Hlavní navigace

Brýle, nebo čočky? Oboje, ale vždy začněte u odborníka

12. 7. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ať už jste krátkozrací, dalekozrací nebo máte astigmatismus či jiné oční vady, můžete nosit jak brýle, tak čočky. Brýle v zásadě bez omezení, čočky s jistými restrikcemi.

Kdo nosí brýle, čočky nepotřebuje. Kdo nosí čočky, brýle by neměl zahodit. Optometristka Helena Berková má brýle, ale ráda je vymění za jednodenní čočky. „Jako když si převleču šaty. Každé se hodí pro jinou příležitost,“ vysvětluje.

Milovníci brýlí

Brýle jsou jednoduché a snadno se nosí. Občas se zapatlají nebo zamží, pokud si na ně nesednete, vydrží vám dlouho. Jsou i skvělým doplňkem. Jsou ženy, které jich mají několik stejně jako kabelek. Pak ale podobně jako kabelky lezou do peněz. Muži je jako kravaty, pokud vím, nemění, i když většina mužů nemění ani ty kravaty. Výhodou brýlí také je, že jim nevadí klimatizace, zakouřené prostředí ani sauna.


Autor: SXC

Na výplň obrouček se používá sklo nebo plast. Sklo je nejstarším používaným optickým materiálem, dnes se však aplikuje čím dál tím méně. Do většiny brýlových obrouček by už ani nešlo zasadit. Předností skel je, že se tak snadno nepoškrábou jako plastové čočky (pozor, výraz čočky se používá i pro výplně brýlových obrouček). Ty naopak mají nižší hmotnost, jsou poměrně nerozbitné, zničit je mohou pouze chemikálie, dobře chrání před ÚV zářením, snadno se i barví. Proti oděru je lze potáhnout tvrzenou vrstvou. Nejen řidiči, ale také lidé, kteří pracují hodně na počítači, by si měli nechat čočky opatřit ještě antireflexní vrstvou, která eliminuje nepříjemné odlesky. Oko se méně unaví, protože nezaostřuje na rušivé obrazce vznikající na povrchu čoček. Když se sníží odrazy od čočky, do oka proniká více světla, a tak vidíte jasněji a ostřeji.

Pro zastánce čoček

Jsou ovšem lidé, kteří si myslí, že jim brýle nesluší, nebo se za ně dokonce stydí a tak sáhnou po kontaktních čočkách. Čočky zajišťují ostré a přirozené vidění a na oku nejsou téměř vidět. Navíc na obličeji nepřekáží, což se o brýlích nedá vždycky tvrdit. Občas třeba i při polibku. Na rozdíl od brýlí nezužují zorné pole. Pro sport jsou ideální. Náročné jsou ale na údržbu, správné uchování a zacházení.

U kontaktních čoček je velmi důležité dodržovat hygienická pravidla, jinak oko vystavujete riziku, že do něj zanesete bakterie, které mohou způsobit záněty. „Špínu, kterou máte na rukou, vnímáte, ale ta se usazuje stejně tak i na čočkách," upozorňuje oční lékařka Jarmila Palečková. „Já je nenosím ani do bazénu, protože je v něm hodně nečistot,“ dodává Hana Berková.

Ne každý zvládne snadno i nasazení a vyjmutí čoček. „Měla jsem tu jednoho pána, který přišel třikrát. Učila jsem ho to celkem šest hodin. Nakonec to vzdal a čočky mu do očí dává manželka. Jiný se kvůli tomu rozhodl nosit čočky night and day a já mu je jednou za měsíc sama měním. I to se stává, “ říká optometristka Helena Berková.

I když existují čočky night and day, které lze bez vyndání z oka nosit nepřetržitě až třicet dní, optometristé to nedoporučují, pokud zrovna nejedete na měsíc do Indie. Některým lidem ovšem vyhovují a užívají si je i v českých luzích a hájích.

Kontaktní čočky: druhy a ceny

Čočky lze dělit podle několika kritérií, jako například doby nošení, periody výměny, zabarvení, použitého materiálu apod. To vše ovlivňuje cenu spolu s velikostí a množstvím odebraných balení.

