopřiva se však nedoporučuje při onemocnění ledvin a otocích. Nejprve vyzkoušejte v malém množství, jak ji budete vy i miminko snášet. Ojediněle se také může vyskytnout alergická reakce. Kopřiva by se neměla užívat ve vysokém množství nebo ve formě silného odvaru, může být dráždivá. V malém množství je však cenným lékem. V neposlední řadě vám může také pomoci při poporodní anémii. Na podporu kojení je ideální popíjet bylinky spíše ve směsích, do kterých se právě kopřiva často přidává.

Známými a doporučovanými bylinkami na podporu tvorby mateřského mléka jsou fenykl, anýz a jestřabina lékařská. Anýz a fenykl jsou běžnou součástí dětských a kojících čajů, protože mají také schopnost uvolňovat křeče a pomáhat při dětských kolikách. Jedná se o aromatické bylinky, které dokážou jak podpořit proces trávení, tak uvolnit větry a bolestivé křeče, zvýšit produkci mateřského mléka i uvolnit hleny při nachlazení. Existuje však u nich vyšší riziko vzniku alergických reakcí. Pokud máte alergii na pelyněk, celer, petržel nebo mrkev, buďte při použití těchto bylin opatrní nebo se jim raději vyhněte. Může existovat riziko vzniku zkřížené alergie.

Jestřabina lékařská je léčivka, která se používá ke snížení hladiny cukru při diabetu a ke zvýšení produkce mateřského mléka. Využívala se také ke zvýšení dojivosti krav. Doporučuje se užívat pouze ve směsích, bývá součástí mnoha kojicích čajů, které jsou k dostání v bylinkářstvích a lékárnách.

Další výbornou bylinkou na podporu tvorby mateřského mléka je výše zmiňovaný kontryhel. Ten je opravdovým pokladem pro každou ženu bez rozdílu věku a je možné ho užívat neomezeně.

Jezte loupané mandle

Kromě bylin je vhodné si občas dopřát mandlové mléko nebo pastu z loupaných bílých mandlí, které jsou svým cenným obsahem vitamínů a minerálů, především vitamínu E a vápníku, a schopností zvýšit produkci mateřského mléka, vynikající a žádanou pochoutkou pro všechny kojící matky.

Opatrnost se doporučuje v případě alergie na ořechy, mandle však bývají snášeny poměrně dobře. Je ale potřeba odstranit slupku, která může obsahovat škodlivé látky a navíc bývá obtížněji stravitelná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).