Hlavní navigace

Moderní léčba hemoroidů: méně bolesti a rychlý průběh

4. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Hemoroidy jsou přímým důsledkem sedavého způsobu života a hrozí tedy hlavně lidem se sedavým zaměstnáním, ale nejen jim. Tzv. Longova metoda řeší hemoroidy radikálně a bezpečně.

Pokud máte hemoroidy a lékař určil, že je nutný chirurgický zásah, stále častěji používanou metodou je tzv. Longova metoda. Spočívá ve využití speciálního nástroje – cirkulárního stapleru, který s vysokou přesností odstra­ňuje sliznici a podslizniční vrstvu stěny konečníku a následně ji sešívá jemnými svorkami. Tím dochází k obnovení původních anatomických poměrů, vytažení uvolněné sliznice a přerušení horních hemoroidálních arterií, tedy k vyřešení hlavní příčiny onemocnění – uvolnění sliznice rekta.

O nemoci: Hemoroidy

Výkon je prováděn v oblasti s menší citlivostí nervových vláken, pooperační bolesti jsou tak ve srovnání s jinými chirurgickými metodami menší a hojení včetně rekonvalescence má rychlejší průběh. Přibližně dvacetiminutový zákrok se provádí v páteřní (spinální), případně v celkové anestesii a vyžaduje pouze krátkou hospitalizaci.

„Longovu metodu považuji za radikální, bezpečnou a pro pacienta šetrnou metodu řešení pokročilého hemoroidálního onemocnění a prolapsu anorektální sliznice. Správná indikace je základem nízkého počtu komplikací. Samotný výkon není složitý, ale vyžaduje dokonalé provedení, jinak může vést k závažnému poškození pacienta,“ říká Stanislav Černý, primář chirurgického oddělení Nemocnice Na Františku, kde léčí pokročilá hemoroidální onemocnění pomocí Longovy metody již od roku 2000. Nemocnice v minulých dnech překonala hranici jednoho tisíce operací hemoroidů pomocí této metody. Stala se tak jedním z center v České republice, jehož odborníci s ní mají největší zkušenosti.

Metoda řeší i příčinu onemocnění

Italský chirurg Antonio Longo prezentoval svou revoluční metodu léčby hemoroidů speciálním cirkulárním staplerem bez přímého zásahu v análním kanálu v roce 1998. Jeho přístup představoval zásadní změnu v léčbě hemoroidů a od samého počátku vyvolává živou diskusi.

Longova metoda není zcela bezbolestná, na rozdíl od klasických výkonů však bolest trvá jednoznačně kratší dobu a po zákroku je její intenzita nižší. Tato metoda je vhodnou alternativou k ostatním chirurgickým metodám. Má výborné krátkodobé i dlouhodobé výsledky. Neřeší pouze důsledek pokročilých hemoroidálních nemocí a prolapsů anorektální sliznice, ale i příčinu těchto onemocnění.

Je potřeba zdůraznit, že před operací je nutné věnovat důkladnou péči vyloučení jiných nebezpečnějších příčin krvácení z konečníku, např. kolorektálního karcinomu,“ upozorňuje ještě primář Stanislav Černý. „Pacienti s anorektálními potížemi jsou nejdříve vyšetřeni v proktologické poradně nemocnice, kde je jim doporučen adekvátní léčebný postup – konzervativní nebo operační, typ operace apod. a jsou jim podrobně vysvětleny všechny potřebné kroky. Stává se, že pacienti někdy žádají Longovu operaci i v případech, pro které vhodná není. Tehdy je jim doporučen jiný léčebný postup.“

O dalších metodách při léčbě hemoroidů: Přísně tajné: hemoroidy

Zdroj: tiskové materiály

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).