Hlavní navigace

Bylinky, které pomohou otěhotnět

26. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Marně se snažíte počít dítě a připadá vám to jako celá věčnost? Ptáte se, co je špatně… Přestaňte se stresovat a pokuste se dát své tělo do pořádku pomocí stravy a bylinek.

Nedaří se vám otěhotnět? Nevěřte tomu, že vaše tělo funguje na 100 % procent. Až tomu tak bude, jistě to poznáte. Nemusí se vždy totiž jednat pouze o gynekologický problém. Tělo funguje jako celek, a příčin, proč k nám děťátko nechce, je celá řada, navíc většina z nich není ani tak fyziologických důvodů jako psychických.


Autor: Isifa.cz

Chcete otěhotnět? Jezte zdravě a vyřešte si vztah s matkou. To je samozřejmě nadsázka, ale vztahy v rodině ovlivňují vaši pohodu a ta zase šanci na početí.

Velkým strašákem je stres, který se podílí na spoustě dysfunkcí v celém organismu. Zbavit se jeho negativního působení vůbec není snadné. Pokud se ze samotného procesu otěhotnění stane namísto příjemných vášnivých chvil časovaná povinnost, není divu, že se početí nedaří. Navíc žena by si měla být na sto procent jistá, že miminko chce, a také že ho chce právě se svým partnerem, se kterým se o něj snaží.

Přečtěte si: S obézním mužem jen tak neotěhotníte

Nejde jenom otěhotnět a teprve pak se začít starat o své tělo a díky těhotenství změnit životosprávu. Správně by žena měla už několik měsíců předtím, než otěhotní, své tělo na tak náročný proces, jakým těhotenství je, začít připravovat. Velký vliv na otěhotnění má také hormonální antikoncepce. Zastánci i odpůrci by k tomu jistě vyjádřili své, pravdou ale je, že po vysazení hormonů trvá dost dlouhou dobu, než se tělo vrátí ke svému přirozenému cyklu, který pak může umožnit přirozené otěhotnění. Často se stane, že se žena po dlouholetém užívání hormonální antikoncepce diví, že těhotenství stále nepřichází.

Chcete otěhotnět? Jezte zdravě a vyřešte si vztah s matkou

Jak můžeme podpořit přirozené otěhotnění z hlediska zdravé výživy a alternativní medicíny? Samozřejmě, že fungují bylinky, zdravá životospráva, vhodná strava, eliminace stresu, dostatek spánku a přiměřeného pohybu. Vztah s partnerem i s našimi rodiči musí být v naprostém pořádku. Právě nejrůznější psychické bloky, traumata z dětství nebo nevyřešené vztahy s vlastními rodiči, především s matkou, mohou mít na těhotenství velký vliv. Také se říká, že předtím než žena porodí, měla by si vyřešit svůj vztah k matce.

V rané fázi je potřeba maximálně doplnit vitamíny a minerály, takže je žádoucí už před otěhotněním mít dostatečné hladiny potřebných prvků. Pokud je žena vyčerpaná a potřebné prvky a živiny jí chybí, tělo si to zařídí tak, aby těhotenství ani nepřišlo. 

Nutností je mít dostatek hořčíku, vápníku, železa, kyseliny listové, vitamínu C, E a také vitamínů skupiny B. Ideální je doplnit vitamíny v přirozené formě, doporučuje se jíst hodně celozrnných obilovin, klíčků, ovoce a zeleniny, oříšků, které obsahují vysoké množství vitamínů a minerálů. Železo najdete nejen ve špenátu, jak by pravil Pepek námořník, ale také v červené řepě, brokolici, borůvkách, sušených meruňkách, rozinkách a oříšcích. Sardinky a mořské plody také dodají vše potřebné, jen pozor na jejich kvalitu a nadměrnou konzumaci z hlediska možné přítomnosti těžkých kovů.

