Hlavní navigace

Proteinová/Bíl­kovinná dieta

Sdílet


Autor: Isifa.cz

Proteinová nebo česky bílkovinná dieta je dlouhodobý program, který má za cíl snížit váhu na optimum a udržet ji. Kromě hubnutí má prospět zdraví organismu, naučit správně a zdravě se stravovat a starat se o své tělo.

Dieta je velmi rozšířená zejména v Severní Americe, ale v poslední době proniká i do Evropy. Má pomoci zejména snížit obezitu populace a postupným procesem jí i předcházet.

Spočívá na podobném principu jako Atkinsova dieta – tedy radikálně omezuje příjem sacharidů do těla. Zároveň ale doplňuje velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů a vody. Spočívá především v lehkých, málo tučných jídlech, jako je ovoce, zelenina, bílé maso, ryby apod.

Proteinová dieta je ale běh na dlouhou trať, sestává ze tří fází. V první fázi jde především o hubnutí – sacharidy jsou hlavním zdrojem energie našeho těla, a když jejich příjem odstřihneme, tělo začne spalovat zásoby nahromaděné v tucích. Díky vysokému podílu proteinů v potravě ale tělo nezačíná spalovat živiny ze svalů, takže by měl zmizet jen tuk, ale svaly zůstat.

Při proteinové dietě také dochází ke specifickému jevu zvanému ketóza. Díky rychlému spalování tuků a zásob sacharidů v těle se v moči vytváří tzv. ketolátky. Ty potlačují chuť k jídlu a díky tomu zabraňují pocitu hladu, který se pojí s podrážděností, špatnou náladou, úzkostí i depresemi. Ketolátky také podporují odvodňování těla, a tím přispívají k rychlejšímu úbytku váhy.

Jak dlouho se drží?

Proteinová dieta je běh na dlouhou trať. Aby byla skutečně účinná je třeba absolvovat všechny tři kroky, ze kterých se skládá.

První krok trvá individuálně od 3 do 6 týdnů, jde v něm zejména o hubnutí, a musí se striktně udržovat daný jídelníček.

Druhý krok by měl trvat asi 1,5 násobek prvního kroku. Jde stále ještě o hubnutí, ale zejména o přechod na běžný jídelníček – pořád je třeba dodržovat ten z první fáze, ale už je povoleno zařazovat některé předtím zakázané potraviny.

V třetím kroku jde o udržení hmotnosti a návratu k běžnému jídelníčku, ovšem bohatému na proteiny, ovoce a zeleninu, je třeba ještě sportovat a jíst pravidelně. Při zvýšení hmotnosti je nutné vrátit se k druhému kroku.

Pro koho je a není vhodná?

Dieta je primárně určena pro osoby s vysokou nadváhou, kterým obezita již způsobuje zdravotní obtíže. Je ale vhodná také pro ty, kteří chtějí správně přizpůsobit jídelníček a životní styl svému tělu. Chce to ale hodně trpělivosti a výdrž.

Dieta není vhodná pro chronicky nemocné s onemocněním ledvin či jater, kvůli velké námaze na organismus při trávení bílkovin je dokonce přímo nebezpečná. Nedostatek sacharidů může být životu nebezpečný také pro nemocné cukrovkou. Nebezpečná je, i pokud jste prodělali infarkt myokardu nebo trpíte na zvýšený cholesterol.

Povolené potraviny

Povolené potraviny záleží na jednotlivých fázích. Obecně to ale je libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, zelenina, ovoce.

Zakázané potraviny

Zakázány jsou veškeré přílohy, uzeniny, výrobky obsahující tuky a sacharidy, sladké, ochucené a slazené vody, alkohol.

Klady

Dieta je skutečně velmi nedrastickým postupem, jak shodit a dosáhnout své ideální váhy. Tělo při ní netrpí hlady, ve většině případů je dieta díky ketóze velmi dobře snášená, nedostavují se nežádoucí psychické stavy jako u spousty jiných diet.

Zápory

Největším negativem diety jsou požadavky na čas, přesnost a trpělivost. Ve finále člověk s dietou stráví až tři měsíce a nesmí ji porušit, jinak se musí vrátit na začátek.

Dieta je také, kvůli velké námaze organismu při trávení bílkovin, nebezpečná pro chronicky nemocné s onemocněním ledvin či jater. Dále nedostatek sacharidů může být životu nebezpečný pro nemocné cukrovkou. Nebezpečná je i v případě, že jste prodělali infarkt myokardu nebo máte zvýšený cholesterol.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).