Hlavní navigace

Kdo umí vydělávat? Lidé, kteří mají rádi žlutou

5. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Řekni psychologovi, jakou barvu máš rád, a on ti prý řekne, jaký jsi. A nejen to. Barvy také léčí. Padají vám vlasy? Podle terapie barvami pomůže fialová. Na hemoroidy? Na hysterii…?

Náš svět je barevný a někdy si ani neuvědomujeme, že barvy mají na naši náladu podobně významný vliv jako světlo. Každá barva v sobě obsahuje jedinečnou vibrační frekvenci, kterou zachycují nejen naše oči, ale i kůže a celé tělo.


Autor: Isifa.cz

Mohou tyto barevné energie ovlivňovat nejen naši psychiku, ale mít i přímý vliv na naše zdraví? Mohou nás léčit? Někteří odborníci jsou přesvědčení, že ano. Stačí si jenom vybrat tu správnou barvu.

Řekni mi, jakou barvu máš rád, a já ti řeknu…

Způsob, jakým lidé vnímají barvy, závisí na mnoha faktorech, jako je věk, nálada a psychické zdraví. Lidé, kteří sdílejí určité povahové rysy, mají rovněž tytéž barevné preference. Například se traduje, že ti, kdo mají v oblibě červenou, věnují zvláštní pozornost svému zdraví a zajímají se o budování své tělesné stavby. „Žluťásci“ údajně rádi studují, umějí vydělávat a investovat peníze, jsou orientováni spíše materialisticky a upřednostňují především vlastní prospěch, zatímco „fialoví lidé“ tíhnou k duchovnu, mají cit pro umění a myslí více na lidstvo než na sebe.

Dále bylo vypozorováno, že schizofrenici mají abnormálně vyvinutý cit pro vnímání barev a velmi malé děti, které se barvy teprve učí rozeznávat, mají nejraději červenou nebo oranžovou. Mnoho psychologů je přesvědčeno, že pokud bychom analyzovali, jaké barvy jedinci užívají a jak na ně reagují, poznali bychom jejich fyziologický a psychologický stav.

Černá a bílá nestačí

Aristotelés chápal barvy jako výsledek smíchání bílé a černé, a to se stalo převažujícím názorem až do r. 1666, kdy Isaac Newton svým pokusem poskytl základ pro vědecké porozumění barvám.

Nejen růžové brejle...
Autor: www.momentum98.com

Nejen růžové brejle…

Newton objevil, že skleněný hranol rozloží bílé světlo do palety barev, kterou nazval spektrum. Opětovné spojení jednotlivých barev tohoto spektra znovuvytváří bílé světlo. Přestože Newton rozpoznal, že přechod jednotlivých barev spektra je plynulý, použil k označení sedmi segmentů spektra jako analogii k sedmi hudebním tónům sedm názvů barev: červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo a fialová.

Zvláštní místo mezi nimi zaujímá barva indigová, neboť se nachází ve středu spektra a je složena jednou šestinou z každé barvy. (Červená + oranžová + žlutá + zelená + modrá + fialová = indigo.) Ostatní barvy mimo toto spektrum Newton označil za barvy složené z jednotlivých spektrálních barev.

J. W. Goethe objevil, že existuje úzká souvislost mezi barvami a pocity. Barvy je třeba prožít, abychom poznali jejich silný účinek. Pro Goetheho byly barvy svědectvím vyššího světa.

Studené a teplé barvy

Podle subjektivního pocitu, který barvy vyvolávají, je můžeme rozdělit na „teplé“ a „studené“.

Červená, oranžová, žlutá = „teplé" barvy

Zelená, modrá, fialová = „studené" barvy

Ve „studené“ místnosti vymalované bleděmodrou barvou musíme nastavit topení na vyšší teplotu než v „teplé“ místnosti vymalované bledě oranžovou, chceme-li dosáhnout stejného pocitu tepla.

Vězení na růžovo a další triky

Bylo prokázáno, že barvy vyvolávají fyzické a emocionální reakce u člověka a u některých zvířat. Některé barvy vyvolávají v pozorovateli radostné pocity. Proto je výběr barev v nemocnicích, restauracích nebo školách tak důležitý. Někdy se cely vězňů barví na růžovo, neboť tato barva má prokazatelně uklidňující účinky.

Místnosti a předměty, které jsou bílé nebo ve světlých odstínech „studených“ barev, se zdají být větší než předměty v sytě tmavých nebo „teplých“ barvách.

Černá nebo výrazně tmavá barva má zeštíhlující efekt, což je známo všem designérům a dekoratérům.


Autor: SXC

Budeme-li si prohlížet neobvyklé barvy vytvořené neobvyklým osvětlením, můžeme zakoušet bolesti hlavy a nervové poruchy; chutné a zdravé jídlo, které se podává za takových podmínek, působí odpudivě, a dokonce může vyvolat nemoc.

Barvami nejen na žloutenku

Existují náznaky, že specifické barvy mohu mít terapeutický účinek na fyzické a duševní neduhy, ale tato otázka se teprve vědecky zkoumá. Nicméně barevná terapie se užívá k léčbě žloutenky, sezónní afektivní poruchy (neboli zimního smutku), k zmírnění bolesti, k detoxikaci a hubnutí, pro obnovu buněčné tkáně, k podpoře tvorby červených krvinek atd.

Jak a na co jednotlivé barvy působí?

Účinky vybraných barev

  • Červená
    Tato barva stimuluje emoce, vytváří štěstí a je plná života. Je to teplá barva a má schopnost budovat. Pohled na červenou barvu zvyšuje krevní tlak. Červená podporuje tvorbu krve a zvyšuje množství červených krvinek. Je-li část těla paralyzována, vyslání červených paprsků na tuto část podpoří krevní oběh a stabilizuje nervový systém. Pokud je těmto paprskům vystaven pupek a horní končetiny, stimuluje to ztuhlé žíly. Červená stimuluje všechny nedostatkové stavy energie v těle.
  • Bleděmodrá
    Tato barva má v terapii velký význam. V protikladu k červené působí modrá chladně, a proto je účinná při léčbě horečky, ke snížení krevního tlaku, k uklidnění nervů a mysli a proti nespavosti. Používá se při léčbě horečky, neštovic, epilepsie, hysterie, očních chorob, žloutenky a žaludečních vředů.
  • Zelená
    Uklidňuje, stabilizuje a zotavuje, regeneruje nervový systém a celkově uvolňuje organismus. Pomáhá hojit rány: dezinfikuje a ničí bakterie, tvoří svaly a tkáň a reguluje výměnu látek. Rovněž je univerzálním lékem proti vředům.
  • Fialová
    Fialová je spirituální barvou, zesiluje účinek meditace a vede k vyšším stavům vědomí, posiluje lymfy a působí léčivě na slezinu. Pomáhá při migréně a stavech silného rozrušení. Pomáhá také proti vypadávání vlasů a tvorbě lupů.
  • Žlutá
    Stimuluje mysl. Pomáhá proti úzkosti. V místnosti, kam nedolehne žádný sluneční svit, žlutá rozjasní náladu. V barevné terapii se užívá jako vynikající lék proti žaludečním chorobám. Užívá se pro zažívací potíže, hemoroidy, cukrovku a choroby jater.

Jakou barvu máte rádi a kterou byste si naordinovali? Pozorujete na sobě působení barev?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).