  • Jednodenní čočky na měsíc vyjdou zhruba na čtyři až sedm set korun; levněji je pořídíte, když si koupíte balení na tři měsíce.
    Díky jednodennímu cyklu nošení se jejich uživatelé nemusí starat o údržbu čoček. Nehrozí také znečištění čočky jako u dlouhodobějších variant. Jsou vhodné i pro příležitostné nošení, na sport ap.
  • Průměrně cca šest set korun stojí i balíček čtrnáctidenních čoček se šesti kusy, měsíc nošení vás tak přijde zhruba na dvě stovky.
    Podle typu mohou být nošeny v dvoutýdenním (nošení pouze během dne) nebo týdenním cyklu (nošení během dne i v noci).
  • měsíčních čoček záleží cena na počtu kusů v balení. Mohou vás vyjít na cca 100–200 korun na měsíc, v balení jsou obvykle po 2, 3 nebo 6 kusech.
    Nejčastěji používané kontaktní čočky. Zpravidla jsou určeny pro denní nošení, na noc se ukládají do roztoku (existují i ve variantě night and day – viz dále).
  • Čtvrtletní čočky jsou sice cenově nejvýhodnější (náklady na měsíc již od cca 60 korun), ale je tu zřejmé úskalí udržení čistoty a kvality čočky při dlouhodobé pravidelné manipulaci.
  • Čočky night and day se pohybují zhruba v rozmezí 600–1300 korun, měsíc nošení vyjde cca na 200 Kč.
    Kontinuální kontaktní čočky je možné ponechat v oku po celou dobu nošení, tedy i během spánku. Nejčastěji používané jsou měsíční nebo dvoutýdenní.
  • K nákladům je nutné připočíst i roztok na ošetření a ukládání čoček, který lze pořídit zhruba od dvou set korun výše.

Pozn: Nezapomeňte, že uvedené údaje se vztahují k jednomu balení, tedy jednomu oku!


Autor: www.egfi-k12.org

Když čočky oči nedráždí, svádějí občas člověka, aby je nosil déle, než by měl. A to je chyba. Doba „trvanlivosti“ čoček by se neměla přetahovat. Čtrnáctidenní čočky jsou určené pro denní nošení po dobu dvou týdnů, neznamená to tedy, že se mají použít čtrnáctkrát například v měsíčním rozmezí. Oko se může zanítit a rohovka poškodit. Přihodilo se to i Martině Šimkové, která si už hodinu vybírala v optice brýle a nevěděla, pro které se rozhodnout. „Čočky jsem nosila stále, nevím, co se přesně stalo, ale podráždila jsem si rohovku, tak jsem se rozhodla, že je na čas vyměním za brýle.“

„Dospělý člověk by měl nosit čočky maximálně dvanáct hodin denně a ještě dvě tři hodiny před spaním si nasadit brýle,“ říká MUDr. Palečková. I pod sebekvalitnější čočkou oko trochu trpí. „Hlavně mladí lidé to podceňují a pak je mám v ordinaci s poruchami rohovky,“ dodává. Do patnácti šestnácti let by podle paní doktorky měly děti nosit čočky jen výjimečně. Třeba při sportu na dvě tři hodiny.

Kdy na čočky zapomenout

Ať už jste krátkozrací, dalekozrací nebo máte astigmatismus, refrakční vadu, která způsobuje nepřesné zaostření světla na sítnici, můžete nosit jak brýle, tak čočky. Brýle v zásadě bez omezení, čočky s jistými restrikcemi. 

Kontaktní čočky se alespoň prozatím nevyrábějí podle individuálních potřeb, což u brýlí možné je.Odstupňování jednotlivých korekčních rozsahů čoček je ale u moderních typů velmi jemné, nicméně někdy člověku např. s vetchozrakostí mohou lépe vyhovovat brýle.

Brýle může nosit každý, což nelze tvrdit o kontaktních čočkách. Člověk, který má zelený zákal nebo prodělal úraz oka, na čočky musí zapomenout. Vadí i alergikům.

Čočkám nedělá dobře klimatizace, zakouřené prostředí i sauna. Nedoporučuje se je nosit ani při chřipce a nachlazení.

Kontaktní čočky se vyrábějí v několika základních odlišných provedeních: sférické (běžné), astigmatické (tzv. cylindrické – v případě nepravidelného zakřivení rohovky), multifokální (pro lidi po čtyřicátém roce věku, kdy potřebují lépe vidět také na blízko) a speciální barevné, třeba když chcete jít na party či karneval, nebo vyzkoušet, jak by vám slušely modré oči.

Začněte vždy u odborníka

Tak jako tušíte, že „čtecí brýle“ z pokladny supermarketu nebudou to pravé ořechové, nekupujte si nikdy kontaktní čočky, které vám nevyzkoušel optometrista nebo oční lékař. Kontaktní čočky se liší materiálem, konstrukcí, propustností pro kyslík a mnoha dalšími parametry. To, zda vám kontaktní čočka bude v oku dobře sedět a bude vám vyhovovat, lze vyzkoušet pouze aplikací zkušebního páru a kontrolou na štěrbinové lampě.

Nákupem kontaktních čoček přes internet se dá ušetřit, ale není to vhodný způsob, pokud si neobjednáte navlas stejné, které jste nosili a vyhovovaly vám. „Stejné“ čočky se u jednotlivých výrobců mohou výrazně lišit v konstrukci. Každý nový typ je proto vhodné vyzkoušet pod vedením optometisty, a pak se teprve rozhodnout pro změnu. Internetový prodejce vám také neposkytne servis ani pravidelné kontroly, nemluvě o zodpovědnosti za případné komplikace.

Jaké jsou vaše zkušenosti s brýlemi a kontaktními čočkami? Co byste doporučili a proč?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).