K tématu: Nedostatek železa srovnají některé potraviny, hlavně ty červené

Vitamín E, který podporuje plodnost, je možné najít ve většině ořechů, zejména v mandlích, také v avokádu a kvalitních olejích, protože se jedná o vitamín rozpustný v tucích. S vitamínem A je zase pro změnu vhodné to v těhotenství ani před otěhotněním nepřehánět.

Patříte-li mezi alergiky, mějte na paměti, že tyto dispozice se dědí, obzvláště pokud jsou alergici oba rodičové budoucího dítka. V tomto případě se doporučuje pro jistotu vysadit nebo omezit kravské mléko a výrobky z něj po celou dobu těhotenství, protože právě kravské mléko bývá nejčastějším potravinovým alergenem a jeho nesnášenlivost se projevuje mnohdy krátce po narození miminka. Z dalších alergenů je potřeba vyhnout se všemu, co nás dráždí a pro jistotu i tomu, co by nás dráždit mohlo.

Kromě zdravé stravy, dostatku tekutin, striktního vysazení alkoholu, cigaret, jakýchkoli chemických léků a omezení uzenin, smažených, kořeněných a solených potravin, je vhodné začít cvičit. Mezi doporučené cviky podporující otěhotnění patří samozřejmě jóga, břišní tance a známé a oblíbené cviky podle Ludmily Mojžíšové.

Dejte si do pořádku menstruační cyklus a důvěřujte bylinkám

Základem pro přirozené otěhotnění je přirozený a pravidelný menstruační cyklus. Často i tam je zakopaný pes. Ženy sází na měření bazální teploty a sex podle kalendáře, v době dnes už naprosto přesně zjistitelné ovulace. Cyklus podpoří pití kontryhelu, což je univerzální ženská bylinka, která se doporučuje v každém případě a zabírá opravdu na jakékoli gynekologické potíže od nepravidelné a bolestivé menstruace až po záněty či nedostatečnou tvorbu mléka po porodu. Existuje fůra dalších bylinek, které se užívají ve směsích, ideálně na míru, na podporu otěhotnění. Jsou k dostání v lékárnách a bylinkářstvích. Na plodnost, nejen mužskou, působí i prášek z kořene jihoamerické rostliny Maca, který obsahuje i řadu cenných a organismu prospěšných látek.

Z gynekologických bylinek můžeme vyzkoušet například také hluchavku, přesličku, maliníkové listí, které se s oblibou pije před porodem pro snadnější otevírání dělohy, dále pak sporýš, heřmánek, mateřídoušku, měsíček nebo i třezalku. Vhodné jsou i uklidňující bylinky, které působí na psychiku, mezi ně právě patří heřmánek, mateřídouška, meduňka, vně můžeme vyzkoušet levandulové koupele nebo polštářky, třezalka je výborným antidepresivem, ale nesnáší se s řadou nejrůznějších léků a je možné užívat ji pouze opatrně, krátkodobě a spíše ve směsích, stejně jako většinu výše uvedených bylin. Dávejte pozor na užívání bylinek, jakmile otěhotníte. Pak je potřeba pečlivě sledovat, které bylinky jsou v době těhotenství vhodné a které nikoliv.

K tématu: Bylinky v těhotenství: celer i zázvor hrozí potratem

Bylinná směs na otěhotnění podle Ludmily Mojžíšové:

Smícháme tyto sušené bylinky a dáme je do bavlněného pytlíku:

  • 10 g mateřídoušky
  • 15 g dobromysli
  • 5 g heřmánku
  • 20 g řebříčku
  • 20 g šípku
  • 7 g květ hluchavky
  • 15 g truskavce
  • 10 g čekanky
  • 7 g jitrocele

Důkladně promícháme a protřepeme pytlík. Do 300 ml studené vody přidáme 10 g hotové směsi, necháme přejít varem a louhovat asi 30 minut. Pijeme dvakrát denně, nejlépe nalačno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).