největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
2 551
–
2 580
/
5 042
První strana
Předchozí strana
80
84
85
86
87
88
90
Následující strana
Poslední strana
Poznáte koření „před a po“?
Jak vypadá koření předtím, než se dostane do sáčků nabízených v regálech supermarketů? Někdy jsou to listy, jindy kořeny, květy nebo plody rostlin.
Helena Singerová
5. 7. 2017
Správné španělské tapas musí splňovat dvě důležité podmínky
Tapas je vždy určené ke sdílení s ostatními spolustolovníky a musí se dát jíst rukama, aby se mohlo snadno uzobávat po celý večer.
Jana Kuklová
4. 7. 2017
Výroba domácího kečupu: rajčata nikdy nemixujte
Nekonzumujte letos rajčata jen tak v salátu nebo ke chlebu, jestli očekáváte hojnou úrodu, šup s nimi do kečupu. Ale nemixujte je a nepřehánějte to s kořením. Poradíme proč.
Redakce
3. 7. 2017
Ministr Jurečka: Značení českých potravin se hodně pročistilo
Rozhovor
Výrobků označených symboly ČR byly ještě loni plné regály. I když pocházely třeba z Polska. S novými pravidly jich výrazně ubylo. Označení Česká potravina má přesná pravidla a výrobci i řetězce se podle ministra bojí sankcí za jejich porušení.
Lenka Krbcová
3. 7. 2017
Dá se mozzarella vyrobit doma?
Mozzarella, ta bílá koule z nezrajícího sýru, že by se dala vyrobit doma? Co by ne, stačí být šikovný, mít doma čerstvé mléko, kyselinu citronovou a syřidlo. Výroba mozzarelly trvá jen hodinu, zkusíte ji?
Kateřina Čepelíková
29. 6. 2017
Test ukázal nejlepší a nejhorší balkánské sýry
Test
Spotřebitelský časopis dTest zanalyzoval patnáct sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou.
Redakce
28. 6. 2017
Žabí stehýnka se u nás konzumovala už v pravěku
Na světě se sní více než tři miliardy žab ročně. Přestože za typické „žabožrouty“ máme Francouze, hojně se konzumují v Asii a Indonésii. Odtud se také žáby vyvážejí do celého světa – včetně České republiky.
Petr Havel
28. 6. 2017
Bakterie se množí i při grilování
Hygienici upozorňují, že by lidé měli myslet na dodržování základních hygienických pravidel už při samotném ukládání a zpracování masa, které si připravují na grilování.
Redakce
26. 6. 2017
Nedokonalá zelenina: místo na kompost míří k zákazníkům
Malé, křivé, nehezké. Takové plody donedávna do obchodů nesměly. Obchodní řetězce postupně mění přístup a prodej „dokonale nedokonalé“ zeleniny a ovoce začínají podporovat.
Redakce
23. 6. 2017
Druhy melounů: jak se liší vodní a cukrový a který se hodí na gril
Klasikou mezi melouny je vodní meloun – červená dužina, zelená slupka, černá jadérka. I když bývá nejlevnější, Češi začínají ochutnávat i další druhy melounů, žlutý, cukrový, bezpeckový, baby, Galia, Cantaloupe, Piel de sapo…
Redakce
22. 6. 2017
Čeština a názvy jídla: Má český jedlík nejradši knedlík?
„Omáčka je nějaký hnus, v němž se cosi máčí…“ Autor knížky o češtině nemá v oblibě slovo omáčka, ale ani moučník. Co má společného jedlík s knedlíkem a rohlíkem a proč nejsme hrdí na výraz buchta?
Pavel Houser
22. 6. 2017
Taky děláte bramborovou kaši špatně?
Připravit dobrou bramborovou kaši je velký kumšt. Rozhodně nestačí jen oloupat brambory, uvařit je a rozmixovat v mixéru či metličkami. Kaši jemnou jako samet jsme připravovali s Ivanem Vodochodským. Dvoufázově a bez mixéru.
Kateřina Čepelíková
21. 6. 2017
Opalovací krémy mohou poškozovat DNA
Léčba cukrovky pomocí laseru bez chirurgického zákroku. Šance na nová, účinnější antibiotika. Objev genotoxických látek obsažených v některých opalovacích krémech i další kosmetice. Přinášíme přehled novinek tuzemských akademických institucí.
Pavel Houser
21. 6. 2017
Prague Ice Cream Festival: Metráky zmrzliny na jednom místě. Už v neděli
Rozhovor
Milujete zmrzlinu? Klasickou, veganskou, raw, wafle v perníku, rolovanou zmrzlinu? Na jakou si vzpomenete, takovou budete v neděli mít. Na Prague Ice Cream Festivalu.
Kateřina Čepelíková
20. 6. 2017
Co je dobrého na tom, že máslo zdražilo
Komentář
Kostka másla za pětačtyřicet korun. Máslo meziročně podražilo téměř o deset korun. Proč k tomu došlo, jak to bude dál a o čem zdražení másla vypovídá?
