Hlavní navigace

Zákulisí restaurací: tyhle radši zavřít, než otráví zákazníky

21. 10. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI / Potraviny na pranýři
Bez jedné sto třicet. Tolik provozoven již mělo letos tak vážné problémy s bezpečností a hygienou, že je inspektoři museli uzavřít.

Zákulisí některých restaurací je skutečně tristní. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyhodnotila výsledky kontrol za uplynulé tři kvartály roku 2017. Výsledky nepotěší. Ukazují, že situace v oblasti dodržování požadavků potravinového práva u některých provozovatelů zůstává na značně neuspokojivé úrovni.

„Od 1. 1. do 30. 9. 2017 inspektoři SZPI z důvodů závažného porušení hygienických předpisů museli uzavřít celkem 129 provozoven. Z toho se jednalo o 5 velkoobchodních provozů, 15 výrobních provozů, 64 maloobchodních prodejen, 44 provozoven společného stravování a 1 internetový obchod,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

Podrobnosti o všech uzavřených provozovnách najdete na serveru SZPI Potraviny na pranýři v sekci Provozovny.

Mastnota, prach a plíseň

Důvodem k uzavření byl zejména „neakceptovatelný stav“ v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem.

„Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě neumožňující řádnou očistu výčepního skla, nevyhovující stav toalet a podobně,“ vyjmenovává mluvčí.

Myši a trus

Samostatnou kategorii představuje výskyt škůdců a jejich trusu u skladovaných potravin, výskyt potravin poškozených myším okusem ve skladech i přímo v provozovnách a nezabezpečení provozoven před pronikáním škůdců, zejména hlodavců a hmyzu.

Co zmůže inspekce

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně uloží inspektoři na místě zákaz užívání prostor. Zároveň nařídí provozovateli, aby odstranil zjištěné nedostatky. Při opakované kontrole inspektoři posoudí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona, a až poté zákaz uvolní a zároveň zahájí správní řízení o uložení pokuty.

SZPI kontroluje také kvalitu a bezpečnost potravin, v galerii jsou nálezy z loňského roku:

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).