Hlavní navigace

Petra Malaníková z MyRaw Food: Klasický vitarián neexistuje

27. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Právnička a kavárnice Petra Malaníková pověsila tradiční stravování na hřebík a stala se vitariánkou. Proč to udělala a jak se jí daří provozovat kavárny MyRaw Food zaměřené na syrovou stravu?

Sympatická mladá právnička Petra Malaníková toho stihne hodně. Při práci v advokátní kanceláři totiž spolu s matkou vede síť „zdravých“ kaváren MyRaw Food. Spojila tak svoji gurmánskou zálibu s podnikáním. Kromě toho je i zarytou vitariánkou, což je stravovací trend, kterému podlehla třeba i herečka Gwyneth Paltrow. Tápete, co to tak asi vitariánství může být? Petra vám to ráda vysvětlí.

Vy sama jste vitariánka, jak jste se k tomu dopracovala? 

Ano, považuji se za vitariánku, i když ne striktní. Po dvou a půl letech striktního vitariánství si sice nyní občas zahřeším vařenou veganskou stravou, jako je rýže, cizrna, hummus, quinoa, nicméně osmdesát procent mého jídelníčku tvoří raw pokrmy. Maminka je již čtvrtým rokem striktní vitariánkou a je velice spokojená. K vitariánství jsem se dopracovala právě skrze svoji maminku, která byla v otázce stravování vždy o „krok napřed“. Když já jsem ještě jedla maso, ona byla vegetariánkou, když jsem já začala s vegetariánskou stravou, ona již byla vegankou, až jsme k vitariánství dospěly obě. Maminka mi byla velkou inspirací, kdy mi ukazovala spousty článků, knih a videí nejenom o prospěšnosti čistě rostlinné stravy na naše zdraví, ale zejména mi tyto informace otevřely oči v tom, jaké bezpráví je pácháno na bezbranných zvířatech chovaných právě jen za účelem lidského potěšení. Věřím, že i malá změna může změnit náš svět k lepšímu, a vzhledem k tomu, že k takovéto změně byl přidán benefit ve formě lepšího zdraví, kondice a energie, nebylo pro mě v této otázce co řešit.

Představíte čtenářům, co vitariánství vlastně znamená? 

Vitariánství neboli živá strava, často označovaná jako raw food, je nevařená, syrová a čistě rostlinná strava tepelně upravovaná maximálně do dvaačtyřiceti stupňů Celsia. Vitariánství má velmi blízko k veganství, proto většina vitariánů tedy nejí žádné maso, mléko, vejce ani med, ale naopak se jejich jídelníček skládá z čerstvého ovoce, zeleniny, listové zeleniny, semínek, ořechů, klíčků, obilnin, fermentovaných potravin či mořských řas. Vitariáni tyto suroviny buď jedí jen v jejich přirozené formě, nebo je mixují, fermentují či suší do teploty právě čtyřiceti dvou stupňů Celsia.

Skutečně vám vitariánská strava dodá tolik energie, nebo se dobíjíte i sportem?

Sportuji velmi často, někdy až pětkrát týdně. Mým velkým koníčkem je běh, který doplňuji o pravidelné kruhové tréninky. V létě pak přidávám dlouhé procházky či jízdy na kole, v zimě naopak zimní sporty. Díky konzumaci průmyslově nezpracovaných rostlinných syrových potravin mám naopak více energie, což vidím právě v neustálém zlepšování své fyzické kondice. Přijímáním živé, tedy nevařené stravy je naše tělo zaplaveno energií, neboť tuto neztrácí při zpracovávání vařené stravy, kterou musí vynaložit při obraně proti škodlivým látkám. Živá strava navíc dostatečně hydratuje a nahrazuje tak zavedený „pitný režim“. Přijímání dostatečného množství syrové stravy také povzbuzuje imunitní systém, obsahuje hodně vlákniny a fytonutriontů, které působí jako antioxidanty, a snižuje riziko onemocněním civilizačních chorob.

Můžete popsat klasického vitariána? Kolik mu je asi let? Je to spíše hipster, nebo zde škatulkování není na místě? 

Podle mého názoru neexistuje klasický vitarián. Setkávám se s vitariány jak velmi mladými, tak téměř důchodového věku. Vitariánský trend se prolíná jak mezi studenty, sportovci, umělci, tak „běžnými“ lidmi, kdy všichni mají jedno společné – myslí na své zdraví, podporují etický životní styl a ekologickou zodpovědnost.

Přemýšlela jste již o tom, jakou stravu budete připravovat svým budoucím dětem? 

Tuto otázku mi velmi často pokládá moje okolí, známí, kamarádi, kteří se konvenčně stravují, ačkoliv já sama nad tímto přemýšlet nemusím, od začátku mi přišlo přirozené a samozřejmé, aby se moje děti stravovaly tak, jak považuji za nejzdravější a nejlepší, tedy čistě rostlinnou stravou s co největším podílem syrového ovoce a zeleniny.

TIP: Helena Houdová: Být vitariánka se třemi dětmi je náročné

Vitariánství je velmi oblíbené i mezi umělci a sportovci. Stravuje se tak například i herečka Gwyneth Paltrow. Je to trend, který zase odezní? 

