největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
2 851
–
2 880
/
4 989
První strana
Předchozí strana
90
94
95
96
97
98
100
Následující strana
Poslední strana
Zkazí se hokkaido bez stopky?
Traduje se, že dýně bez stopky se rychle kazí, protože v místě ulomení vznikne otevřená rána, kterou do dýně snáze pronikají bakterie. Co je na tom pravdy?
Kateřina Čepelíková
4. 10. 2016
Když jste na dietě: Jaké potraviny upřednostňovat a kterým se vyhnout?
Rozhodli jste se zamávat na rozloučenou kilogramům navíc, které obsadily váš pas, břicho, stehna? Máte ale pocit, že nevíte jistě, po kterých potravinách v období redukční diety máte sáhnout, i když se na první pohled jeví jako ty vhodné? Uděláme vám konečně jasno.
Lenka Zelnitiusová
4. 10. 2016
Proč výživoví poradci doporučují ořechy
Pokud „mlsáte“ ořechy, děláte podle odborníků dobře. Ovšem za dodržení několika podmínek. Výživový poradce uvádí výhody konzumace ořechů a vysvětlí, co je „pistáciový princip“ i proč pistácie pomáhají v boji proti nezastavitelné chuti k jídlu.
Ivan Mach
3. 10. 2016
Intolerance na laktózu se často plete s alergií na mléčnou bílkovinu
V posledních letech se v populaci stále častěji vyskytuje intolerance na laktózu, ale lidé ji mnohdy zaměňují s alergií. Laktóza je mléčný cukr vyskytující se především v mléku a mléčných výrobcích.
Redakce
3. 10. 2016
Které sacharidy vadí dětem
Že přemíra sladkostí je chyba, to víme asi všichni. Méně už se orientujeme v tom, jaký je rozdíl mezi druhy sacharidů a jak poznáme, co která potravina obsahuje. Běžná potrava dětí a mládeže je přitom často cestou do pekel.
Petr Havel
3. 10. 2016
Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem
Test
Ovocné knedlíky jsou typické pro sladkou českou kuchyni. Jejich milovníci si je rádi dopřejí plněné čerstvým ovocem. Jak jsou na tom s kvalitou polotovary? Časopis dTest sledoval úroveň prodávaných ovocných knedlíků.
Redakce
2. 10. 2016
Opuncie je plod kaktusu. Pozor na trny
Exotické ovoce opuncie má blahodárné účinky na zdraví, ale musíte vědět, jak se jí a připravuje. Nejprve ji očistíme a pomocí triku oloupeme.
Redakce
1. 10. 2016
Jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy?
Používáme oba výrazy pro stejnou pochutinu, ale ve skutečnosti chipsy nejsou brambůrky a brambůrky nejsou chipsy. Sám výrobce vysvětlí ty nejzásadnější rozdíly.
Redakce
30. 9. 2016
5 kroků ke zdravému srdci
Mít zdravé srdce není jen tak, zvláště pokud už nám není „náct“. Susan Bowermanová poradí, jak a jaká jídla lze snadno zařadit do jídelníčku. A vysvětlí, čím jsou pro srdce přínosná.
Susan Bowermanová
30. 9. 2016
Výrobci začnou snižovat v potravinách obsah cukru, soli nebo tuku
Komentář
Do roku 2020 by se v některých potravinách vyráběných na území ČR mohly snížit obsahy soli, cukru nebo některých druhů mastných kyselin, tedy tuku. Jedná o tom například Nestlé, Unilever či Coca-Cola.
Petr Havel
29. 9. 2016
Ošklivá zelenina s 10% slevou? Není to málo?
Je stejně dobrá jako její sousedka z pole, jen má o nožičku navíc. Přesto byla ještě nedávno zralá tak akorát k zaorání, dnes už je z ní zboží prodejné. Ale je sleva deset procent to, co vás ke koupi přiměje?
Kateřina Čepelíková
27. 9. 2016
Nová soutěž na podporu kvalitních potravin
Aktualita
SZIF spouští velkou spotřebitelskou soutěž. Má podpořit potraviny oceněné značkami kvality.
Redakce
26. 9. 2016
Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví
S pálením žáhy se setkává většina západní populace. Na vině bývá nevhodné stravování či léky, časté je v těhotenství, ale může značit i vážnou nemoc. Jak se mu vyhnout a čím jej léčit?
Helena Singerová
26. 9. 2016
Inspekce našla v SAPĚ další nelegální sklad masa
Aktualita
Inspekce byla letos v SAPĚ už osmkrát. Tentokrát našla nelegální sklad a v něm třicet pět tun hluboce zmrazeného drůbežího masa a produktů rybolovu. Uvádění takového masa na trh inspekce zakázala.
Redakce
23. 9. 2016
Jsem typický omáčkový Čech, říká autorka již třetí Kuchařky ze Svatojánu
Rozhovor
Kuchařka ze Svatojánu je znovu na scéně, vydává svou třetí kuchařku, v níž nás naučí používat nové druhy koření i surovin. Bez masa i mléčných výrobků, přesto chutně a rychle, tak vaří Eva Francová.
