V našem letním jídelníčku spíš převládá ovoce a zelenina, ale své místo tu mají i mléčné výrobky. Patří k pilířům vyvážené stravy a hlavně – během horkých letních dnů dokáží dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.
Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.
Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.
Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek a mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví.
Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky
Přinášíme vám pár tipů, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto. Můžete se inspirovat recepty na:
- koktejly
- zmrzlinu
- dezerty
- dresinky
- lehké pomazánky
- grilovací omáčky
Další informace najdete na stránkách www.bileplus.cz. Bílé plus je projekt Agrární komory ČR, jehož cílem je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků u nás.