Hlavní navigace

Jak zabezpečit zahradní bazén, aby se v něm děti neutopily

11. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Stačí jen malý bazén, chvilka nepozornosti… Záchranné služby vyjíždějí často k tonoucím dětem. Na co si dát pozor a jak zajistit, aby byl váš bazén bezpečný?

Nedávno jsme na stránkách Vitalie věnovali článek smutným statistikám, které ukazují, že roční počty utonulých českých občanů rostou. Bohužel je tak ČR společně s Polskem a Slovenskem nad evropským průměrem.

Co se dozvíte v článku
  1. Nejohroženější skupinou jsou děti
  2. Zahradní bazény znají záchranáři velmi dobře
  3. Jak zabezpečit zahradní bazén
  4. Zabezpečení bazénu
  5. Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídáno
  6. Dítě v kruhu na plavání není v bezpečí
  7. Když už se dítě topí…

Nejohroženější skupinou jsou děti

Snad ještě smutnějším faktem je, že se to týká i dětí. V dětském věku je utonutí dokonce druhou nejčastější příčinou smrti v Česku. Jednou z nejohroženějších skupin jsou ti nejmenší. Důvodů pro to je hned několik. Mají nepatrné povědomí o riziku, často mají nulové nebo jen velmi nedokonalé plavecké návyky a nedostatečnou fyzickou kondici, případně neodhadnou hloubku.

Dalším faktorem, který riziko utonutí zvyšuje, je voda v řece, kde i dospělý často neodhadne sílu proudu. To platí i pro koupání v moři, kde mohou být silné proudy, zejména při odlivu. V těchto případech se může i plavec dostat do panických stavů.  

Zahradní bazény znají záchranáři velmi dobře

Ačkoli nemáme moře, vodu a koupání milujeme, o čemž svědčí i počty bazénů na našich zahradách. Bohužel právě k nim v letních měsících často vyjíždějí záchranáři. Stačí totiž chvilka nepozornosti… V případně tonutí jde pak o vteřiny.

Nejohroženější skupinou jsou děti v předškolním věku, které ještě neumějí plavat. Zdravotnické záchranné služby varují před rizikem, které představují nedostatečně zabezpečené zahradní bazény, ale také jezírka a podobně.

„Společným jmenovatelem podobných neštěstí bývá dětská zvědavost a nezkušenost, chvilková ztráta pozornosti dospělého a nedostatečně zabezpečená vodní plocha či přístup k bazénu. K tragédii v podobě náhodného pádu do vody tak chybí jen krůček. Řadě neštěstí by však mohla zabránit vhodná preventivní opatření,“ říká Jana Poštová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Jak zabezpečit zahradní bazén

Většina dospělých si je vědoma toho, že bazény mohou představovat pro malé děti velké riziko. Málokdo ale ví, že bazén je možné zabezpečit. Voda děti láká, a ne vždy máme možnost je uhlídat.

Nejbezpečnějším způsobem je zabránit dětem ve volném přístup k vodě. Pokud teprve bazén vybíráte, zvažte jeho nadzemní variantu. Do takových malé děti nevylezou.  

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy doporučuje na svých stránkách pro zvýšení bezpečnosti například následující opatření:

Zabezpečení bazénu

  • Překrytí vodní plochy bezpečnostní plachtou či lamelou v době, kdy se bazén nevyužívá. Majitelé by měli vybírat řešení, které unese dospělého člověka. V případě pádu do bazénu a zamotání se do obyčejné plachty se snadno dostane do problémů i zkušený plavec. V podobných situacích představují nebezpečí také solární fólie sloužící k udržení teploty vody. Neunesou ani dítě a v případě pádu do bazénu značně komplikují možnost dostat se z vody.
  • Použití vhodné zábrany kolem bazénů, které jsou umístěné v rovině s terénem. Řešením je například bezpečnostní bazénové oplocení, které lze flexibilně přizpůsobit obvodu vodní plochy.
  • Údržba okolí bazénu, aby nedocházelo k úrazům a pádům na kluzkém povrchu.
  • Použití bazénového alarmu, který zaznamená narušení hladiny způsobené pádem do vody. V takovém případě spustí zařízení akustický signál, který varuje před nebezpečím.

„Velký význam má i včasná výchova dětí zaměřená na kontakt s vodou v přírodě a získání zkušeností, ale i respektu před ní. Na prvním místě ale vždy zůstává ostražitost dospělého, kterou sebelepší ochranné pomůcky nenahradí. Malé děti by se nikdy neměly v okolí bazénu pohybovat bez dozoru,“ dodává Jana Poštová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídáno

Zásada číslo jedna ale zní: Nespouštět děti za žádnou cenu z očí. Důvodem tragédie bývá právě chvilka nepozornosti. „My máme toto heslo: čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídáno,“ říká vodní záchranář Jan Sedláček. Odpovědnost za dítě u vody by měla nést vždy jedna osoba. Je-li vás víc, střídejte se s tím, že je vždy jasné a předem řečené, kdo musí být zrovna ve střehu.

Záchranáři totiž vyjíždějí i k rodinným oslavám, kdy měl každý pocit, že na dítě dává pozor ten druhý.

To platí i o vodní ploše, která není přímo na zahradě. Bohužel jsou i případy, kdy se zvědavé nehlídané dítě vydá třeba k nedalekému potoku, a než si jeho nepřítomnosti někdo všimne, může už být pozdě.

Galerie: Kurzy plavání pro děti

Dítě v kruhu na plavání není v bezpečí

Falešný pocit bezpečí dodávají mnohým rodičům ochranné pomůcky. Typicky nejrůznější nafukovací kruhy, kterými může dítě propadnout, případně se převrátit. Nafukovací matrace nebo jakékoli alternativy nejsou ochranou před tonutím. Na jaké ochranné pomůcky si dát pozor, si můžete přečíst v samostatném článku.

S neplavcem, ať už v kruhu, s křidélky, vestou, nebo doporučovaným plaveckým pásem, který dává dítěti větší stabilitu, by měla být ve vodě vždy jedna dospělá osoba.

Nejste si jisti, jakou ochrannou pomůcku dítěti pořídit? Tématu jsme se věnovali v rozhovoru s Ivou Bílkovou, vedoucí fyzioterapeutkou z pražské Fyziokliniky, které jsme se mj. zeptali na její názor na plavecké pomůcky pro děti a co radí z odborného pohledu i vlastní zkušenosti. Nejde totiž jen o bezpečnost, ale i o návyky správného držení těla s ohledem na psychomotorický vývoj.

Galerie: Plavecké pomůcky pro děti. Křidélka jsou absolutně nevhodná 

Když už se dítě topí…

Pokud dítě do bazénu spadne, je nutná okamžitá reakce. To znamená vytáhnout ho z vody a volat záchrannou službu. Jde o vteřiny. Čím déle je dítě bez kyslíku, tím vyšší je riziko nevratného postižení, nebo dokonce úmrtí.

„Je nutné včas pro dítě skočit, vytáhnout ho co nejrychleji z vody a zajistit jeho základní životní funkce. Pokud by bylo v bezvědomí, je třeba zjistit, zda dýchá, či nikoli,“ popisuje záchranář Sedláček. Je-li dítě bez dechu, je nutné okamžitě začít s umělým dýcháním pěti úvodními vdechy.

Zkuste zachovat v takové situaci klid a postupovat přesně podle pokynů vyškoleného operátora na lince 112. Myslete na to, že čas utíká mnohem pomaleji, než by se mohlo zdát, a sanitka už je v této chvíli na cestě. 

Jako prevence je jednoznačně důležité absolvování kurzu poskytování první pomoci.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).