Hlavní navigace

6 potravin, které vypadají dietně, ale nezhubnete po nich ani nebudete zdravější

18. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nejspíš už jste také uvažovali o tom, že začnete jíst lépe, abyste byli zdravější nebo štíhlejší, případně obojí. Nestačí však sáhnout po první potravině, na které bude napsáno, že je zdravá, plná vitamínů a podobně. Na co byste si raději měli dát pozor?

Není pravda, že jakmile změníte životní styl, už nikdy si nebudete moc dát nic, co se označuje za takzvaně nezdravé. Nemá smysl si cokoli zakazovat, důležité je  hlídat si množství a celkově jíst vyváženě a používat kvalitní suroviny,říká psycholožka Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB a autorka mnoha knih o hubnutí. 

Paradoxní přitom je, že někteří lidé si na talíři odpírají své oblíbené neřesti, ale nahrazují je jídly, které nejsou o nic lepší, jen mají nezaslouženě lepší pověst. Ve skutečnosti však třeba miska snídaňových cereálií nemusí být o nic lepší, než kdyby člověk posnídal palačinku s nutelou, a salát s těstovinami není dietnější jídlo než česká klasika v podobě knedlíků s omáčkou. 

U kterých potravin bychom měli více přemýšlet? 

1. Ochucené mléčné výrobky

Ochucené mléčné výrobky obsahují spoustu cukru

Autor: Depositphotos

Mléčné výrobky plné cukru a aromat místo skutečného ovoce nejsou prospěšné z hlediska zdraví ani štíhlé postavy. Například ochucený jahodový kefír obsahuje okolo 12 gramů přidaného cukru na 100 ml, přičemž velikost celého balení je 450 ml. Svačinka s tímto obsahem cukru se tak za zdravou rozhodně považovat nedá, má více energie než lehký oběd. 

Zdravější alternativou jsou neslazené bílé kefíry, jogurty nebo neochucená mléka. Podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina, jsou dobrou volbou i rostlinná mléka, jako třeba ovesné mléko, které však musí být složené pouze ze základních potravin, tedy pitné vody, ovsa, slunečnicového oleje a soli. A nesmí obsahovat žádná aditiva.

Ovesné mléko obsahuje necelé 4 gramy cukru na 100 ml. Navíc je přirozeně bez laktózy, takže se hodí pro lidi trpící intolerancí na laktózu i pro vegany. Jeho chuť je neutrální a je ideální volbou na snídani společně s domácí granolou. Zároveň je skvělou alternativou klasického mléka do kávy, tvrdí Martin Kudera. 

Podle jedné švédské studie ovesné mléko dokonce přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

2. Přeslazené snídaňové cereálie

Cereálií, které se dají doporučit, není mnoho

Autor: Depositphotos

Většina snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů a tuku, deklarovaný ovocný podíl bývá zanedbatelný a oříšky jsou nekvalitní, říká hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours. 

Podle ní by spousta lidí byla nejspíše překvapená, kdyby zjistila, že porce jejich oblíbených cereálií obsahuje víc kalorií než dezert z cukrárny, který by si přitom rozhodně nedala. 

Kromě toho, kupované cereálie jsou průmyslově zpracované, což zdraví ani postavě taky neprospívá, stejně jako fakt, že obsahují kromě cukru také překvapivě hodně soli. Chcete-li si dát na snídani něco sladkého a zároveň zdravého, připravte si kaši z obyčejných ovesných vloček a dochuťte je čerstvým ovocem, proteinovým práškem nebo lžičkou oříškového másla, radí Kompánková.

3. Biopotraviny, superpotraviny

Biopotraviny se tak jmenují kvůli původu, nikoli kvůli tomu, že by se po nich automaticky hublo

Autor: Depositphotos

Na biopotravinách není samozřejmě nic špatného, ale rozhodně neplatí, že bio rovná se dietní, a dokonce ani, že bio rovná se zdravý. Protože bio může být nejen zelenina, ale také třeba vynikající, leč tučný sýr nebo kus špeku z farmy, která splnila nároky na podmínky výroby, a proto může svůj výrobek prodávat s kýženým přídomkem „bio“. Když si jich kousek dáte, neublíží vám, budou mít nejspíš lepší parametry než výrobek nebio, ale rozhodně to neznamená, že jídla s přídomkem bio můžete jíst bez ohledu na množství. 

Podobné je to se superpotravinami, jejichž seznam čas od času proběhne médii. Obvykle se v něm vyskytuje losos, borůvky, brokolice, nějaké ty oříšky, případně avokádo a podobně. Jak říká například dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím, většina z těchto jídel je skutečně zdravá a obsahuje cenné živiny, ale sama o sobě nikoho nespasí. Nemůžete si myslet, že když si čas od času dáte nějakou superpotravinu, budete zdravější nebo štíhlejší. Smysl má jíst trvale kvalitní potraviny. 

4. Špatné zdroje bílkovin

Prosciuotto crudo

Uzeniny obsahují bílkoviny, ale ideální zdroj to není

Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Dneska už zřejmě všichni víme, že abychom hubli nebo si udrželi postavu podle svých představ, musíme jíst dostatek bílkovin. Jenže někdy si špatně vykládáme, jaké. 

Víme například, že bílkoviny jsou v mase, a proto si dopřáváme i uzeniny, protože v nich jsou přece také. Ano, ale často zdaleka ne tolik, na rozdíl například od množství tuku. Když chceme kvalitní bílkoviny živočišného původu, je ideální libové, případně hovězí maso, ryby, vejce. Pozor na mléčné výrobky, tam si vybírejte – dobrou volbou je tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, méně už sýry, vzhledem k obsahu tuku. Opatrní buďte u výrobků zdůrazňujících vyšší obsah bílkovin, typicky jsou to různé pudinky nebo ochucená mléka, přídavek bílkovin nebývá ohromující, ale někdy například nechybí cukr. 

Mimochodem, věděli jste, že například ochucený skyr má méně bílkovin než neochucený? Psali jsme to zde. 

5. Oříšky v čokoládě, sušené ovoce

Oříšky v čokoládové polevě jsou ve své podstatě jen kombinací cukru a levných tuků

Autor: Depositphotos

Oříšky v čokoládě nebo jogurtové polevě sice chutnají dobře, ale mezi zdraví prospěšné potraviny je zařadit nelze. Oříšky v čokoládové polevě jsou ve své podstatě jen kombinací cukru a levných tuků. Pokud balíček takovéto pochoutky spořádáte na posezení, pak se kalorie v nich obsažené nejspíš vyrovnají průměrnému obědu, avšak s tím rozdílem, že do těla nedostanete potřebné živiny ani jiné zdraví prospěšné látky, varuje trenérka Tereza Kompánková. Se sušeným ovocem v různých polevách je to stejné. 

Podstatně lepší a zdravější alternativou jsou oříšky v jejich přirozené podobě, dobrou volbou jsou i kvalitní oříšková másla nebo třeba sezamová pasta, která je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Vždy si však pohlídejte množství. Zdravé neznamená dietní. 

6. Müsli tyčinky

Jakou vybrat? Nejlépe naturální ovesnou müsli tyčinku oslazenou ovocem či doplněnou o oříšky

Autor: Depositphotos.com

Mnozí výrobci tvrdí, že müsli tyčinky zaženou hlad, dodají energii a jsou ideální na hubnutí. Ve skutečnosti je na tom však většina běžně dostupných müsli tyčinek podobně jako slazené cereálie. Mají vysokou energetickou hodnotu, zejména ty s čokoládovou nebo jogurtovou polevou, a to znamená, že pokud chcete zhubnout, měli byste se jim obloukem vyhnout. Pokud si však na müsli tyčince rádi pochutnáte, nemusíte se jí úplně vzdávat. Správně zvolená tyčinka poslouží jako dobrý zdroj energie při fyzické aktivitě – výšlap na hory, projížďka na kole, sjezdové lyžování, běžky. Jakou vybrat? Nejlépe naturální ovesnou müsli tyčinku oslazenou ovocem či doplněnou o oříšky. Pozor si dejte na přidaný cukr, náhradní sladidla a celkovou gramáž.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).