Kateřina Čepelíková
23. 9. 2016
5 důvodů, proč jet na výlov rybníka
Výlov rybníka je zážitek, navíc tu koupíte čerstvé ryby, a to za výhodné ceny. Na některých místech taky ochutnáte ryby tak, jak jste je ještě nikdy v životě neochutnali.
Petr Havel
23. 9. 2016
Zajímá vás kvalita potravin? Odborníci vám řeknou, co jste nevěděli
Pozvánka
Státní veterinární ústav Praha nově pořádá odborné semináře pro odbornou i laickou veřejnost.
Redakce
22. 9. 2016
dTest odhalil ten nejlepší kečup
Test
Spotřebitelský časopis dTest podrobil zkoušce kvality dvacet tři vzorků kečupů, které se pohybují na českém trhu. Který z nich je ten nejlepší a zaslouží si být ve vaší spíži?
Redakce
22. 9. 2016
Skladování úrody: mrkev patří do písku a švestky do mouky
Ať už se vám letos urodilo na vlastní zahrádce hodně ovoce, nebo jste na trzích nakoupili mnoho kil skvělých švestek či mrkve, poradíme vám, jak úrodu skladovat, aby dlouho ve skvělé kondici vydržela.
Redakce
22. 9. 2016
Když všichni seli řepku, on vsadil na dýně. A dobře udělal
Dýněmi z Polabí zásobuje prakticky všechny řetězce u nás. Rudolf Starý krom dýní umí i patizony, melouny a skvělou červenou řepu.
Kateřina Čepelíková
22. 9. 2016
Porcovna masa silně páchla. Hnily tu kuřecí kosti a kůže
Aktualita
Státní veterinární správa při kontrole porcovny v Plzeňském kraji odhalila desítky kilogramů hnijících kuřecích kostí a kůží.
Redakce
21. 9. 2016
Oves a ovesné vločky: energie, která dlouho vydrží
Zájem o ovesné produkty prudce narostl. Není divu. Oves dodává lidskému organismu fyzickou, ale i duševní sílu. Navíc sice obsahuje jako jiné obiloviny lepek, avšak v jiné formě, což umožňuje konzumovat výrobky z ovsa i většině celiaků.
Petr Havel
21. 9. 2016
Kterou dýni musíte vařit a která se jí za syrova?
Má oříškovou chuť a jako jedna z mála, dost možná jako jediná z dýní, se může jíst syrová, a to i se slupkou, znáte ji? Seznamte se s dýní žaludovou i dýněmi mexickou, muškátovou, špagetovou, Hokaido či dýní máslovou.
Redakce
20. 9. 2016
Bílkoviny v jídelníčku: jíme ty nekvalitní
Proteiny potřebujeme, jsou nezbytné pro zdravý organismus. Problém je, že si ze zdrojů bílkovin nevybíráme ty kvalitní.
Veronika Řeháková
20. 9. 2016
Lékořice obsahuje látku padesátkrát sladší než cukr
Kořenu lékořice se přezdívá sladké dřevo a patří k nejznámějším přírodním drogám. Je hojně užívaný jak v lidovém léčitelství, tak v klasické medicíně. Často se využívá jeho schopnost rozpouštět hleny. Lékořice se však nesmí nadužívat a není vhodná v těhotenství.
Simona Procházková
20. 9. 2016
Test dětských svačinek: většina výrobků skončila ve skupině Raději ne!
Test
Odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju na základě analýz z akreditované laboratoře ohodnotili dvacet výrobků, které cílí na děti. Účelem testu bylo zjistit, zda jsou pro děti vůbec vhodné a co dobrého jim z výživového hlediska přinesou.
Redakce
19. 9. 2016
Cascara Fizz: vaří limonádu ze „slupek“ od kávy
Miluje kávu. Díky ní našel zalíbení i v málo známém kávovém ovoci – cascaře. Lidé ji neprávem považují za obyčejný odpad či slupky vhodné do odpadu. Jiří Sládek z ní vyrábí originální nápoje.
Kateřina Čepelíková
19. 9. 2016
5 chyb, které děláme při skladování potravin
Je to mražené, tomu se nemůže nic stát. Müsli máme doma v sáčku, vždyť jsme ho tak koupili. To maso dej do lednice, třeba na talíř. Co děláme často a přitom je to špatně?
Redakce
16. 9. 2016
Tyto restaurace nezvládaly letní teploty a hygienu
Galerie
V létě je více než jindy důležité zajistit bezpečnost potravin a pokrmů, skladovat a připravovat je v podmínkách, kdy se nezkazí. Některým provozovnám se to příliš nedaří.
Redakce
16. 9. 2016
Zdravější stravování ve školách není dražší
Komentář
Skutečně zdravé obědy ve školních jídelnách nestojí víc než ty podle zastaralého spotřebního koše. Ukazují to zkušenosti projektu Skutečně zdravá škola. Větší nároky jsou ale na kuchařky a suroviny.
Petr Havel
16. 9. 2016
2 851
–
2 880
/
4 989
První strana
Předchozí strana
90
94
95
96
97
98
100
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Zahoďte všechny cigarety. Nezkoušejte jen snížit počet
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji