Hlavní navigace

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

20. 5. 2018

Sdílet

 Autor: www.ferpotravina.cz
Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

Je tu meníčko a novinky týdne z oblasti gastronomie a zdravé výživy:

Aplikace FÉR potravina

Nezisková organizace FÉR potravina pomáhá lidem vyznat se v potravinách. Zejména v jejich kvalitě, složení a původu. Provozuje bezplatnou aplikaci FÉR potravina, která spotřebitelům pomáhá zjistit, jestli je potravina „FÉR“ a zda neobsahuje například škodlivá éčka nebo nepotřebné přísady.

Nyní se obrací s prosbou o podporu v kampani na Hithitu, aby mohla poskytnout lepší aplikaci a více odborně ohodnocených potravin v databázi ze současných jedenácti na třicet tisíc. Ze současné aplikace FÉR potravina, která je doplňkem k webovému portálu www.ferpotravina.cz, by se pak mohl stát moderní a uživatelsky přívětivý pomocník při nákupu, který by měl zalistovanou většinu potravin na českém trhu.

Běžně předpokládáte, že jogurt je z mléka, uzenina z masa a marmeláda z ovoce? Většinou vás ani nenapadne, že by v jogurtu mohl být třeba bramborový škrob. Ten nemá žádnou chuť ani vůni a do určité míry nahrazuje základní surovinu (mléko/smetanu), aby výrobce ušetřil. „Kvůli ‚naředění‘ základní suroviny je ale potřeba potravinu dále upravit, řekněme‚vylepšit‘. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,“ říká Hana Střítecká, odborná garantka projektu FÉR potravina a ředitelka stejnojmenné neziskové organizace.

Globus upeče kvasový chléb se sladem a chmelem

Chléb je u nás podle Eurostatu pátý nejlevnější v EU. Například cena za kilogram kmínového chleba se pohybuje podle Českého statistického úřadu již deset let pod hladinou 25 korun, v lednu přišel průměrně na 24,82 Kč. I přes nízkou cenu se však v Česku peče chleba čím dál rozmanitější. Příští týden například budou moci zákazníci hypermarketu Globus ochutnat kvasový chléb se sladem a chmelem.

Zákazníci hypermarketu Globus budou moci ochutnat kvasový chléb se sladem a chmelem, který pro ně připravuje Pavel Meduna, šéfpekař patnácti pekáren Globusu
Autor: Globus

Zákazníci hypermarketu Globus budou moci ochutnat kvasový chléb se sladem a chmelem, který pro ně připravuje Pavel Meduna, šéfpekař Globusu

Celkový zájem o řemeslně upečený chléb roste. A to ať už jde o chléb kvasový v různých gramážích, nebo moderní fit varianty. V kurzu jsou chleby sypané a obohacené semínky od slunečnicových až po dýňová. „V současnosti pečeme celkem patnáct druhů chleba. Sedm druhů běžných chlebů od kmínového přes Šumavu až po Horal a osm druhů speciálních chlebů – žitný, dýňový, bavorský, vícezrnný. Inspiraci pro moderní a zdravé varianty chlebů sbíráme přímo od zákazníků nebo v zahraničí a sortiment neustále rozšiřujeme. Letos napečeme přes 6,2 milionu kusů chleba, přičemž výroba chleba roste v pekárnách Globus ročně průměrně o 6 %,“ říká Pavel Meduna, šéfpekař patnácti pekáren Globusu.

Ten se svým týmem pekařů chystá chléb z žitného kvasu se směsí pěti druhů sladu a chmelové silice. Zní to sice jako základ dobrého piva, ale není tomu tak. „Ne nadarmo se říká, že pivo je tekutý chléb, tak jsme chtěli to nejlepší z piva zhmotnit do vynikajícího kvasového chleba, který má sladová aromata a jemně trpkou, sladce zakulacenou chuť. Slad zajišťuje chlebu vláčnost a velmi specifickou, příjemnou chuť. Chléb je navíc obohacen populárním slunečnicovým semínkem,“ popisuje šéf pekáren Globus, kterého inspiroval dlouhodobý zájem Čechů o například velmi oblíbené pivní rohlíky, které jsou také pečené ze sladu.

IQejce s jódem a selenem

Farma Maiwald v Benátkách u Litomyšle jako první a jediná v České republice produkuje vejce od slepic s volným pohybem v hale a se snáškou do obilných plev. Jedná se o unikátní šetrnou technologii snášky vajec, inspirovanou rodinnými farmami ve Švýcarsku a Rakousku. Na farmách se pěstují obiloviny, kukuřice a pohanka, z nichž se následně vyrábí krmná směs obohacená o mořskou řasu. Směs obsahuje jod a selen, které často v našem jídelníčku chybí, a tyto prvky najdete i v IQejcích.

Farma Maiwald v Benátkách u Litomyšle produkuje vejce, která jsou díky krmivu slepic obohacena o jód a selen

Farma Maiwald v Benátkách u Litomyšle produkuje vejce, která jsou díky krmivu slepic obohacena o jod a selen

Denní dávka jodu u dospělého člověka by měla být 150 mikrogramů. Jedno IQejce obsahuje 60–70 mikrogramů, což je 2,5 vejce na den k dosažení doporučené denní dávky. Nemusíte se ovšem bát předávkování, tělo přebytky těchto látek samo vyloučí. A proč je jod tak důležitý? Podporuje správné fungování štítné žlázy a dalších orgánů. Pozitivně také ovlivňuje využívání vápníku v těle, kvalitu spánku, stav pokožky a vlasů, růst, plodnost a inteligenci. Odtud název IQejce. Kvůli správnému vývoji plodu je jod důležitý i pro těhotné matky, které potřebují ještě vyšší příjem jodu, protože jím zásobují nejen sebe, ale i své miminko. IQejce si můžete objednat na e-shopu Košík.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).