Hlavní navigace

Bílé osvěžení - letní recepty z mléka a mléčných výrobků

Sdílet

V teplém letním počasí se nám mění chutě. Málokdo by si dal v horku třeba steak nebo bramborový salát. Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky.

V našem letním jídelníčku spíš převládá ovoce a zelenina, ale své místo tu mají i mléčné výrobky. Patří k pilířům vyvážené stravy a hlavně – během horkých letních dnů dokáží dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci. 

Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.

Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.

Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek a mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví.

Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky

Přinášíme vám pár tipů, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto. Můžete se inspirovat recepty na:  

  • koktejly
  • zmrzlinu
  • dezerty
  • dresinky
  • lehké pomazánky
  • grilovací omáčky

Další informace najdete na stránkách www.bileplus.cz. Bílé plus je projekt Agrární komory ČR, jehož cílem je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků u nás.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).