Hlavní navigace

Řetězec COOP testuje výdejní boxy namísto prodejny

11. 8. 2021

Sdílet

 Autor: COOP
Maloobchodní řetězec COOP rozšiřuje nabídku služeb svým zákazníkům. Již nějakou dobu zkouší online prodej zboží ze svého sortimentu, nyní testuje výdejní boxy s potravinami v malých obcích, kde schází kamenný obchod.

Zkvalitnit a rozšířit služby zákazníkům a zejména zajistit vyšší dostupnost potravin pro spotřebitele v malých obcích je základním cílem projektu e-shop, který v loňském roce spustila největší tuzemská maloobchodní síť prodejen (nejen) potravin COOP. A tím novinky nekončí.

Místo prodejny výdejní box? Zatím v testovacím provozu

Na uvedený projekt navazuje také postupně budovaná struktura výdejních boxů, v nichž si mohou zákazníci vyzvednout již objednané a zaplacené zboží, a také instalace výdejních boxů v lokalitách, v nichž zcela chybí jakákoli vesnická prodejna potravin.

V současnosti je ale v provozu jen jediný takový samostatný box, a to v obci Medlovice na jižní Moravě, přičemž tento box je zavážen z nedaleké prodejny COOP v Němčicích nad Hanou. Na instalaci dalších samostatných výdejních boxů v malých obcích si navíc budou muset jejich obyvatelé ještě nějakou dobu počkat.

„Byli bychom rádi, aby bylo takových výdejních míst víc, a je to i našim cílem, musíme ale v praxi vyzkoušet, jestli se mohou takové boxy uživit,“ podotýká ředitel marketingu a rozvoje skupiny COOP Lukáš Němčík s tím, že pilotní provoz boxu v Medlovicích bude COOP testovat po dobu několika měsíců.

Objednáte – vyzvednete

To výdejních boxů přímo u prodejen COOP je už v současné době víc. „Momentálně máme více než deset takových boxů, některé z nich jsou ale ještě rovněž v testovacím režimu,“ informoval také Lukáš Němčík. Kromě již zmíněných Němčic nad Hanou jde podle něj o výdejní boxy v Sezimově Ústí, Uherském Ostrohu nebo Ústí nad Orlicí. Zájemci o nákup v nich mohou získat aktuální informace na webu e-coop.cz, kde najdou mimo jiné také údaje o prodejní době klasických kamenných prodejen.

Princip nákupu prostřednictvím výdejních boxů je přitom velmi jednoduchý – zákazník si objedná požadované zboží na e-shopu COOP, kde také zboží zaplatí a následně mu přijde kód umožňující výběr zboží z příslušného boxu. Boxy jsou buď chlazené, případně vyhřívané tak, aby v nich objednané zboží vydrželo bez jakékoli újmy. Zboží je zákazníkům v boxech k dispozici k vyzvednutí po dobu 24 hodin.

Galerie: COOP spustil e-shop

Zvyšování podílu regionálních potravin

Online prodej potravin prostřednictvím e-shopu nebo bezkontaktní nákup zboží je mimo jiné reakcí na koronavirovou pandemii, ale i na nákupní a spotřebitelské trendy. COOP se navíc věnuje i osvětě, na svých facebookových stránkách zveřejňuje tipy na jednoduché recepty nebo soutěže o ceny a pro zákazníky prodejen COOP vydává časopis „Rádce“. Spektrum nabídky v e-shopu čítá již tisíce položek včetně drogistického zboží a neustále se rozšiřuje.

COOP ale nerezignoval ani na snahu preferovat lokální nebo regionální potraviny, což je strategie, kterou si síť COOP stanovila od samého počátku svého vzniku. „COOP má po celé ČR celkem pětadvacet distribučních center, a také to je cestou, jak zvyšovat v našich prodejnách podíl regionálních potravin,“ připomíná Lukáš Němčík.

Regionální či lokální potraviny tvoří podle něj na počet prodávaných produktů v síti COOP většinu, ale obvykle zároveň také nižší podíl z celkového obratu, na němž se celkem logicky podílejí zejména velcí potravinářští výrobci.

Budoucnost je nejistá

Další rozvoj výdejních boxů bude podle Němčíka záležet na tom, jak se bude vyvíjet ekonomická situace sítě COOP. Dotace, které plánuje vyčlenit na podporu prodejen v malých obcích ministerstvo průmyslu a obchodu, totiž nebude možné využít, neboť ty jsou určeny především na další „přežití“ stávajících prodejen, ale ne na budování nových prodejních kapacit – a mezi ně výdejní boxy jako nová služba patří.

Tématu se podrobně věnují i kolegové ze serveru Lupa.cz v článku Vesnické prodejny COOP míří do onlinu. Družstevníci instalují i vlastní výdejní boxy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).