Hlavní navigace

Brýle na čtení z drogerie? Pouze z nouze

10. 7. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Pokud je vám nad pětačtyřicet, budete brýle na čtení řešit dříve či později. Spíše dříve. I když vypadají stejně, mezi čtecími brýlemi na míru a hotovkami od benzínky je pořádný rozdíl.

Nové oči za pár kaček bez vysedávání v čekárně očního lékaře nebo v optice. Tak lze popsat podle uživatelů tzv. čtecí brýle, které jsou ke koupi na pultech různých obchodů. Seženete je v lékárnách, v supermarketech, v drogeriích a dokonce i ve vietnamských prodejnách. Ke koupi jsou také na čerpacích stanicích nebo v online obchodech. Sloužit by měly lidem, u kterých se objeví zhoršené vidění na blízko.

Zajímalo nás, zda může být užívání podobných čtecích brýlí nebezpečné. Mohou tzv. hotovky, jak se jim mezi očními odborníky říká, zrak zhoršit nebo jinak poškodit?

Stárnutí oka začíná kolem pětačtyřiceti

Zrak je jeden z pěti smyslů člověka. Jeho prostřednictvím vnímáme osmdesát procent všech informací. Měli bychom si ho hýčkat a dopřávat mu komfort. Ten se týká také volby brýlí, pokud jsou tedy třeba.


Autor: SXC

Brýle na čtení by měl odborník „ušít na míru“

Možná už to sledujete u sebe. Oddalujete noviny, mžouráte nad etiketami produktů a vyhledáváte místa, kde je více světla, abyste se vůbec dopátrali toho, co je tam či onde napsáno. Pokud je vám kolem čtyřiceti pěti let, není třeba panikařit. Právě v tomto věku se potíže s viděním začínají objevovat.

Jak potvrzuje Darina Bujalková, primářka Evropské oční kliniky Lexum, jedná se o vůbec první projev stárnutí oka: „Tento stav, související se snižující se elasticitou a plasticitou čočky a se sníženou akceschopnosti ciliárního svalu, se označuje jako presbyopie – vetchozrakost. Presbyop, ve snaze přiblížit se bodu, kde nemusí zapojovat plnou akomodaci, si jednak text oddaluje a jednak vyhledává intenzívní osvětlení, které navozuje zúžení zornice a tím zaostřuje obraz dopadající na sítnici.“

Ač se to nezdá, celá ta řada úkonů oka, abyste přečetli, co potřebujete, vyžaduje určité úsilí. A to se musí zákonitě někde projevit. Pokud zrak namáháte více, než je třeba, oplatí vám to bolestmi hlavy, únavou, prokrvenými očními spojivkami, objevit se mohou i závratě. Nic příjemného, ale dopátrat se napsaného je prostě potřeba. Nastává čas sáhnout po brýlích.

Brýle-hotovky jen na přechodnou dobu

Bez většího rozmýšlení bychom měli s takovými příznaky navštívit optometristu nebo očního lékaře a pořídit si čtecí brýle na míru. Jenže člověk je od přírody tvor líný a pohodlný. Pokud mu kvalitnější vidění zaručí brýle za pár korun z běžného obchodu, nehrne se k odborníkům, kde by musel sáhnout hlouběji do kapsy a také věnovat krapet víc ze svého času.

Není snazší cesty než vyrazit do některého z výše zmíněných obchodů a pořídit si za pár stovek nebo dokonce i desítek korun brýle na čtení. Naordinovat si můžete 0,5 až 4 dioptrie. Nabízí se rychlé, pohodlné a levné řešení. Pozor, má to jedno obrovské ALE!

Může to více uškodit než posloužit. Řešení v podobě čtecích brýlí, které nejsou vám na míru, by mělo být pouze krátkodobé, jak vysvětluje Darina Bujalková: „U hotových čtecích brýlí se nekladou nároky na materiál skel a obrouček, dioptrická hodnota je stejná pro obě oči a nekoriguje astigmatismus. Jsou vyrobeny s tzv. průměrnou vzdáleností zornic. Tyto brýle lze využít jenom na krátkou dobu, než si pořídíte ty svoje, na míru.“ 

To ostatně potvrdila také optička Petra Dienstbierová: „Univerzální brýle na blízko by měly být určeny jen ke krátkodobému čtení, jelikož nezohledňují naše individuální potřeby, každé oko má jinou dioptrickou potřebu, každý máme jinou vzdálenost očí apod. Čtecí brýle by měl člověk nasadit například při čtení návodu, televizního programu či jídelního lístku.“

Negativa čtecích brýlí:

  • mají stejné dioptrie pro obě oči
  • korigují pouze klasické oční vady, ne však astigmatismus
  • jsou vyrobeny stylem „jedna velikost sedí všem“
  • díky univerzálnosti nemají optický střed přesně proti středům zornic