V posledních pár letech zažívá vitariánství velký boom, nejedná se však o nový druh stravování, jak by se mohlo zdát. Trend živé stravy se začal propagovat již na konci devatenáctého století švýcarským lékařem Maximilianem Bircher-Bennerem, který například vynalezl také müsli. V osmdesátých letech minulého století živou stravu zpopularizovala autorka knih o zdravé výživě Leslie Kenton, která prosazovala pětasedmdesátiprocentní podíl živé stravy v jídelníčku. V té době však neměla syrová strava tolik příznivců jako v posledních letech. Nárůst popularity vidím v tom, že v posledních dvaceti letech narostl výskyt civilizačních onemocnění, jako jsou infarkty, rakovina, cukrovka, mrtvice a další. Lidé pak v tomto důsledku začali více dbát na své zdraví a kondici, což je markantní nejenom v nárůstu popularity vitariánství, ale také přibyl zájem o veganství, čerstvé potraviny od farmářů, bio potraviny, jakož i o sporty a celkově zdravý aktivní životní styl. Vzhledem k tomu, že lidé začali brát ohledy nejenom na své zdraví, ale také na udržitelnost celého ekosystému, nemyslím si, že by tento trend odezněl, naopak si myslím, že bude mít ještě vzrůstající tendenci.

Jak dlouho už je vitariánství v kurzu?

Největší boom v zahraničí nastal počátkem jednadvacátého století, u nás v České republice jsme kouzlu syrové stravy začali propadat v posledních pěti letech.

Máte nějaký recept na to, jak by mohli Češi změnit své špatné stravovací návyky? 

V prvé řadě zařadit do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny a omezit konzumaci živočišných produktů. Když se podíváme na klasický jídelníček konvenčního strávníka, najdeme v něm téměř pět porcí masa či uzenin denně, namísto toho, aby těchto pět jídel tvořilo ovoce a zelenina. Dále pak konzumovat co nejméně průmyslově zpracované potraviny a omezit potraviny a nápoje slazené rafinovaným cukrem.

Jsem úplně běžný strávník. Z masa mám ale nejraději ryby. Co z vitariánské stravy byste mi připravila, abych si pochutnal? 

Pokud s raw stravou začínáte, určitě bych nejdříve zvolila nějaký ten raw dortík. Neznám nikoho, komu by raw dorty nechutnaly, své příznivce našly i u odpůrců zdravé stravy. Jako polévku bych vám nabídla hráškovou polévku, kterou bych i po letech mohla jíst každý den a pravidelně na ni chodí k nám do kavárny spousta hostů. Kromě hrášku a česneku je doplněná jen o koření, příprava zabere necelých pět minut. Po polévce bych vám naservírovala hlavní chod – marinované a lehce sušené portobello se salátkem a bazalkovým pestem.

V Praze spolu s matkou provozujete síť kaváren MyRaw Café, kolik jich v současné době máte a co v nich zákazníkům nabízíte? 

V současné době máme tři pobočky MyRaw Food, a to kavárnu MyRaw Café v Praze v Dlouhé ulici, výrobnu a vzorkovou prodejnu MyRaw Food v Roztokách a nově otevřené MyRaw Food bistro v Brně na Zelném trhu.

TIP: Před třemi lety jsme navštívili tehdy nový podnik MyRaw Café. Přečtěte si rozhovor s Miroslavou Malaníkovou krátce po otevření a podívejte se, jak to v kavárně vypadalo po dvou měsících provozu:

Kavárna v Praze má největší nabídku jak dortů, tak stálého menu od snídaní, obědů a večeří. Přes všední dny připravujeme polední menu. K těmto pokrmům si můžete vychutnat domácí limonády, smoothies, freshe, výběrovou kávu, filtrovanou kávu či autentická vína. V bistru v Brně pak nabízíme výběr toho nejlepšího z našeho stálého menu, dortíků, smoothies a filtrovanou kávu.

Co je základním mottem vašich podniků a nasály jste inspiraci v zahraničí? 

Naším základním mottem, které nás přivedlo na myšlenku otevřít si kavárnu, i nadále zůstává: „Nemůžeme změnit svět, ale můžeme ukázat cestu, kudy jít.“ Inspiraci jsme víceméně nečerpaly, vše vycházelo z naší představy a zkušeností z domácí výroby dortů a velkým přínosem pak byli sami zaměstnanci, kteří vymýšlejí nové a nové recepty.

Vysvětlíte čtenářům, co to Raw Food znamená?

Raw Food je anglický pojem pro syrovou stravu neboli živou stravu. Anglický výraz pro živou stravu se pak ujal i u nás a vyjadřuje tak celý výživový směr.

Vy i vaše matka Miroslava Malaníková jste vystudovaly právnickou fakultu. Jak zvládáte práci v advokátní kanceláři a řízení vašich společných restaurací? 

Naštěstí jsme obě dvě samostatné advokátky, tzn. nepracujeme ve větších advokátních kancelářích a práci si tak organizujeme samy. Pokud bychom pracovaly ve velkých korporátních advokátních kancelářích, těžko by se dala práce advokáta a provozní restaurace skloubit. Práce pro MyRaw Food s.r.o. mi zabírá zhruba polovinu mé pracovní doby, tu druhou se věnuji advokacii. Samozřejmě bývají období, kdy se nakupí jak advokátní práce, tak práce pro MyRaw, a potřebujete, aby měl den osmačtyřicet hodin, ale naštěstí odměnou je následně spokojenost klientů jak advokátních, tak kavárenských. Velkou výhodou však je, že je naše práce velmi pestrá a bez stereotypů, nikdy se nenudíte. Vždycky říkám, že tyto dva pracovní světy jsou jako jing a jang, když máte krizi v jedné, naplní vás ta druhá, a naopak.

Petra Malaníková

Vystudovala v roce 2011 Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Kromě úspěšné advokátní praxe se spolu s matkou Miroslavou Malaníkovou rozhodla v roce 2014 v Praze otevřít první kavárnu v raw veganském stylu (www.myraw.cz). Největší inspirací je jí právě matka, která podle ní byla vždy o krok napřed. Mladá podnikatelka a právnička věří, že i malá změna může změnit náš svět k lepšímu, tak proč nebýt tou změnou, kterou chceme ve světě vidět? Stačí k tomu málo, třeba změnit svůj životní styl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).