Hlavní navigace

Jak se zbavit housera? Pomáhá hlavně teplo a klid

28. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ústřel, ischias, houser nebo hexenšus. Všechny tyto výrazy znamenají to samé – nepříjemnou blokádu bederní páteře, která člověka dokáže na dlouhou dobu dokonale paralyzovat. Jak se housera ale zbavit? Podle odborníků pomáhá hlavně hlavně teplo a klid.

Stačí vlastně málo. Něco těžkého zvednete a pokud ještě k tomu máte třeba propocené oblečení, máte na problém zaděláno. Palčivá bolest vás i na několik dnů zcela paralyzuje.  Jde o „housera“, jak se lidové říká. A může potkat každého z nás.

„Vzniká většinou po nesprávném pohybu, z přetížení při práci, při zvedání těžkých předmětů, po prochlazení či průvanu, kdy dojde k ochrannému stažení svalů, které zabrání dalšímu poškození segmentů páteře včetně nervových struktur," říká pro Okénko do Světa homeopatie fyzioterapeutka a kinezioložka Eva Šafářová.

„Bolest se může přechodně projevovat i pálením, tahem, tlakem do dolní končetiny, což po odeznění akutního stavu vymizí. V horším případě může dojít k různě rozsáhlému poškození meziobratlové ploténky a tím k tlaku na kořenové nervy a k propagaci bolesti do dolní končetiny. Náprava takového stavu pak závisí na individuálních okolnostech,“ dodává.

S jejími slovy souhlasí i Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka Fyziokliniky. Podle ní trápí houser třeba často ty, kteří rádi pracují na zahradě. Ústřel neboli lumbago je pro vášnivé zahrádkáře typický. Setrvalý hluboký předklon nebo dlouhodobá práce v lehkém předklonu jsou pro páteř velmi zatěžující, říká Bílková.

Co dělat při akutním ústřelu v bederní páteři?

Blokáda bederní páteře

  • neboli také houser, ústřel, ischias, hexenšus,
  • vyžaduje zejména teplo a klid,
  • pomoci mohou léky proti bolesti a pro uvolnění svalového napětí,
  • vyhýbejte se prudkým pohybům a nadměrné zátěži.

Základem, bez kterého to nepůjde, je suché teplo (např. elektrické podušky, gelové nebo rašelinové sáčky, termofory a podobně) a klid, to vše minimálně po dobu jednoho až tří týdnů. Nejpohodlnější bývá poloha na boku, kdy se postižený houserem stočí do klubíčka. Pokud bolest po několika týdnech neustupuje nebo se naopak zhoršuje, je nezbytné navštívit lékaře nebo fyzioterapeuta.

Pochopitelně je možné užívat léky tlumící bolest. Eva Šafářová má dobrou zkušenost také s homeopatiky: „Arnica montana 15CH zlepší prokrvení měkkých tkání a uleví i od bolesti.“ Dále doporučuje jemné promazávání některými mastmi a krémy. Například Arnigelem, kostivalovým krémem a mnoha dalšími. Nebo se v lékárně ptejte po prohřívajících náplastech.

VIDEO: Cvičení při bolesti zad v záklonu

Zdroj: YouTube

Čemu se naopak vyhnout

Máte-li zkušenosti s houserem, jistě vám následující doporučení přijde poněkud úsměvné – postižený by se měl vyhnout prudkým pohybům. To je ve stavu, kdy je bolestivý a náročný jakýkoli pohyb, celkem jednoduché dodržovat.

Stejně tak by se neměl člověk postižený houserem v žádném případě snažit bolest jakkoli „rozhýbat“. Nepomůžete to, naopak by to mohlo ještě uškodit. Vyhýbat se prudkému pohybu a nadměrné zátěži je potřeba i několik dnů až týdnů poté, co bolesti poleví.

Homeopatická léčba, která se fyzioterapeutce osvědčila v praxi:

  • Magnesia phosphorica 9CH: Uvolní křečovité stažení svalstva a pomůže relaxaci tkání. Doporučené dávkování: 3× denně 5 granulí.
  • Aconitum Napellus 9CH: V případě, kdy se potíže objeví po prochlazení ve studeném suchém počasí nebo po vystavení se průvanu. Doporučené dávkování: 3× až 4× denně 5 granulí.  
  • Hypericum perforatum 30CH: Při prudce vystřelujících bolestech. Doporučené dávkování: 1× až 2× denně 5 granulí. 
  • Staphysagria 30CH: V případě, že potíže vznikly po prožití urážky či hněvu, který nemůžeme ventilovat. Doporučené dávkování: 1× až 2× denně 5 granulí.
  • Nux vomica 9CH: Vhodný v případě nadměrného stresu a pracovního přetížení, při přecitlivělosti na chlad s výskytem křečí. Bolest bývá prudká a zásadně ulevuje teplo a odpočinek. Doporučené dávkování: 2× až 3× denně 5 granulí.

Pokud chcete snížit riziko, že housera dostanete, odborníci doporučují pravidelnou fyzickou aktivitu a cvičení na zajištění správného držení těla. To znamená hlavně posílení zádového svalstva. Nezanedbatelné je také udržování zdravé tělesné hmotnosti.

GALERIE: Tipy na každodenní cviky do kanceláře

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).