„Tzv. hotovky by měly být opravdu jen rychlým pomocníkem, po kterém sáhnete do kabelky pouze v případě nouze. V obchodech při čtení etiket na výrobcích nebo pokud například potřebujete zjistit, jak jedou vlaky či autobusy,“ upozorňuje optometrička Iva Cechová. Darina Bujalková dodává: „Dlouhodobé používání čtecích brýlí pro jiné účely a na jinou vzdálenost než je obvyklá při čtení, může vyvolat nepříjemné pocity, například při práci s počítačem. Díky univerzálnosti brýlová skla nemají optický střed přesně proti středům zornic, což může vést k tomu, že se díváte okrajovou částí, s jinou dioptrickou hodnotou. To může způsobit nerovnováhu očních svalů a bolest očí.“ A dokonce i mnohem víc.

Co nastane, pokud jsou čtecí brýle používány nesprávně? 

První, co mě osobně napadlo jako odpověď na otázku, je zhoršení zraku jako takového. A tato domněnka je na místě, jak potvrzuje Darina Bujalková: „Pokud se krátkodobé užívání hotových brýlí mění na dlouhodobé, začnou se objevovat časté bolestí hlavy i očí, druhotné následky jako nevolnost, závratě, pády, úrazy, v neposlední řadě potíže s kvalitním viděním.“

Optometrik Matěj Skrbek v článku pro magazín Brýle a móda uvádí: „Nejhůře to dopadá, pokud se objevuje nějaké nezjištěné závažné onemocnění, jako je zelený zákal nebo různé formy postižení sítnice, jejichž počáteční průběh může být velmi nenápadný. A ve chvíli, kdy se naplno projeví, bývá většinou pozdě. Při důsledné prohlídce zraku, spojené třeba s předpisem brýlí, je velká šance na odhalení onemocnění. Užíváním hotovek z čerpací stanice své šance na udržení funkčního zraku do dalších let života rozhodně nezvyšujeme.“

Vedle vztyčeného prstu odborníků, kteří apelují na užití čtecích brýlí pouze jako pomocníka v nouzi, stojí Česká obchodní inspekce. Ta na svých internetových stránkách informuje, že používáním hotových čtecích dioptrických brýlí může dojít nejen k primárnímu poškození zraku, ale následně i ke komplikacím sekundárního charakteru (např. nevolnostem spojenými s pádem a úrazem). V některých kontrolovaných případech bylo zjištěno i porušení zákona o ochraně spotřebitele a zákona o technických požadavcích na výrobky.

Co způsobuje dlouhodobé či nesprávné užívání čtecích brýlí:

  • zhoršené vidění
  • bolest hlavy
  • bolest očí
  • únava
  • záněty spojivek
  • závratě
  • nevolnost

Čtecí brýle za cenu nanuku

Jak už bylo zmíněno, čtecí brýle seženete hned v několika různých obchodech. V lékárnách je pořídíte od 90 do 350 Kč. Na stojan s těmito optickými pomůckami narazíte také v drogeriích. Tady se ceny od těch v lékárnách příliš neliší. Poskytují však mnohem bohatší výběr obrouček. Také v supermarketech typu Kaufland, Tesco nebo Globus tzv. hotovky koupíte. Ani tady se ceny nijak nemění. Nejlevnější čtecí brýle se pohybují kolem 70 korun, nejdražší pořídíte za necelé tři stovky.

Vietnamští prodejci ovšem nabízí čtecí brýle „nejvýhodněji“. Dokonce v jednom z pražských vietnamských obchodů měli v době mé návštěvy na tento výrobek akci. Optická pomůcka, která má zkvalitnit náš život, tu vyšla na 39 Kč, podobně jako nanuk ve vedlejším mrazáku.

Internetové obchody nabízejí nepřeberné množství čtecích brýlí za nejrůznější ceny. Stačí kliknout a máte nové oči za 99 korun, ale také třeba za čtyři tisíce. Ve všech případech neovlivňuje cenu ani tak velikost dioptrií jako spíš materiál, ze kterých jsou vyrobeny obroučky.

Cena, výběr, dostupnost, pohodlné pořizování, to všechno člověka zláká. Ale měli bychom mít na paměti, že lidský zrak je jedinečný a proto si zaslouží i jedinečnou péči. Držme se tedy rady očních odborníků: Každý by si měl uvědomit cenu svého zraku a hned s prvními potížemi při čtení vyhledat očního lékaře nebo optometristu,“ doporučuje Darina Bujalková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zprvu mě lákalo školní prostředí. Procitla jsem brzy. Pak prostředí sociální. V tomhle případě ještě dřív. Nakonec mě zlákala média. Přeci jen jde o prostředí méně náročné. Co nepošlu přes éter Frekvence 1, napíšu pro Vitalii.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).