Hlavní navigace

Jaké léky škodí v těhotenství?

14. 1. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ideálně by žena v jiném stavu neměla užívat vůbec nic, ale někdy to prostě jinak nejde. Podle nových průzkumů však některé léky užívané těhotnými způsobují neplodnost jejich synů.

Až do nedávna byl paracetamol a přípravky s jeho obsahem považován za bezpečný lék pro těhotné ženy. Byl často jedinou volbou při chřipce, nachlazení, ale i bolestech hlavy nebo zad. Dnes je všechno jinak. Vědci před jeho užíváním varují a hrozí ohrožením plodnosti ještě nenarozených chlapečků. Opravdu je důvod k obavám? A co si nastávající maminka může vzít, když ji skolí nachlazení nebo dokonce chřipka?


Autor: SXC

Čistě teoreticky by se žena po celou dobu těhotenství od početí až do porodu měla vyhýbat všem potenciálně rizikovým chemickým látkám, včetně léků. Zatímco v normálním (netěhotném) stavu léky pomohou zvládnout zdravotní obtíže a případné vedlejší účinky si ponese jen žena sama, v těhotenství mohou ohrozit zdravý vývoj miminka a v krajním případě jeho život. Týká se to hlavně prvních týdnů těhotenství. Proto je dobré užívání všech léků předem zkonzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Ti pomohou najít bezpečné léky pro matku i pro miminko.

Pozor na nejčastější analgetika

Dánští vědci nedávno přišli s překvapivým objevem. Dlouhodobé užívání analgetik, včetně těch, které obsahují paracetamol, se může negativně podepsat na zdraví nenarozených chlapců. O jejich objevu informoval britský zpravodajský server BBC News. Konkrétně léky zvyšují pravděpodobnost rozvoje kryptorchismu neboli nesestouplého varlete či obou varlat. Dřívější výzkumy přitom prokázaly, že analgetika užívá více než polovina těhotných žen žijících v EU a USA.

Vědci zkoumali více než 2000 dětí v Dánsku, Finsku a Francii. U žen, které užívaly současně více léků proti bolesti, zjistili sedminásobně vyšší pravděpodobnost, že porodí syny s nějakou formou nesestouplých varlat, ve srovnání s matkami, které se lékům zcela vyhnuly. Nejcitlivější je z tohoto pohledu druhý trimestr těhotenství od 14. do 27. týdne.

Podle studie je užívání jakýchkoliv analgetik spojeno s více než dvojnásobným rizikem rozvoje onemocnění. Pokud žena užívá druh obsahující například kyselinu acetylsalicylovou (aspirin) nebo ibuprofenum (brufen, nurofen, ibalgin), je riziko čtyřnásobně vyšší. Samotný paracetamol (paralen, panadol) sice riziko zvyšuje, ale výsledek podle závěrů průzkumu není statisticky významný. Nebezpečné je ale dlouhodobé užívání analgetik, které je delší než dva týdny.

Narušují hormonální rovnováhu


Autor: Isifa.cz

„Vědci předpokládají, že léky proti bolesti narušují přirozenou rovnováhu mužských hormonů u nenarozených chlapců a brání normálnímu vývoji. Potvrdila to studie na potkanech,“ informuje BBC News. Podle vedoucího vědeckého týmu Dr. Henrika Lefferse z nemocnice Rigshospitalet v Kodani by ženy měly věnovat pozornost tomu, jaká analgetika a jak často v těhotenství užívají. „Jejich užívání by mohlo být jednou z hlavních příčin rostoucích problémů s mužskou plodností,“ uvedl. Podle něj je však nutný další výzkum v této oblasti.

S vrozeným kryptorchismem se přitom narodí každý dvacátý chlapec. A je nutné mu věnovat pozornost, protože může vést k neplodnosti a je také jedním z mnoha rizikových faktorů k propuknutí rakoviny varlat. Každý rok se jen v Česku objeví 450 nových případů tohoto onemocnění. Nejčastěji onemocní mladí chlapci a muži ve věku od 15 do 35 let. Právě v této věkové kategorii je největší nárůst nemocných.

Paralen jednorázově ano

Pokud ale těhotná žena potřebuje pár tablet paralenu na snížení horečky nebo odstranění bolesti hlavy, nemusí se podle vědců obávat o zdraví svého miminka. Nárazové užití léků obsahujících paracetamol mu neublíží, pokud žena dodržuje dávkování a nepřekračuje doporučené denní dávky. Paracetamol je bezpečný, pokud je užíván v malém množství a po krátkou dobu.

Těhotné by se naopak měly vyhýbat dlouhodobému užívání analgetik a zejména jejich kombinací, kdy se užívají dva a více druhů léků současně.

Každopádně se v případě pochybností vyplatí požádat o radu svého lékaře nebo lékárníka. Ti pomohou najít bezpečnou variantu řešení zdravotních obtíží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).