Hlavní navigace

Řekni mi, co děláš, a já ti řeknu, kdy tě začnou bolet záda

24. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Člověk se v dnešní době dožívá v průměru osmdesáti let, z toho pak celých dvanáct let stráví v práci. Co na vaše povolání říkají vaše záda? Jaká rizika spojená s bolestí zad v sobě skrývá vaše profese? Jaká je prevence a řešení bolesti?

Záda a páteř jsou při výkonu jakékoliv profese vždy určitým způsobem zatěžovány, nezáleží, zda se jedná o fyzickou práci, nebo tu „od stolu“. „S bolestí zad se setká prakticky každý člověk – statisticky se během života projeví až u osmdesáti procent dospělé populace. Každá bolest má svou příčinu. Akutní bolest v podobě například ústřelu, lidově ‚housera‘, lze zvládnout během několika dní. Pokud se ale jedná o bolest chronickou, která trvá déle než tři měsíce, bolest v důsledku degenerativního onemocnění páteře, úrazu, po operaci zad nebo právě v souvislosti s povoláním, je to jasný signál pro vyhledání specialisty,“ říká Róbert Tirpák, vedoucí lékař Kliniky miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics. Specialista popisuje rizika různých kategorií povolání a přidává možná preventivní doporučení i způsob léčby.

Manuální a fyzická práce:

pekař, cukrář, truhlář, šička, dělník, skladník, horník apod.

Lidé pracující manuálně často většinou opakují stejné pohyby po delší dobu, což způsobuje únavu a slabost svalů a vyvolává bolest zad a celého pohybového aparátu.

„Poruchy související s prováděním opakovaného stejného úkonu se nazývají poruchy pohybových stereotypů. Mohou se projevit u kohokoliv, kdo se zabývá rutinní činností, nicméně manuálně pracující lidé jsou primárně ohroženou skupinou. Pokud nemůžete své pracovní místo alespoň na chvíli opustit, dejte pozor, abyste přinejmenším každých dvacet až třicet minut přehodnotili svou pozici. Srovnejte záda, protáhněte šíji za pomoci úklonů hlavy, krouživými pohyby uvolněte ramena a vyklepejte předloktí,“ radí lékař a dodává: „Velmi účinným řešením může být speciální funkční stabilizační cvičení. Na našem pracovišti poskytujeme například speciální diagnostiku a léčbu poruch pohybových stereotypů jako součást léčebného plánu. Pacient od nás získá komplexní analýzu svého pohybového postižení včetně speciálního cvičebního plánu pro autoterapii.“

Galerie: Tipy na každodenní cviky do kanceláře

Práce ve službách:

kosmetička, kadeřník, masér, automechanik, zdravotnické profese, učitel apod.

Zubní lékaři, stejně jako kosmetičky, maséři nebo automechanici, provádějí úkony, které je drží po dlouhou dobu v jedné pozici, navíc často s ohnutým krkem, rotací trupu a vyklenutím zad. Tyto polohy způsobují, že páteř je často v nepříjemných pozicích a je jednostranně přetěžována, což může bohužel způsobit jednostrannou deformaci meziobratlové ploténky, její výhřez a možné tlačení na nervový kořen a vznik tzv. kořenového syndromu.

„Výhřez ploténky a kořenový syndrom bohužel přinášejí zdravotní komplikace, které vám nejen velmi znepříjemní každodenní fungování, ale dokonce mohou vést ke znemožnění výkonu vašeho povolání. Naštěstí správně cílená léčba může rychle pomoci,“ komentuje Róbert Tirpák z EuroPainClinics, v níž se specializují právě na léčbu kořenového syndromu zad.

Lékař přibližuje, jak lze tento syndrom rozpoznat: „Kořenový syndrom signalizují typické příznaky, které na sobě můžete sami pozorovat: ostrá, bodavá či pálivá bolest v dolní části zad, šíření bolesti pouze do jedné nohy, pociťujete mravenčení nebo brnění, nejste schopni chodit po špičce, po patě, případně kombinace obojího, a postupně ztrácíte citlivost v jedné z dolních končetin. Pokud se v těchto příznacích poznáváte a myslíte si, že vaše zdravotní obtíže může způsobovat kořenový syndrom zad spojený s výhřezem meziobratlové ploténky, zkuste vyhledat pomoc na specializovaném pracovišti.“ Zde vám na základě vašich problémů poradí, zda je vaše zdravotní indikace vhodná k léčbě miniinvazivními a endoskopickými výkony.

Sedavé zaměstnání:

manažer, úředník, práce za přepážkou banky, pošty, IT pracovník apod.

Ačkoliv tito lidé netráví hodiny v práci zvedáním a přenášením těžkých předmětů, i jejich pracovní náplň je pro páteř srovnatelně náročná a přispívá velmi často k bolesti dolní části zad a vzniku kořenového syndromu. A to zejména proto, že sezení patří mezi polohy, které nejvíce zatěžují ploténky. Hlavním důvodem je fakt, že jen velmi málo z nás umí při sezení u stolu udržet správnou polohu, což vede k oslabení zádových svalů. Dělejte si proto během práce alespoň krátké přestávky, ideálně obohacené o krátkou procházku po kanceláři nebo o lehké cviky na uvolnění zádových svalů. Vyzkoušet můžete třeba propnutí rukou nahoru a kroužení trupem.

Řidiči z povolání:

řidiči taxi, autobusu, tramvaje, kamionu apod.

Řidiče z povolání považují specialisté na pohybové ústrojí a páteř za vůbec jednu z nejrizikovějších profesí pro záda a krk. A to nehovoříme o řidičích kamionové dopravy, ale i těch běžných. Než sešlápnete plyn, měli byste tak svým zádům a krku přizpůsobit pracovní prostředí. Sedadlo nastavte do úhlu sto stupňů, abyste zabránili klouzání, a usaďte se dostatečně blízko k volantu, aby se vaše lokty, stejně jako kolena, lehce ohýbaly.

Maminka na mateřské dovolené

I když se to na první pohled nezdá, maminka s dítětem, nákupy, autosedačkou či kočárkem za celý den nazvedá málem více závaží než profesionální sportovec. „Nejpřetěžovanější částí páteře u maminek jsou krční a bederní obratle, přičemž bederní část páteře je zatížena již během těhotenství, kdy dochází k hyperlordóze neboli nadměrnému prohnutí páteře,“ komentuje dr. Tirpák. „Pro úlevu od bolesti beder a kříže začněte pracovat na posílení břišních svalů a za pomoci vhodných uvolňovacích cviků natahujte ztuhlé a zkrácené svaly zad,“ doporučuje lékař.

Odborná spolupráce:

MUDr. Róbert Tirpák, FIPP

Vedoucí lékař Kliniky miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics, specializuje se na miniinvazivní a endoskopické techniky v oblasti léčby bolesti a na léčbu kořenového syndromu zad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).