Hlavní navigace

Lékaři se bouří: Zakažte konečně kouření v restauracích

7. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Pixabay.com, podle licence: Public domain
Dost možná se už zítra rozhodne, jestli si cigaretu kuřáci v restauraci příště znovu zapálí nebo ne. Přečtěte si rozhořčený dopis lékařů, který poslali poslancům.

Představitelé České lékařské komory, České lékárnické komory, Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku a České aliance proti chronickým respiračním onemocněním dnes v otevřeném dopise vyzvali poslance, aby přijali zákon, který zajistí nekuřácké vnitřní veřejné prostory a ochrání tak veřejnost i zaměstnance před škodlivými účinky pasivního kouření. Vládní návrh zákona, který měl původně platit již od ledna příštího roku, se dlouho nedařilo dostat na přední místo programu jednání Sněmovny. Zítra, tedy 8. prosince je zařazen na první místo programu.

Buďme civilizovaní

Po několikaletém odkládání se návrh zákona dostal do Sněmovny a lékaři naléhají, aby jej poslanci přijali a zařadili Českou republiku mezi civilizované země. „Nekuřácké vnitřní, někde i vnější veřejné prostory patří ke znakům vyspělosti státu. Česká republika je jednou z mála civilizovaných zemí, kde komplexní ochrana před vystavením tabákovému kouři ještě neexistuje,“ píší v dopise Prof. Vítězslav Kolek, doc. Králíková Eva, PharmDr. Lubomír Chudoba a lékař Milan Kubek.

I zástupkyně Světové zdravotnické organizace Kristina Mauer-Stander je pro: „Návrh protikuřáckého zákona, kterým se teď zabývá poslanecká sněmovna, je nesmírně vítanou aktivitou ČR i v rámci mezinárodního kontextu. Ministerstvu zdravotnictví nabízíme expertní pomoc při jeho obhajobě během dalšího legislativního procesu.“

Lékaři dále upozorňují na podíl tabákové lobby na zdržení přijetí zákona. Píší, že po zavedení nekuřáckých vnitřních veřejných prostor se sníží prodej cigaret, což je jistě důvod lobování výrobců cigaret proti takovému zákonu. Ale stejně jako jinde, i v naší populaci prý převažují nekuřáci, a tak se příjmy pohostinského průmyslu nesníží.

Otevřený dopis předsedům parlamentních stran, poslancům a poslankyním PSP ČR

                                                                    V Praze, dne 7. 12. 2015

Vážení předsedové parlamentních stran,
vážené poslankyně, vážení poslanci,

obracíme se na Vás s žádostí o přijetí zákona, který by zajistil nekuřácké vnitřní veřejné prostory bez výjimky a ochránil tak veřejnost i zaměstnance před škodlivými účinky pasivního kouření.

Nekuřácké vnitřní, někde i vnější veřejné prostory patří ke znakům vyspělosti státu. Česká republika je jednou z mála civilizovaných zemí, kde komplexní ochrana před vystavením tabákovému kouři ještě neexistuje.

Absence ochrany před tabákovým kouřem vystavuje toxickým látkám desetitisíce zaměstnanců v pohostinství a miliony hostů včetně dětí, které v doprovodu rodičů nemají na výběr. Pasivní kouření způsobuje v České republice nejméně stovky úmrtí ročně, značně zvyšuje riziko nejen infarktu a rakoviny plic, ale také dlouhé řady dalších onemocnění.

Po zavedení nekuřáckých vnitřních veřejných prostor sníží se prodej cigaret (někteří přestanou kouřit, většina kuřáků omezí počet cigaret a méně mladých kouřit začne) – to je jistě důvod lobování výrobců cigaret proti takovému zákonu. Ale stejně jako jinde, i v naší populaci převažují nekuřáci a tak se příjmy pohostinského průmyslu nesníží: ve většině zemí se naopak po přijetí takového zákona zvýšily. Obecně nejsou tabákové výrobky pro státní příjem přínosem – viz ekonomické analýzy Univerzity Illinois – stát na jejich přítomnost na trhu naopak doplácí.

Žádáme, aby se Česká republika připojila k většině evropských i dalších civilizovaných zemí, kde jsou nekuřácké veřejné prostory samozřejmostí. Navíc po nás tuto základní ochranu před tabákovým kouřem požaduje Nařízení EU o tabákových výrobcích 2014/40/EU a Rámcová úmluva o kontrole tabáku Světové zdravotnické organizace.

Děkujeme za Vaše kroky

MUDr. Milan Kubek – prezident České lékařské komory

PharmDr. Lubomír Chudoba – prezident České lékárnické komory

doc. MUDr. Králíková Eva, CSc. – předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku

Prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc. – Česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).