Hlavní navigace

Aloe vera: kosmetika z vašeho květináče

20. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Aloe hydratuje pokožku, vyhlazuje vrásky, regeneruje. Je vynikající přírodní ingrediencí na výrobu domácí kosmetiky, přitom ji můžete pěstovat doma na parapetu.

Aloe má mnoho léčebných účinků a je skvělá i jako kosmetický prostředek. Je vhodná pro všechny typy pokožky. Vyzkoušejte několik zajímavých a osvědčených receptur…

K léčebným a zkrášlujícím účinkům můžeme používat všechny druhy aloe. Aloe vera je sukulent z čeledi liliovitých, po světě jich roste kolem tří set padesáti druhů. Původně pochází z oblastí jižní Afriky. Kromě aloe vera se u nás často vyskytuje aloe stromovitá či aloe kapská. Tato rostlina má tak široké uplatnění, že je dobré mít doma více sazenic, protože jedna obvykle nestačí.

Aloe a naše pokožka

Dužina aloe obsahuje přírodní látky, které mají zmírňující a zklidňující účinky. Je bohatá i na protizánětlivé sloučeniny a enzym bradykininázu, který působí místně proti bolesti. Mléčnan hořečnatý mírní svědění a dužina obsahuje látky podporující hojení tím, že rozšiřují cévy a zvyšuje přívod krve k postiženému místu. Z toho vyplývá, že zevní aplikace dužiny aloe (na postižené místo) sníží bolestivost, svědění, zvlhčí pokožku a zabrání přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků.

Aloe můžeme použít jako náplast, připravit z ní obklad, pleťové tonikum i koupel. Pracujeme buď s listy, nebo s gelem. Získáme ho tak, že celý list (nejlépe dvouletý a výše, ty jsou nejléčivější) uřízneme. Poté ho vymačkáme do misky. Z jednoho listu můžeme mít dvě čajové lžičky až dvě polévkové lžíce gelu. Gel je nejlepší ihned zpracovat, ale můžeme ho i pro pozdější přípravu uskladnit v lednici (ne však déle než tři dny).

Aloe jako náplast

Tenký plátek listu aloe nám může posloužit jako náplast. Místo abychom používali dezinfekci, přiložíme si ho na krvácející ránu, popáleninu či štípanec a necháme asi půl hodiny působit.

Obklad z aloe na popáleniny od sluníčka

Potřebujeme: 1 lžíce listů aloe, 2 lžíce vychlazené zakysané smetany, gázu nebo lněný hadřík
Postup: Všechny uvedené ingredience společně rozmixujeme, vzniklou kaši zabalíme do gázy či hadříku a na 30 minut přiložíme na popálená místa.

Pleťové tonikum z aloe

Toto tonikum má regenerující a hojivé účinky. Doporučuji ho aplikovat na očištěnou pokožku ráno a večer.
Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného listu aloe, 2 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
Postup: Aloe přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury.

Pleťová maska z aloe

Potřebujeme: půl lžičky gelu z aloe, 1 lžičku zakysané smetany
Postup: Obě přísady smícháme dohromady a vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a vše necháme 30 minut působit, poté omyjeme.

Čistící olej z aloe

Potřebujeme: 1 lžíci gelu z aloe, 2 dl mandlového či makového oleje, 4 kapky éterického oleje z levandule (100% přírodního)
Postup: Přísady smícháme dohromady a řádně promícháme. Olej nanášíme na vatový tamponek a jemnými krouživými pohyby odličujeme obličej. Můžeme ho také používat k opečovávání pokožky celého těla. Tento olej skladujeme v lednici, vydrží zhruba 14 dní.

Regenerující koupel

Potřebujeme: 1 šálek vymačkané šťávy z listů aloe, 2 dl mléka
Postup: Přísady smícháme a přidáme do vany s teplou vodou. Koupel by měla trvat 15 minut.

Ňadrový pleťový olej s aloe

Potřebujeme: 3 lžíce sezamového oleje, 1 lžičku čerstvé citronové šťávy, půl lžičky gelu z aloe vera
Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme a řádně protřepeme. Vzniklým olejem jemnými krouživými pohyby masírujeme ňadra a dekolt.

Aloe pro krásu a zdraví vlasů

Listy aloe a z nich získaný gel výborně poslouží také při péči o vlasy.

Aktivátor podporující růst vlasů

Potřebujeme: 3 lžíce gelu z aloe, 0,5 litru kvalitního bílého vína
Postup: Ingredience smícháme dohromady a vzniklým aktivátorem denně masírujeme vlasovou pokožku, necháme hodinu působit, poté vlasy umyjeme.

Vlasový aktivátor

Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného listu aloe, 1 lžičku kořene kopřivy, 2 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
Postup: Léčivky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si každý den, po dobu 3 – 4 měsíců masírujeme pokožku hlavy.

Zábal pro suché a poničené vlasy

Potřebujeme: půl čajové lžičky gelu z aloe, 1 vaječný žloutek, 1 lžíci kvalitního destilátu, potravinářskou fólii, ručník
Postup: Přísady řádně smícháme dohromady a vzniklou směs vetřeme do umytých vlasů, vše zabalíme fólii a ručníkem a necháme 60 minut působit, poté umyjeme.

 

Jak pěstovat aloe

Aloe můžeme pěstovat pouze tam, kde ji nezasáhne mráz. Minimální potřebná teplota je sedm stupňů Celsia. Od jara do podzimu dává aloe přednost lehké půdě a teplým, mrazuprostým místům, kde může být na plném slunci, ale i v polostínu, nesnáší přílišnou zálivku. V zimě je jí nejlépe v chladnější místnosti s minimální zálivkou. Listy ořezáváme po celou sezónu a dobu jejího růstu. Ale rostliny starší než dva roky mají silnější účinky. Aloe můžeme koupit v květinářstvích či zahradnictvích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).