Petr Havel
20. 6. 2017
Olivové oleje Lozano Červenka vyrábí česko-španělská rodina
Už hezkou řádku let vlastní olivové stromy v Andalusii. Nejdříve je jen pronajímali, ale dnes z těch nejkvalitnějších oliv dvou odrůd sami vyrábějí extra panenské olivové oleje. Vaří s nimi i čeští špičkoví kuchaři.
Kateřina Čepelíková
19. 6. 2017
Proč se v Česku prodává cibule až z Nového Zélandu?
Zásoby české cibule jsou ve skladech maximálně do června. Skladů ani české cibule není dost, většinou ji proto musíme dovážet z Holandska, Polska, Německa a Rakouska. Výjimkou ale není ani Nový Zéland. Proč taková dálka?
Kateřina Čepelíková
16. 6. 2017
Skyr: je to jogurt, není to jogurt?
Na českém trhu se objevil teprve loni, ale už teď si získal řadu příznivců zejména mezi sportovci, seniory a malými dětmi. V čem tkví unikátnost skyru a jak se vůbec liší od jogurtu?
Kateřina Čepelíková
15. 6. 2017
Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?
Do českých obchodů se pomalu dostávají české třešně a za chvilku si pochutnáme i na českých višních. Proč takovým plodům máme dát přednost před těmi, které k nám putují například ze Španělska?
Redakce
14. 6. 2017
Ochucené minerálky jsou méně sladké
Příliš sladké, nebo moc slané, takové jsou dnešní potraviny a nápoje. To se má změnit. V ochucených minerálkách již obsah cukru klesá, od roku 2012 skoro o deset procent.
Petr Havel
14. 6. 2017
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku
Řetězec katastrofálních pochybení jedné z prodávajích na loňském Apetit pikniku vedl k nákaze více než stovky lidí salmonelou. Zjistili jsme, co se přesně stalo a proč. Jak podobné události hodlá pořadatel letos předejít?
Kateřina Čepelíková
12. 6. 2017
Co jsou smoothie misky a co do nich použít
Už jste slyšeli o novém trendu v přípravě smoothie? Dáte je do misky a promícháte s ovesnými vločkami, se semínky, zeleninou, čerstvým či sušeným ovocem nebo s čokoládou. Vaše oblíbené smoothie se změní ve skvělé jídlo, výživné a velmi zdravé.
Redakce
11. 6. 2017
Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici
Španělské studené polévky jsou jednoduché na přípravu a náročné na kvalitní suroviny. Vyzkoušejte gazpacho či salmorejo.
Petr Havel
9. 6. 2017
Nejlepší mlékárenský výrobek roku 2017 je…
Aktualita
Jaký mlékárenský výrobek je ten nejlepší z nejlepších? Vítěze v osmi kategoriích hledala již po patnácté odborná komise. Souhlasíte s jejich stupni vítězů?
Redakce
8. 6. 2017
Kamil Mucha v Cattani vaří nejlepší těstoviny v Brně
Rozhovor
„Nejsem žádný pasta nazi,“ říká majitel dvou oblíbených pasta barů. Kamil Mucha si otevřením vlastního podniku splnil dávný sen, i když původně to měla být samoobslužná restaurace. Dodnes ale platí, že jídla s čerstvými těstovinami si může každý host nakombinovat dle vlastní chuti.
Jana Kuklová
8. 6. 2017
Vědci našli „gen pro anorexii“
Někteří lidé s poruchou příjmu potravy mohou vypadat zdravě a být přitom velmi nemocní, varuje profesorka Papežová. Rodiny často nevyhledají pomoc kvůli tomu, že se stydí a mají pocit viny.
Lenka Krbcová
8. 6. 2017
Ušlechtilá plíseň nevadí, nakládaný hermelín vydrží i měsíce
Proč je plíseň na hermelínu zdravá na rozdíl třeba od plísně na chlebu? Z jakého důvodu výrobci nebalí hermelín na grilování rovnou do obalu, ve kterém by se dal grilovat? A jak dlouho vydrží naložený hermelín?
Petr Havel
7. 6. 2017
Na farmářských trzích byl opakovaně falšovaný med
Aktualita
Státní veterinární správa odhalila krátce po sobě případy prodeje falšovaného medu na farmářských trzích.
Redakce
6. 6. 2017
Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost
Nedostali jste na svatbě výslužku? Těšili jste se na svatební koláčky a moc jich nebylo? Není to nic neobvyklého, trendy se mění i ve sladkostech, které se podávají na svatbě. Dnes letí sweet bar a jako výslužka domácí sušenky.
Kateřina Čepelíková
6. 6. 2017
Řecký jogurt, nebo jogurt řeckého typu? Není to totéž
Oba mají modrobílý obal, oba chutnají podobně, ale každý se vyrábí jinak a z výrazně odlišného množství mléka. Který je „přírodnější“ a čím se liší od běžných jogurtů, kromě vyšší ceny?
Kateřina Čepelíková
5. 6. 2017
2 551
–
2 580
/
5 042
První strana
Předchozí strana
80
84
85
86
87
88
90
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji