Hlavní navigace

5 novinek o e-cigaretách, které si vzájemně odporují

19. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Fungují e-cigarety jako nástroj odvykání kouření, konzumují je nekuřáci, nebo je vyhledávají hlavně klasičtí kuřáci coby zpestření? Nejnovější výzkumy a statistiky mnohé naznačují a na mnohém se neshodnou.

Průvodcem nám opět bude databáze tiskových zpráv (především) amerických vědeckých institucí ScienceDaily.com. Co se vyzkoumalo zhruba za rok a půl, kdy jsme na serveru Vitalia.cz přinesli na toto téma podobný přehled?

K tématu: Názory na elektronické cigarety se nesbližují

1. Lidé hledají informace o e-cigaretách. Ne o jejich rizicích

John W. Ayers ze San Diego State University a Rebecca S. Williamsová z University of North Carolina prozkoumali, jak se na internetu vyhledávají související slova. Podle dat z Google Trends množství lidí vyhledávajících si informace o elektronických cigaretách prudce stoupá od roku 2009. Nejčastěji se v této souvislosti (v anglicky mluvících zemích) používají slova vape/vaping. Autoři studie mravokárně zvedají prst, že lidé, kteří si takto vyhledávají, jsou zřejmě především zájemci o elektronické cigarety a jejich spokojení konzumenti, jen málokdo v této souvislosti pátrá po informacích o zdravotních rizicích nebo o tom, jak s kouřením přestat. Zdravotní rizika představovala pouhé jedno procento dotazů na e-cigarety a tento podíl stále klesá, naopak je zájem nakupovat nebo porovnávat jednotlivé značky a produkty.

Podle článku publikovaného v časopisu American Journal of Preventive Medicine elektronické cigarety z hlediska zájmu výrazně vedou nad jinými alternativami klasického kouření, tj. snusem nebo nikotinovými žvýkačkami a náplastmi.

Velký přehled na serveru 120na80.cz: Žvýkačky, spreje, náplasti a další možnosti pro začínající nekuřáky 

Mimochodem, letmý pohled na Google Trends pro termíny v češtině („elektronické cigarety“, „elektronická cigareta“ apod.) ukazuje dost odlišnou situaci, když maximální zájem byl dosažen v letech 2012–2013 a poté klesal; v některých případech došlo k většímu nárůstu opět loni, úrovně z roku 2013 však dosaženo už nebylo. Každopádně, kdo si s tím chce hrát do větší hloubky, má možnost zde www.google.cz/trends.

Zdroj: www.sciencedaily.com: Internet searches reflect vaping's surge

2. Elektronické cigarety pomáhají omezit kouření

Výzkum na belgické KU Leuven ukázal, že elektronické cigarety pomáhají přestat kouřit ty klasické, nebo jejich užívání alespoň omezit. Vědci po osm měsíců sledovali čtyřicet osm dobrovolníků, kuřáků, kteří neměli v úmyslu přestat. V prvních dvou měsících dostala část dobrovolníků povoleno kouřit elektronické cigarety, druzí se zavázali jen ke konzumaci těch klasických. Následujících šest měsíců (kdy všichni směli kouřit cokoliv) vyplňovaly obě skupiny o konzumaci podrobné záznamy do webové aplikace.

Závěr zní, že kdo na začátku kouřil elektronické cigarety, v následujícím období konzumoval méně těch klasických; někteří dokonce s kouřením těch klasických i zcela přestali. V době studie byly elektronické cigarety s nikotinem v Belgii zakázány, autoři výzkumu doporučili přijmout pravidla ostatních zemí a povolit je.

Zdroj: www.sciencedaily.com: E-cigarettes significantly reduce tobacco cravings, study suggests

3. Reklama na e-kouření vzbuzuje chuť na klasické cigarety

Naopak výzkumníci z University of Annenberg School Pennsylvania publikovali v časopisu Health Communication text o tom, že reklama na elektronické cigarety zvyšuje u kuřáků chuť i na ty klasické; od toho se má odvíjet i regulace této reklamy. Hlavní vliv zde hrají prý vizuální symboly, např. člověk vydechující kouř; samotná textová informace o elektronické cigaretě zdaleka takové nutkání zapálit si nevyvolává.

Každopádně s tím, jak elektronické cigarety stále více nabízejí tradiční tabákové firmy, rostou také prostředky, které dodavatelé e-cigaret mohou vynaložit na jejich propagaci. Autoři studie jako závěr tvrdí, že regulovat reklamu je třeba nejen s ohledem na zdravotní (ne)závadnost samotných elektronických cigaret. I když podle stejné logiky by se mohla požadovat regulace reklamy na kávu, protože někdo má šálek kafe spojený s cigaretou, a tak na ni dostane větší chuť.

Zdroj: www.sciencedaily.com: E-cigarette advertising makes one crave … tobacco?

4. E-cigarety s nikotinem nejsou nezávadné

Norský ústav veřejného zdraví (Norwegian Institute of Public Health) tvrdí, že elektronické cigarety nejsou tak docela nezávadné, a to jak pro samotné kuřáky, tak ani pro jejich okolí. Výzkum se vztahuje pouze k e-cigaretám s nikotinem. Tato studie ovšem striktně pokládá nikotin za jed, a to přes jeho mnohé pozitivní účinky (viz např. Obrat: Budeme se léčit nikotinem).

Pak samozřejmě vychází, že lidé se tráví nikotinem a tráví jím i své okolí. Dokonce prý tímto způsobem mohou i u okolí vyvolat vznik závislosti (!) a je třeba zabránit především tomu, aby se e-cigarety staly něčím akceptovaným, nebo snad dokonce trendem mezi mládeží. (Zde se přímo vnucuje nějaký jedovatý, byť hodně paušalizující komentář ve smyslu: co také čekat od státní instituce v zemi, kde je napůl prohibice a za pár pohlavků se zabavují děti.)

Zdroj: www.sciencedaily.com: E-cigarette use is not risk-free

5. Mládež zkouší e-cigarety víc než klasické

Speciálně elektronickými cigaretami mezi mládeží se zabývá studie publikovaná v BMJ (British Medial Journal) Open, když data pocházejí ze sto padesáti welšských škol. Uvádí se zde, že e-cigaretu zkusí kdekdo – i ten, kdo nikdy nekouřil ty klasické.

Například z dětí ve věku deset až jedenáct let uvádělo šest procent, že zkusily e-cigaretu, klasickou pouze dvě procenta. Jenže málokdo se ale stane pravidelným kuřákem elektronických cigaret (pravidelnost je zde definována už jako alespoň jednou měsíčně, tedy docela přísně) jako takových, v takovém případě většinou konzumuje i ty klasické: ve věku jedenáct až šestnáct vyšlo, že pravidelně užívá elektronické cigarety asi jedno a půl procenta školáků, pouze 0,3 % ovšem „jede“ jen v elektronických.

Obecně elektronické cigarety pravidelně konzumují stokrát častěji klasičtí kuřáci a padesátkrát častěji ti, kdo kouří marihuanu. Závěr předběžně zní: dostupnost elektronických cigaret nedělá z mladých lidí kuřáky klasické, není ale pravda ani to, že by se nějak výrazněji uplatňovaly při odvykání. Nejčastěji se oboje uplatňuje vedle sebe.

Zdroj: www.sciencedaily.com: Many teens try e-cigs, but few become regular users

Mimochodem, co se týče aktuálně projednávaného zákona o zákazu kouření v restauracích; ministr zdravotnictví připustil, že elektronické cigarety by ze zákona mohly vypadnout. Ale jak to nakonec dopadne, těžko říct.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).